Η μήνυση του Ερντογάν στην εφημερίδα “Δημοκρατία” και η απάντηση της εφημερίδας
Με την κατηγορία της προσβολής κατά του Τούρκου προέδρου της Δημοκρατίας κατατέθηκε μήνυση κατά του διευθυντή ειδήσεων και του αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Δημοκρατία». Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε δια μέσου του δικηγόρου του μήνυση εναντίον των υπευθύνων της ελληνικής εφημερίδας για το υβριστικό πρωτοσέλιδο εναντίον του, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, με αφορμή τον επίμαχο […]
Με την κατηγορία της προσβολής κατά του Τούρκου προέδρου της Δημοκρατίας κατατέθηκε μήνυση κατά του διευθυντή ειδήσεων και του αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Δημοκρατία». Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε δια μέσου του δικηγόρου του μήνυση εναντίον των υπευθύνων της ελληνικής εφημερίδας για το υβριστικό πρωτοσέλιδο εναντίον του, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, με αφορμή τον επίμαχο τίτλο της «Άντε γ…, κύριε Ερντογάν».
Στη μήνυση σύμφωνα με το ethnos.gr σημειώνεται ότι «οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας στην ελληνική εφημερίδα, είναι από τις πιο άσχημες εκδηλώσεις μιας δραματικής ηθικής κατάρρευσης», ενώ στρέφεται και κατά της κοινής γνώμης της Ελλάδας για τη σιωπή της.
«Από ό,τι βλέπουμε από τη σιωπή που επικρατεί στην ελληνική κοινή γνώμη, αυτή η ηθική κατάρρευση δεν είναι περιορισμένη μόνο σε περιθωριακούς κύκλους. Η ύβρις είναι η γλώσσα εκείνων που δεν έχουν λόγο ή ο λόγος τους στερείται της ικανότητας να χρησιμοποιήσει πιο κατάλληλη γλώσσα. Η ύβρις αποτελεί μία μεγάλη ντροπή και μια άθλια ενέργεια όχι για αυτόν στον οποίο απευθύνεται αλλά για αυτόν που την απευθύνει. Ο στόχος αυτής της άθλιας ενέργειας δεν είναι μόνο το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας μας. Ταυτόχρονα είναι τα υψηλά συμφέροντα του λαού μας, τα οποία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μας υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και την Θάλασσα των Νήσων», όπως ονομάζουν το Αιγαίο, μετά την εισήγηση του αποπεμφθέντος αντιναυάρχου και αρχιτέκτονα του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, Τζιχάτ Γιαϊτζί.
Οι εξηγήσεις που ζητήθηκαν από την Τουρκία
Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, Μιχαήλ-Χρήστος Διάμεσης, για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία», το οποίο περιείχε προσβλητικές εκφράσεις για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Δυστυχώς σήμερα μια ελληνική εφημερίδα είχε έναν ιταμό πρωτοσέλιδο τίτλο κι εμείς αντιδράσαμε αναλόγως. Σήμερα καλέσαμε στο υπουργείο μας τον Έλληνα πρέσβη και εκφράσαμε την αντίδρασή μας με τον πιο σκληρό τρόπο. Παράλληλα, ο κ. Μπουράκ μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δένδια. Αυτό στην πραγματικότητα δείχνει πόσο χαμηλά μπορούν να φτάσουν, δυστυχώς. Δεν πρέπει να πέφτουμε σε ένα τέτοιο επίπεδο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτηρίζοντας «θετική» την καταδίκη της εφημερίδας από τον ελληνικό ΥΠΕΞ νωρίτερα.
Ο κ. Τσαβούσογλου προανήγγειλε ωστόσο, ότι η Άγκυρα θα προβεί και σε περαιτέρω νομικές ενέργειες κατά της εφημερίδας και σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Anadolu, η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα εναντίον της ελληνικής εφημερίδας Δημοκρατίας για τον τίτλο της που προσβάλλει τον Πρόεδρο Ερντογάν.
«Θεωρούμε την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ σήμερα θετική. Δήλωσαν ότι αυτό δεν είναι ελευθερία του τύπου και την καταδίκασαν. Εφόσον δεν συνάδει με την ελευθερία του τύπου, είναι υποχρεωμένοι να προβούν στις απαραίτητες νομικές ενέργειες. Δυστυχώς, αυτό είναι το επίπεδο, θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες», σημείωσε. Οπως και, τελικά, η μήνυση έγινε από τον Τούρκο πρόεδρο.
Η ελληνική αντίδραση
Από το πρωί της Παρασκευής, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει χωρίς περιστροφές το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, χωρίς να την κατονομάζει. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ανέφερε:
«Η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου είναι απολύτως κατοχυρωμένες στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωση αποχής από ύβρεις έναντι της προσωπικότητας οιουδήποτε ατόμου, κατά μείζονα λόγο ξένων ηγετών. Η χρήση υβριστικών εκφράσεων απάδει προς τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας μας και δεν μπορεί παρά να καταδικάζεται».
Σε ανάρτησή του στο twitter και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε:
«Η ελευθερία του λόγου και η ανεξαρτησία του Τύπου είναι στην καρδιά των Ελλήνων και προστατεύονται στο Σύνταγμά μας. Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί την ευθύνη σεβασμού ξένου ηγέτη. Η προσβλητική γλώσσα είναι αντίθετη με τις αξίες μας και μπορεί μόνο να καταδικαστεί από την ελληνική κυβέρνηση».
Η απάντηση της εφημερίδας «Δημοκρατία»
Για παραλήρημα από Ακάρ, Τσαβούσογλου, Καλίν και τουρκικό Τύπο κατά της εφημερίδας μας κάνει λόγο η «Δημοκρατία» και δίνει όπως λέει τη δική της απάντηση στο νεο-οθωμανικό παραλήρημα και στις χυδαιότητες του καθεστώτος Ερντογάν.
Ειδικότερα αναφέρει:
Η εφημερίδα μας, που με το πρωτοσέλιδό της προκάλεσε ενθουσιασμό και εξέφρασε τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, οι οποίοι αισθάνονται να πνίγονται από τις συνεχείς απειλές των Τούρκων, που έμειναν όλες αναπάντητες, δέχεται επίθεση από το σύνολο της τουρκικής κυβέρνησης και το μεγαλύτερο μέρος του ελεγχόμενου τουρκικού Τύπου, αλλά δεν κάμπτεται.
Το «Siktir Git Mr Erdogan» (ή σε… αγγλική μετάφραση «F@ck you Mr Erdogan»), πολύ πιο ήπιο επί της ουσίας από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει επί καθημερινής βάσεως η πατρίδα μας τόσο από τους αξιωματούχους της Τουρκίας όσο και από τα έντυπά της, έβγαλε στην επιφάνεια την υποκρισία των μηχανισμών της Άγκυρας. Απέδειξε ταυτόχρονα πού «πονάνε» οι αποθρασυμένοι από τη φοβικότητα και την ενδοτικότητα της ελληνικής πολιτικής ελίτ γείτονές μας… Η αντίδραση της τουρκικής πλευράς, μέσω του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αρχικά, ανέδειξε και το έλλειμμα δημοκρατίας της γείτονος. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα να δώσει εξηγήσεις για το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας». Τη σκυτάλη από τον Τσαβούσογλου πήρε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο άνθρωπος που σε κάθε του δήλωση απειλεί και αμφισβητεί κάθε κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας.
Και κάνει λόγο και για τους δημοκρατικούς θεσμούς ο υπουργός του εκλεγμένου δικτάτορα Ερντογάν: «Καταδικάζουμε έντονα την εξαιρετικά απρεπή έκφραση σε μια ελληνική εφημερίδα που δεν έχει σχέση με τη δημοσιογραφία εναντίον του αξιότιμου κύριου Προέδρου της Δημοκρατίας μας, την οποία κανένας λογικός άνθρωπος, περιλαμβανομένου του συνετού ελληνικού λαού, δεν θα δεχόταν ποτέ. Αυτό το ντροπιαστικό ντοκουμέντο θα μείνει ως μια μαύρη κηλίδα στην ιστορία του ελληνικού Τύπου».
Ο Ακάρ το προχώρησε ακόμη περισσότερο και είπε ότι αναμένει από τις ελληνικές Αρχές να κινήσουν άμεσα τις απαραίτητες διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες εναντίον της «δημοκρατίας». Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο άνθρωπος του Ερντογάν και ένας από τους τρεις που συμμετείχαν στη συνάντηση του Βερολίνου, μας κάνει μαθήματα ελευθερίας του Τύπου: «Το καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο. Διότι αυτό το πρωτοσέλιδο δεν έχει την παραμικρή σχέση με την ελευθερία του Τύπου ούτε με την ελευθερία της έκφρασης. Είναι μια προβοκάτσια». Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλάμ Γκιουλ καλεί τον Μητσοτάκη να μας συλλάβει: «Οι ελληνικές Αρχές δεν πρέπει να εμπλέκονται σε αυτή την αγένεια και το έγκλημα, πρέπει επειγόντως να κάνουν ό,τι απαιτείται από τον νόμο».
Στην εφημερίδα «Σαμπάχ» γράφουν για τα χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης που έλαβε η «δημοκρατία» και χαρακτηρίζει την έκδοσή μας… διαβόητη. Η «Χουριέτ» χαρακτηρίζει τη «δημοκρατία» «ακροδεξιά» και επιτίθεται στη γραμμή της εφημερίδας. Προκαλεί ακόμη περισσότερο χαρακτηρίζοντας ακροδεξιά εφημερίδα και την «Εστία», ενώ επιτίθεται σε δύο συνεργάτες της «δημοκρατίας», τον Σάββα Καλεντερίδη και τον Φαήλο Κρανιδιώτη, τους οποίους αναφέρει με τα ονόματά τους, χρεώνοντάς τους σχέσεις με τους Κούρδους.
Η εφημερίδα «Turkiye» δημοσιεύει άρθρο του διευθυντή της Τουρκικής Υπηρεσίας Επικοινωνιών Φαχρεντιν Αλτούν, ο οποίος ζητά να παρέμβουν οι Αρχές εναντίον μας. Έτσι όμως κάνουν στην Τουρκία. Αν δεν τους αρέσουν όσα δημοσιεύονται, οι δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται και οι εφημερίδες κλείνουν…
Μιλάει για επίθεση Τούρκων χάκερ στο σάιτ της εφημερίδας και ευθείες απειλές κατά δημοσιογράφων
Οι απειλές κατά της ζωής των δημοσιογράφων της εφημερίδας στο κεντρικό mail της «Δημοκρατίας» και στα προσωπικά των εργαζομένων είναι δεκάδες και καθημερινές, αναφέρει. «Οι Τούρκοι χάκερ έφτασαν στο σημείο να «ρίξουν», το πρωί του Σαββάτου, την ιστοσελίδα της εφημερίδας, αντικαθιστώντας το περιεχόμενό της με ένα μήνυμα στα τουρκικά που έγραφε: «Οι Τούρκοι είναι εδώ. Εσείς πού είστε;»
Την είδηση για το χακάρισμα μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, υπενθυμίζοντας πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διάγουν μια ταραγμένη περίοδο εδώ και καιρό. Το δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε πως η τουρκική πλευρά θεώρησε προσβλητικό το πρωτοσέλιδο της «Δημοκρατίας» την Παρασκευή, κάτι που οδήγησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να καλέσει τον Έλληνα πρέσβη αλλά και τον εκπρόσωπο Τύπου της προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον Έλληνα ομόλογό του Στέλιο Πέτσα, ζητώντας του να αναλάβει μέτρα έναντι της εφημερίδας και αντίστοιχων δημοσιεύσεων.
Έως το μεσημέρι του Σαββάτου, πάντως, το τουρκικό μήνυμα είχε αφαιρεθεί και ο ιστότοπος έχει επανέλθει στην κανονική λειτουργία του. Τα απειλητικά μηνύματα μόνο να τα περιγράψουμε μπορούμε, γιατί είναι τόσο εμετικά και αισχρά, που δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν αυτούσια.
Κάποια από αυτά περιέχουν ευθείες απειλές κατά της ζωής των δημοσιογράφων, γράφοντας ότι υπάρχουν Τούρκοι που «με το ζόρι κρατιούνται να μην έρθουν και να τελειώσουν τα καθάρματα της “Δημοκρατίας”»…
Κατηγορεί την κυβέρνηση πως υπήρξε απολογητική
Αντί να σταθεί στο ύψος της, η ελληνική κυβέρνηση υπήρξε απολογητική δηλώνει η εφημερίδα. «Μια ελληνική εφημερίδα δέχεται επίθεση από την Τουρκία, από υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης, από πολίτες που απειλούν τις ζωές των εργαζομένων της και από χάκερ, που «ρίχνουν» την ιστοσελίδα της, και τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Παίρνει το μέρος των Τούρκων.
Πρώτος και καλύτερος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter (στην αγγλική γλώσσα) στηρίζει όσα καταλογίζουν στη «δημοκρατία» οι Τούρκοι: «Η ελευθερία του λόγου και η ανεξαρτησία του Τύπου είναι στην καρδιά των Ελλήνων και προστατεύονται στο Σύνταγμά μας. Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί την ευθύνη σεβασμού ξένου ηγέτη. Η προσβλητική γλώσσα είναι αντίθετη με τις αξίες μας και μπορεί μόνο να καταδικαστεί από την ελληνική κυβέρνηση». Η ελληνική κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε με την καταδίκη των δημοσιευμάτων τουρκικών εφημερίδων, οι οποίες τους τελευταίους μήνες προσβάλλουν τα ιερά και τα όσια της Ελλάδας, και εμφανίζουν τη χώρα μας ως επαρχία της Τουρκίας, αλλά καταδίκασαν τη «δημοκρατία», που εξέφρασε το αίσθημα του ελληνικού λαού. Η ελληνική κυβέρνηση τον τελευταίο μήνα είδε και άκουσε όλους τους Τούρκους αξιωματούχους και τα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ να απειλούν και να βρίζουν την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά ενοχλήθηκε από το «Siktir Git» της «Δημοκρατίας» προς τον Ερντογάν» σημειώνει.
Πηγή: ethnos.gr, dimokratianews.gr
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr