Η υπόθεση Λύτρα (και άλλες) πυροδοτούν εξελίξεις: Δίκες – εξπρές και πιο σκληρό πλαίσιο για τις προσωρινές κρατήσεις κατηγορουμένων για κακοποίηση – Όλες οι αλλαγές του Υπ. Δικαιοσύνης

Οι δίκες θα γίνονται μόνο με την ανάγνωση της κατάθεσης του θύματος και την ιατροδικαστική έκθεση - Οι αλλαγές δρομολογήθηκαν μετά τη γυναικοκτονία στο Μενίδι τον περασμένο Μάιο , όταν ο δράστης επρόκειτο να δικαστεί λίγες μέρες πριν και είχε αφεθεί ελεύθερος γιατί η δίκη αναβλήθηκε. Αλλάζει , πιθανόν, το πλαίσιο και στο στάδιο της προσωρινής κράτησης, μετά την υπόθεση του ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα.

NEWSROOM
Η υπόθεση Λύτρα (και άλλες) πυροδοτούν εξελίξεις: Δίκες – εξπρές και πιο σκληρό πλαίσιο για τις προσωρινές κρατήσεις κατηγορουμένων για κακοποίηση – Όλες οι αλλαγές του Υπ. Δικαιοσύνης

Ένα πιο σφικτό πλαίσιο , ενισχυτικό του υφιστάμενου που θα λύσει προβλήματα διαδικαστικά αλλά εν τέλει απολύτως σημαντικά για τις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, έχει έτοιμο σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr, το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Όπως εγκαίρως σας είχαμε ενημερώσει, η υπόθεση της γυναικοκτονίας στο Μενίδι στα μέσα Μαΐου, όταν ένας εν διαστάσει σύζυγος που ήδη κατηγορούνταν για ενδοοικογενειακή βία , σκότωσε την 40χερονη μητέρα των δυο παιδιών του , τέθηκε επί τάπητος το πλαίσιο πάνω στο οποίο χτίζεται η επ΄ακροατηρίω διαδικασία για τέτοιες υποθέσεις. Δηλαδή πόσο γρήγορα γίνεται η δίκη στο αυτόφωρο, η υποχρεωτική μη παρουσία του θύματος και η επίσπευση αποστολής των ιατροδικαστικών εκθέσεων.

Μια δεύτερη υπόθεση (από τις πολλές το τελευταίο διάστημα), αυτή με πρωταγωνιστή τον ποινικολόγο Απόστολο Λύτρα είναι ίσως η θρυαλλίδα για να αλλάξει ο τρόπος και η αξιολόγηση του πλαισίου για την προσωρινή κράτηση επί το αυστηρότερον.

Οι αλλαγές

Με δεδομένο ότι τα – νομοθετικά – εργαλεία που θεσπίστηκαν με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα (και ΚΠΔ) και ισχύουν από 1η Μαΐου 2024, δίνουν αυξημένες δυνατότητες, η συζήτηση αφορά πολύ περισσότερο την στάση των δικαστών. Εν προκειμένω για τη γυναικακτονία στο Μενίδι ασκήθηκε κριτική στους δικαστές ότι ανέβαλλαν στις 7 Μαΐου τη δίκη του κατηγορούμενου για ενδοοικογενειακή βία για τις 17 Μαΐου και τον άφησαν ελεύθερο , επειδή , όπως αναφέρθηκε, δεν προσήλθε το θύμα (η σύζυγός του) να καταθέσει ως μάρτυρας και απουσίαζε επίσης η ιατροδικαστική έκθεση. Λίγες μέρες μετά ο άνθρωπος αυτός προχώρησε στην άγρια δολοφονία της 40χρονης γυναίκας , μητέρας των δυο παιδιών του.

Οι διατάξεις

Αφενός δικαστικές πηγές αναφέρουν πως θα μπορούσε το δικαστήριο να κάνει χρήση της διάταξης του νέου ΠΚ, να αναβάλλει τη δίκη επί 3ημερο με κρατούμενο τον κατηγορούμενο και να διατάξει την εμφάνιση τόσο του θύματος εντός αυτού του διαστήματος όσο και της ιατροδικαστικής έκθεσης. Γιατί είναι προφανές πως χωρίς αυτά τα δυο στοιχεία ένα αίτημα αναβολής συνήθως ευδοκιμεί καθώς οι δικαστές βάσει του νόμου οφείλουν να αναζητούν όλα τα στοιχεία και πάντα υπάρχει το δικαίωμα της υπεράσπισης του κατηγορουμένου να εξετάζει δια ζώσης το θύμα.

Η παγιωμένη , όπως φαίνεται, σκέψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι να δοθεί ένα ακόμα εργαλείο στους δικαστές , δεδομένου ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας διστάζουν – ευλόγως- πολλές φορές να βρεθούν στο δικαστήριο απέναντι από τον καταγγελλόμενο κακοποιητή τους.

Τι θα λέει

Επί της ουσίας (παρότι εξετάζονται ,κι άλλες παράμετροι που όμως διερευνώνται και σε επίπεδο συνταγματικότητας) η αποφασισμένη αλλαγή είναι :

– Να επιτρέπονται δίκες χωρίς την παρουσία θύματος, δηλαδή να μπορούν οι δικαστές να αποφασίζουν μόνο με τις καταθέσεις των προσώπων που έχουν υποστεί – καταγγείλει ενδοοικογενειακή βία

-Να γίνει υποχρέωση της ιατροδικαστικής υπηρεσία να αποστέλλει κατά προτεραιότητα το πόρισμά της για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Η υπόθεση Λύτρα

Ο τρόπος με τον οποίο αξιολόγησαν οι δικαστές την υπόθεση Λύτρα για την προσωρινή του κράτηση ή μη , δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ένα πιο σφικτό πλαίσιο , πιο αυστηρό για τους δράστες ενδοοικογενιακής βίας. Είναι δε χαρακτηριστικό (περίπου πρωτοφανές αλλά απολύτως ενδεικτικό) ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη στην παραγγελία για κατά προτεραιότητα ολοκλήρωση της ανάκρισης και παραπομπής σε δίκη, μιλάει για “κίνδυνο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το θύμα εν όψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πιο πάνω πράξης”.

Γ. Φλωρίδης : Διατάξεις

Όπως είπε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης άμεσα θα ανακοινωθεί πλέγμα διατάξεων που θα ενισχύσει το υφιστάμενο πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία: “Όταν πέρυσι το καλοκαίρι ξεκίνησε αυτή η κυβέρνηση, η αγωνία που είχαμε στο τομέα το δικό μας ήταν πως μπορούμε να απαντήσουμε σε ένα γενικευμένο αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει στη χώρα και μια αίσθηση ανομίας, δηλαδή μια αίσθηση ότι ό,τι και να κάνω, όποιο νόμο και να παράγω, οι συνέπειες είναι από ανύπαρκτες έως ελάχιστες. Γιατί όταν μια κοινωνία ζητά προστασία από μια κυβέρνηση, η κυβέρνηση δεν μπορεί να της λέει λόγια συμπάθειας. Ναι, η κυβέρνηση δρα έτσι. Μιλώντας εισηγούμενος στον πρωθυπουργό την καινούργια αντίληψη για τους ποινικούς κώδικες, είπαμε ότι πρέπει, μετά από πολλές δεκαετίες που κοιτάξαμε τα δικαιώματα των εγκληματιών, να δούμε λίγο και τα δικαιώματα των θυμάτων. Ας δούμε λίγο την ανάγκη της κοινωνίας να προστατευτεί αποτελεσματικά. Και αυτό πως θα γίνει: Όχι απλά και μόνο με αυστηροποίηση κάποιων ποινών, αλλά δημιουργώντας τη βεβαιότητα σε αυτούς που θέλουν να παρανομήσουν ότι θα υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για την παρανομία τους.

Έχουμε πει κι άλλη φορά ότι δεν είναι επιτυχημένο εκείνο το ποινικό δίκαιο, το οποίο το ποινικό σύστημα, το οποίο σε στέλνει η φυλακή, αλλά εκείνο που σου δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι αν παρανομήσεις θα πας φυλακή (…)».

Ο κ. Φλωρίδης συνέχισε λέγοντας:

«Μεταξύ των άλλων, πέρα από την προστασία που παρέχουμε στα θύματα, είναι να διευκολύνουμε έτσι ώστε αυτά τα γεγονότα να φανερώνονται και όταν ένα γεγονός φανερώνεται, ότι πρέπει να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Λοιπόν, ποιο ήταν το καινούργιο στην υπόθεση αυτή: Το καινούργιο ήταν ότι ο γιατρός, ο καθηγητής, ο δάσκαλος, η νοσηλεύτρια, ο νοσηλευτής, ο ψυχολόγος, ο ψυχίατρος που βρίσκεται μπροστά σε ένα τέτοιο περιστατικό, πρώτον οφείλει να το καταγγείλει αρμοδίως και δεύτερον ότι του δώσαμε πλήρη ασφάλεια για να το κάνει. Δηλαδή αυτή την ώρα τον έχουμε προστατεύσει. Τους προστατεύουμε από κάθε ποινική δίωξη, από κάθε αστική αποζημίωση, απαίτηση από πειθαρχικές διώξεις, από τα πάντα (…)

Ο αγώνας για την αντιμετώπιση αυτού του πολύ δύσκολου φαινομένου, το οποίο εξελίσσεται τώρα με τον τρόπο που εξελίσσεται, είναι διαρκής. Γι’ αυτό είπα ότι ίσως και να προλάβω κι αυτή την βδομάδα (…) Ίσως δηλαδή στις αρχές της άλλης θα έρθει ένα συμπληρωματικό ενισχυτικό νομοθετικό πλαίσιο στο υφιστάμενο για να μπορέσει να βάλει πολύ πιο συγκεκριμένους κανόνες σ’ αυτές τις δικαστικές ενέργειες (…). Με αυτά τα οποία θα φέρουμε τις επόμενες ημέρες θα παρέμβουμε με ένα τέτοιο τρόπο στη δικονομία, δηλαδή στον τρόπο που οργανώνεται μια ποινική διαδικασία, έτσι ώστε και η προστασία να είναι αποτελεσματικότερη, και ο δικαστής να κινείται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr