Νέα μέτρα για τον κορονοϊό από Χαρδαλιά- Επανεμφάνιση Τσιόδρα: Κάθε νέο κρούσμα φέρνει άλλο ένα
«Δεν βρισκόμαστε στην περίοδο του lockdown ώστε να υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα εδώ και ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει ξανά αυτή η ανάγκη», ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη ενημέρωση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για τον κορονοϊό. «Αν […]
«Δεν βρισκόμαστε στην περίοδο του lockdown ώστε να υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα εδώ και ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει ξανά αυτή η ανάγκη», ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη ενημέρωση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για τον κορονοϊό.
«Αν μας δείτε να ξανακάνουμε καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημάνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ξανά», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και ξεκαθάρισε πως δεν επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση.
Συνεχίζοντας, είπε πως «είμαστε εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους, να περιγράψουμε με σαφήνεια την κατάσταση και τα δεδομένα».
Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ενημέρωση θα γίνεται κάθε φορά που κρίνεται ότι υπάρχει λόγος και επισήμανε ότι δεν είμαστε στον Μάρτιο παρόλο που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί. Η αύξηση αυτή δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας, προσέθεσε.
Νέες αποφάσεις-μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη ενημέρωση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για τον κορονοϊό.
Ειδικότερα, απαγορεύεται από αύριο, στις 7 το πρωί, η διέλευση από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά, για να εξασφαλιστούν πιο στοχευμένοι έλεγχοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ από τη Δευτέρα εγκαθίσταται στο συνοριακό σταθμό μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων.
Επίσης, από την Κυριακή 16 Αυγούστου όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία, δηλαδή από την Κακαβιά, υποχρεούται σε επταήμερη κατ’ οίκον απομόνωση, η οποία και θα ελέγχεται.
Παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις έως τέλος Αυγούστου. Ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν εντατικοί έλεγχοι σε εργοστάσια τροφίμων. Ενημέρωσε ακόμα ότι αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου, πλέον θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα, απόφαση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κορονοϊό, υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Επισήμανε ότι ο εφησυχασμός οδήγησε στην αύξηση κρουσμάτων σε πολλές Περιφέρειες της χώρας, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα. Εκτός από τον εφησυχασμό έχουμε ως κοινωνία να αντιπαλέψουμε ανορθολογικές και συνωμοσιολογικές θεωρίες και υπονομεύουν την κοινωνική υπευθυνότητα που πρέπει να επιδείξουμε όλοι, προσέθεσε.
Τόνισε πως οι έλεγχοι συνεχίζοντας χωρίς τιμωρητική διάθεση, με εντατικούς ρυθμούς.
Ενόψει Δεκαπενταύγουστου έκρουσε τον κώδωνα, τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής όλων των κανόνων υγιεινής.
Υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία, σε συνεργασία με τους ειδικούς.
Τσιόδρας: Αύξηση κρουσμάτων σε νέους
Καμπανάκι για την εξάπλωση του ιού σήμανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, που επανεμφανίστηκε στην ενημέρωση μετά από εβδομάδες. Κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα τόνισε, επισημαίνοντας πως ανησυχία καταγράφεται για την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων αλλά και την εμφάνιση του ιού σε μικρότερες ηλικίες. «Οι νέοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως μέρος των κρουσμάτων που παρατηρούνται, είναι ασυμπτωματικά.
«Από την επιδημική καμπύλη έχουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εισαγομένων κρουσμάτων, λόγω του ανοίγματος του τουρισμού, ωστόσο, το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα εγχώρια κρούσματα» ανέφερε. Βέβαια, σχολίασε πως το γεγονός «έχει αρκετές αιτίες, όπως είναι οι αυξημένοι έλεγχοι και η αύξηση της κινητικότητας των πολιτών, κάτι που καταγράφεται και στο εξωτερικό».
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως «τα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τη χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις. Η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας». Όπως τόνισε ο δείκτης R δεν έχει υπερβεί το 1 –είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο που θεωρείται κρίσιμο όριο- αλλά θα πρέπει να πέσει πιο χαμηλά για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις.
«Η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει. Χρειάζεται συνεχής εγρήγορση» υπογράμμισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας. «Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr