Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Με γραπτές εξετάσεις και αρχική καταβολή 250 ευρώ το πρώτο βήμα για απόκτηση ιθαγένειας- Στα πρότυπα των πανελλαδικών δύο φορές το χρόνο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Με γραπτές εξετάσεις και αρχική καταβολή 250 ευρώ το πρώτο βήμα για απόκτηση ιθαγένειας- Στα πρότυπα των πανελλαδικών δύο φορές το χρόνο

Τις νέες διατάξεις για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε στη Βουλή και ξεκίνησε η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί.

Σύμφωνα με τις διατάξεις το πρώτο βήμα για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν στο εξής ελληνική ιθαγένεια, θα είναι να… καθίσουν στα θρανία και να δώσουν εξετάσεις κυρίως για την επαρκή γνώση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτεύματος, καθώς και σε άλλα θέματα. Καταβάλλοντας εξέταστρο 250 ευρώ. Μόνον μετά την επιτυχή εξέτασή τους, θα λάβουν πιστοποίηση και θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτημα πολιτογράφησης με παράβολο 550 ευρώ όπου θα περάσουν από συνέντευξη.

«Είναι μια σημαντική μεταβολή που βάζει τέλος σε ένα καθεστώς που εμπεριείχε αδιαφάνεια», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σχολιάζοντας σε συνέντευξή του στο Open πως με τη νέα ρύθμιση διασφαλίζεται η χορήγηση της ιθαγένειας στους αλλοδαπούς αλλογενείς με διαφανή τρόπο και γρηγορότερα, με γραπτές εξετάσεις πανελλαδικού τύπου, όπου οι εξεταζόμενοι θα αποδεικνύουν ότι είναι γνώστες της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας και των θεσμών της χώρας μας.

Τι προβλέπουν οι εξετάσεις

Ειδικότερα, για την πιστοποίηση ο αλλοδαπός οφείλει να ανταποκριθεί επιτυχώς σε εξετάσεις ελληνικής γλώσσας επιπέδου Β1 στην κατανόηση και παραγωγή του προφορικού και γραπτού λόγου, όπως αυτό έχει καθιερωθεί ήδη σε άλλες χώρες της Ε.Ε. που έχουν ενσωματώσει το τεστ (π.χ. Γερμανία, Γαλλία), καθώς και σε εξέταση γνώσεων στοιχείων ελληνικής ιστορίας και γεωγραφίας, ελληνικού πολιτισμού και θεσμών του πολιτεύματος της χώρας.

Οι συγκεκριμένες θεματικές ενότητες εξετάζονται μέσω τυχαίας επιλογής από τράπεζα θεμάτων. Η συμμετοχή στις εξετάσεις θεωρείται επιτυχής όταν ο υποψήφιος συγκεντρώσει το 80% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας τόσο κατά την εξέταση της γλώσσας όσο και κατά την εξέταση των λοιπόν ενοτήτων. Οι επιτυχόντες λαμβάνουν από την Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας πιστοποιητικό επάρκειας γνώσεων για πολιτογράφηση που θα τους επιτρέψει να υποβάλουν αίτημα πολιτογράφησης.

Από τις εξετάσεις απαλλάσσονται όσοι έχουν φοιτήσει επιτυχώς σε λύκειο της χώρας που ακολουθεί το υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης ή έχουν αποφοιτήσει από ελληνικό ΑΕΙ ή έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών από ελληνικό ΑΕΙ.

Το αίτημα πολιτογράφησης

Πέρα από τα εξέταστρα, για κατάθεση αιτήματος πολιτογράφησης απαιτείται παράβολο 550 ευρώ ενώ για την έγκρισή του ο αλλοδαπός θα περνά από συνέντευξη η οποία θα πραγματοποιείται από δύο υπαλλήλους κατηγορίας Π.Ε. της γενικής γραμματείας Ιθαγένειας με τουλάχιστον πενταετή εμπειρία ως εισηγητές. Ο αλλοδαπός, εφόσον το αίτημά του απορριφθεί, έχει δικαίωμα προσφυγής στο αρμόδιο διοικητικό εφετείο. Το λευκό ποινικό μητρώο αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την πολιτογράφηση.

Παράλληλα, ο αιτών αλλοδαπός θα πρέπει να διαθέτει ελάχιστο δηλωθέν εισόδημα, το ύψος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του γενικού γραμματέα Ιθαγένειας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το ετήσιο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη.

«Η αναμόρφωση της διαδικασίας συνίσταται στην εισαγωγή της διαδικασίας των γραπτών εξετάσεων για την απόκτηση του πιστοποιητικού επάρκειας γνώσεων για πολιτογράφηση σε χρόνο προγενέστερο της κατάθεσης της αίτησης πολιτογράφησης» τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση.

Οι ειδικές κατηγορίες

Με το νομοσχέδιο προσδιορίζονται οι ειδικές κατηγορίες αιτούντων την ελληνική ιθαγένεια που αντί γραπτών εξετάσεων εξετάζονται προφορικά στα θέματα των εξετάσεων. Στις περιπτώσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται τα άτομα που έχουν υπερβεί το 67ο έτος ηλικίας, όσα άτομα έχουν πιστοποιηθεί με σωματική αναπηρία άνω του 67% από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή έχουν διαγνωστεί από αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας με μαθησιακές δυσκολίες, οπότε οι εξετάσεις διενεργούνται προφορικά ενώπιον ειδικής επιτροπής.

Όπως σημειώνεται το ηλικιακό όριο των 67 ετών που έχει επιλεγεί για τη συγκεκριμένη απαλλαγή, συμβαδίζει με το ανώτατο όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης που έχει θεσπιστεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και αποτελεί το ηλικιακό όριο που τίθεται σε σχέση με την ικανότητα προς εργασία του κάθε προσώπου που ανήκει στον ενεργό πληθυσμό της χώρας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ