Με προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια προειδοποιεί ο Μανώλης Σφακιανάκης – Ποιους «δείχνει» για το «άγριο κυνηγητό» του
Για ένα «άγριο κυνηγητό» τουτην περίοδο 2015-2019, από πρόσωπα που «ακόμη και σήμερα, λυμαίνονται το χώρο της Δημόσιας Τάξης»», κάνει λόγο ο Μανώλης Σφακιανάκης. Μιλώντας στη «Realnews» με αφορμή δημοσιεύματα που τον συνέδεσαν με την δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια τον Ιούλιο του 2010, υποστηρίζει ότι υφίστατο όλο αυτό «επειδή τους ήμουν εμπόδιο στα σχέδια τους».
Κατά τον πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τα εν λόγω πρόσωπα, (και όχι κόμματα όπως σημειώνει), «Με τη χρήση υπόγειων διαδρομών και ανωνύμων αναφορών κατόρθωσαν να μου προκαλέσουν ελέγχους σε όλα την περιουσιακή μου κατάσταση – κινητή και ακίνητη περιουσία –, να δημιουργήσουν πρωτοσέλιδα σε Περιοδικά συκοφαντικά προς το πρόσωπό μου, να με διαβάλλουν στους κόλπους της ελληνικής αστυνομίας, με το γνωστό σε όλους αποτέλεσμα της αποστρατείας μου το 2017. Για όλα τα παραπάνω, όπως σημειώνει, υπάρχουν εκθέσεις ελεγκτικών Αρχών και απαλλακτικά βουλεύματα. Και επειδή, όπως λέει, αρκετή υπομονή έχει κάνει μέχρι σήμερα, «προτίθεμαι πλέον, να ασκήσω όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου σε ελληνικά αλλά και σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθόσον είναι πρωτοφανής η εξέλιξη μίας εις βάρος μου ποινικής δικογραφίας με πολτοποιημένα στοιχεία και πλούσια απαλλακτικά αποδεικτικά στοιχεία αλλά και ο πρωτοφανής διασυρμός μου ενώπιον της κοινής γνώμης από ιστοσελίδες έντυπα αλλά και από ψευδείς και στημένες καταγγελίες για τις οποίες γνωρίζουμε επίσημα τα στοιχεία των συντακτών που τροφοδότησαν αυτήν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από το πρόσωπο μου..».
Μη αξιόποινο…
Πώς τελικά έχει η υπόθεση που βλέπει το φως της δημοσιότητα 10 χρόνια μετά τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια για την οποία έως σήμερα παραμένουν «άγνωστοι οι δράστες» για την ανάκριση καθώς αυτή ανέλαβε η «Σέχτα Επαναστατών»; Κατά του δημοσιογράφου, διαχειριστή τότε του blog «troktiko.gr» , υποβλήθηκε το 2010 μία μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση .Ο Γκιόλιας συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου και οδηγήθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα ο οποίος του άσκησε ποινική δίωξη. Τελικώς ωστόσο δεν δικάστηκε γιατί ο μηνυτής του ανακάλεσε την έγκληση και το 2015 ο φάκελος αυτής της υπόθεσης πολτοποιήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διότι δεν υπήρχε πλέον άλλη εξέλιξη .
Στο πλαίσιο της έρευνας που γινόταν από τον εφέτη ειδικό ανακριτή για τις υποθέσεις τρομοκρατίας, κλήθηκε το 2016 ο αδελφός του δημοσιογράφου καθώς και πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος προκειμένου να καταθέσουν περί της δολοφονίας του. Οι μάρτυρες τότε έκαναν αναφορά και στον κ. Σφακιανάκη, ότι γενικώς ενημέρωνε τον Γκιόλια όταν υπήρχαν μηνύσεις εις βάρος του κι επίκειντο έρευνες στο σπίτι και στο γραφείο του, προκειμένου να γλιτώνει τις συλλήψεις . Έτσι ο ανακριτής διαχώρισε το εν λόγω γεγονός από την κύρια υπόθεση που αφορούσε τη δολοφονία αυτή καθ΄αυτή, και παρέπεμψε τη νέα δικογραφία που σχηματίστηκε σε ανάκριση. Όταν αυτή ολοκληρώθηκε, και παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών ο Μ.Σφακιανάκης παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για το αδίκημα της απόπειρας κατάχρησης εξουσίας . Ότι δηλαδή, αποπειράθηκε να προκαλέσει απαλλαγή του καταγγελλόμενου ως συκοφάντη και συγκεκριμένα ότι τον προειδοποίησε ώστε ο τελευταίος να απομακρύνει από το χώρο του τον ή τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προκειμένου να μην συνδεθεί με το σάιτ «troktiko». Στη συνέχεια, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Παρασκευαίδης, ζήτησε την αναίρεση του Βουλεύματος, το οποίο εν τέλει δεν αναιρέθηκε από το αρμόδιο ποινικό τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ωστόσο, το αδίκημα με την μορφή που του αποδόθηκε (απόπειρα κατάχρησης εξουσίας συνιστάμενη στην πρόκληση απαλλαγής υπαιτίου) με τον Νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2019 κατέστη μη αξιόποινο.
Συνεπώς, όπως σημειώνει και δικηγόρος του στην «R» , καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος Μυλωνόπουλος, τα όσα δημοσιεύματα εμφάνισαν ως κατηγορούμενο τον πρώην επικεφαλής της δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, «αναφέρονται σε ανύπαρκτα πραγματικά περιστατικά για ανύπαρκτο αδίκημα στη βάση ανύπαρκτης διάταξης και κυρίως χωρίς να έχει δικαστεί ο εντολέας μου. Γι΄αυτό συνιστούν, εκτός από ποινική παράβαση και ξεκάθαρη δολοφονία χαρακτήρα.».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr