Μολότοφ και εσωκομματικές τριβές έφερε το ν/σ για τις διαδηλώσεις

Στη σκιά επεισοδίων που έγιναν έξω από τη Βουλή, όπου είχαν οργανωθεί διαδηλώσεις, ψηφίστηκε την Πέμπτη ο νόμος για τους κανόνες και τις ποινές που θα προβλέπονται στο εξής για τη διενέργεια συγκεντρώσεων. Οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης υπήρξαν υψηλοί, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητάει μέχρι και παραίτηση του υπουργού Προστασίας του […]

NEWSROOM
Μολότοφ και εσωκομματικές τριβές έφερε το ν/σ για τις διαδηλώσεις

Στη σκιά επεισοδίων που έγιναν έξω από τη Βουλή, όπου είχαν οργανωθεί διαδηλώσεις, ψηφίστηκε την Πέμπτη ο νόμος για τους κανόνες και τις ποινές που θα προβλέπονται στο εξής για τη διενέργεια συγκεντρώσεων. Οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης υπήρξαν υψηλοί, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητάει μέχρι και παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ενώ δεν έλειψαν και τριγμοί στο ΚΙΝΑΛ μετά τη διαφοροποίηση Παπανδρέου.

Η ένταση που επικράτησε στη διάρκεια διαδήλωσης, που είχαν ξεχωριστά οργανώσει το ΠΑΜΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κυριάρχησε στο κλείσιμο της συζήτησης του νομοσχεδίου. Κάποιοι γνωστοί- άγνωστοι άρχισαν να πετάνε μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με φωτοβολίδες κρότου- λάμψης και δακρυγόνα. Το σκηνικό αυτό στάθηκε αρκετό για να μεταφερθεί εντός Βουλής και να πυροδοτήσει ένταση.

Για «επιχείρηση προβοκάτσιας» αλλά και για όσα θα συμβούν το επόμενο διάστημα ελέω και του νομοσχέδιου έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος, λέγοντας πως πρέπει να παραιτηθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης κατέθεσε τις επίσημες ανακοινώσεις των αστυνομικών αρχών.

Βάσει αυτών, υπήρξε μία μεγάλη συγκέντρωση 6.000- 7.000 ατόμων, ωστόσο κάποια στιγμή ορισμένα άτομα επιτέθηκαν με μολοτόφ στις αστυνομικές δυνάμεις. «Τους απώθησαν προκειμένου να μην τραυματιστούν άνθρωποι και να υπάρξουν ζημιές» τόνισε. Όπως είπε, έγιναν 9 συλλήψεις και 8 προσαγωγές ενώ υπάρχουν και τραυματίες αστυνομικοί.

Υπογράμμισε μάλιστα πως πέριξ της πλατείας Συντάγματος βρέθηκαν και άλλες αχρησιμοποίητες μολότοφ. «Είχαν στόχο και τη συγκέντρωση να διαλύσουν και να τραυματιστούν άνθρωποι και να κάνουν ζημιά σε διάφορα σημεία» σημείωσε και εμφανίστηκε κατηγορηματικός: «Όσο είμαστε εμείς κυβέρνηση, δεν θα το αφήσουμε. Έχουμε βασική προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή».

Κ. Μητσοτάκης: Η πρακτική της τυφλής βίας λέγεται φασισμός

«Προχθές κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας. Βανδάλισαν και το μνημείο για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στην Marfin. Αφαιρώντας μάλιστα, από τη λιτή πλάκα, και τον θυρεό της ελληνικής Δημοκρατίας. Τα λόγια περιττεύουν. Όχι γιατί κάποιοι λίγοι επιμένουν να μισούν την οργανωμένη Πολιτεία, όσο γιατί ουσιαστικά μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους, τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν. Αλλά και όσους την τιμούν και μαζί τους όλους όσοι διεκδικούν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα στο δημόσιο χώρο.

Με άλλα λόγια μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της. Ας μην φοβόμαστε τις λέξεις. Αυτή η πρακτική της τυφλής βίας, της άκριτης έχθρας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός. Και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη βουλή για το νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

«Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται ακριβώς να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών. Να την θωρακίσει τόσο από τον κίνδυνο της κρατικής αυθαιρεσίας όσο και από την απειλή του σφετερισμού του δικαιώματος αυτού από κάποιους αντίπαλους της ομαλότητας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο. «Το αναγνωρίζουν και το κατοχυρώνουν τα συντάγματά μας εδώ και 1,5 αιώνα, από το 1864» τόνισε.

«Με τρόπο όμως που δεν θα εμποδίζει την μετακίνηση και την εργασία των πολιτών και τη ζωή μια ολόκληρης πόλης. Γιατί όσο ιερή είναι η πρώτη εξίσου ιερές είναι και οι δεύτερες» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Η Δημοκρατία δεν γνωρίζει στεγανά, ούτε αναγνωρίζει προνομιακές ομάδες οι οποίες θα κατοχυρώνουν ένα συνταγματικό δικαίωμα σε βάρος των περισσότερων. Η δημοκρατία μας αναγνωρίζει ισότιμους πολίτες» υπογράμμισε και έστρεψε τα βέλη του κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε ότι ενίοτε επικαλεστήκατε το υφιστάμενο και εν ενεργεία χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσετε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της δικής σας θητείας» ανέφερε.

Αλ. Τσίπρας: Προανήγγειλε αντιδράσεις από Σεπτέμβρη

Για μαύρη μέρα της ελληνικής Δημοκρατίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο ενόψει των κοινωνικών αντιδράσεων που θα έρθουν το φθινόπωρο.

«Γιατί σήμερα επιχειρείτε μια αντιδραστική τομή, με στόχο την ίδια τη δημοκρατία, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, στη συγκέντρωση, στη διαμαρτυρία. Μια αντιδραστική τομή που καμία κυβέρνηση δε διανοήθηκε από τη μεταπολίτευση. Και το ερώτημα είναι γιατί το επιχειρείτε αυτό τώρα; Πρόκειται απλά για τη συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος Βορίδη με τη νεοδεξιά εμμονή Χρυσοχοΐδη; Ή μήπως αυτή η σπουδή σας – και μάλιστα να το φέρετε κατακαλόκαιρο- καλύπτει κάποιο φόβο για τις εξελίξεις και για τις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται από Σεπτέμβρη;» ανέφερε.

«Το γνωρίζουν όλοι ότι η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης. Και χρειάζεται σχέδιο, όραμα και ηγεσία ώστε να πατήσει ξανά γερά στα πόδια της. Όχι αυταρχισμό, καταστολή και προπαγάνδα, από τα καλοταϊσμένα με κρατικό χρήμα μέσα ενημέρωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, εξηγήστε στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, τι έχει να προσφέρει η απαγόρευση των διαδηλώσεων; Τίνος η ζωή βελτιώνεται, σε ποιο πρόβλημα απαντά ο περιορισμός του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθε;» αναρωτήθηκε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ξοδεύει το χρόνο του όχι για να χτίσει, αλλά για να γκρεμίσει και να εκδικηθεί. «Για να εκδικηθείτε μια παράδοση που χτίστηκε απέναντι σε ό,τι πρεσβεύει και η δική σας παράταξη. Γιατί η Ελλάδα της μεταπολίτευσης είναι δημιούργημα και της δικής σας παράταξης. Για να εκδικηθείτε την Αριστερά, τον πολιτικό σας αντίπαλο δηλαδή, που ξέρετε ότι η δύναμη του βρίσκεται στην ασίγαστη δίψα των ανθρώπων για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια» είπε.

Τα ρήγματα στο ΚΙΝΑΛ

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από την επίσημη γραμμή του ΚΙΝΑΛ, όπου με τις τροποποιήσεις που έγιναν, δέχθηκε να το ψηφίσει εμφανίστηκε την Πέμπτη ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Αφού χαρακτήρισε αντιδημοκρατικό το νομοσχέδιο, δήλωσε πως δεν θα το ψηφίσει.

«Το νομοσχέδιο περιόριζε και περιορίζει το δικαίωμα στις συναθροίσεις. Δυναμιτίζει το κλίμα, οδηγεί σε διχαστικές αντιπαραθέσεις. Υπήρξαν αντιδράσεις από φορείς εργαζομένων. Παρά τη διάθεση Γεννηματά να επιδιώξει εποικοδομητική στάση, το νομοσχέδιο παραμένει αντιδημοκρατικό. Το δικαίωμα της συνάθροισης είναι βασικό κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην εκάστοτε εξουσία να σταματήσει ακόμα και μια ειρηνική διαδήλωση, ακόμα και μια συγκέντρωση ενός κόμματος. «Δίνονται υπερεξουσίες, δίνεται κίνητρο στους μπαχαλάκηδες, δίνεται λόγος στους προβοκάτορες να ποινικοποιήσουν μια ειρηνική διαδήλωση» πρόσθεσε.

Είχε προηγηθεί την Τετάρτη η ένσταση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Χάρη Καστανίδη, σχετικά με τις ποινές που προβλέπονται για τους οργανωτές των διαδηλώσεων. Ωστόσο, αυτή αποσοβήθηκε καθώς το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου την Πέμπτη τροπολογία από 22 βουλευτές του, ζητώντας την κατάργηση της διάταξης για αστική ευθύνη του οργανωτή συνάθροισης.

Όπως ανέφεραν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, η καθιέρωση γενικής αστικής ευθύνης του οργανωτή μίας συνάθροισης, δίχως να απαιτείται να επικαλεσθεί ο ενάγων συγκεκριμένη παράβαση η οποία να τελεί σε αιτιώδη συνάφεια µε τη βλάβη που προκλήθηκε, «εισάγει μία οιονεί εγγυητική ευθύνη του οργανωτή για όλες τις πράξεις που ενδεχομένως τελεσθούν στο πλαίσιο ή και στο περιθώριο μίας συνάθροισης και στρέφονται εις βάρος της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας κάποιου, ανεξαρτήτως του ποιος τις τέλεσε».

Καταργείται το ιδιώνυμο, παραμένουν κυρώσεις

Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε δεν προβλέπεται πλέον το ιδιώνυμο, δηλαδή η φυλάκιση ενός έτους για όσους μετέχουν σε διαδήλωση, που έχει απαγορευθεί. Επίσης, ορίζεται πως για την απαγόρευση συνάθροισης θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη προέδρου Πρωτοδικών, ο οποίος εάν δεν απαντήσει εντός 24ωρου θα συνεπάγεται πως συμφωνεί με την απαγόρευση. Στις αλλαγές περιλαμβάνεται ότι για τη διάλυση μίας διαδήλωσης θα πρέπει να παρίσταται εισαγγελέας και να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του. Εάν δεν παρίσταται, ενημερώνεται αμελλητί. Η διάταξη αυτή έχει, βέβαια, προκαλέσει την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Παράλληλα, ορίζεται πως:

* όσοι αλλοιώνουν ή επιχειρούν να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών.

* όσοι δεν συμμορφώνονται προς τους περιορισμούς που επιβάλλει η παριστάμενη αστυνομική ή λιμενική αρχή τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι 1 έτους (με την επιφύλαξη των άρθρων 170 και 189 του Ποινικού Κώδικα). Αν οι υπαίτιοι τέλεσαν βιαιοπραγίες, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών, αν οι πράξεις τους δεν τιμωρούνται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

Νίκος Βούτσης: Η φωτογραφία

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε σε φωτογραφία με υπόνοιες «προβοκατσιας»: «Υπάρχει φωτογραφία, δυστυχώς, ανθρώπου ο οποίος ήταν στον περίβολο της Βουλής, εξ όσων μου κατατέθηκε, ντυμένου όχι με αστυνομικά, ο οποίος με walkie talkie είχε κατευθείαν επαφή πιθανότατα και ενδεχόμενα με άτομα τα οποία έκαναν αυτές τις όποιες έκνομες ενέργειες ανάμεσα σε αυτό το μπλοκ»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ