Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Νέος Κώδικας: Στοιχείο αξιολόγησης η αναίρεση ή η εξαφάνιση δικαστικών αποφάσεων κάθε δικαστικού λειτουργού – Αντιδράσεις από τους δικαστές

Βολές των δικαστών για την διάταξη που αναφέρει πως μεταξύ των κριτηρίων που θα λαμβάνονται υπόψη κατά την επιθεώρηση είναι και η αναίρεση ή εξαφάνιση αποφάσεων: “Πρέπει μέσω αυτής (σ.σ της επιθεώρησης) να διαφυλάσσεται και η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών”, απαντούν.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέος Κώδικας: Στοιχείο αξιολόγησης η αναίρεση ή η εξαφάνιση δικαστικών αποφάσεων κάθε δικαστικού λειτουργού – Αντιδράσεις από τους δικαστές EUROKINISSI

Ευθείες βολές για φαλκίδευση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, δικαστών και εισαγγελέων, εκτοξεύουν οι δικαστές δια της προέδρου τους Μαργαρίτας Στενιώτη, στο υπόμνημα που κατέθεσαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής στην οποία συζητείται ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.

Αφορμή, μεταξύ των άλλων άρθρων, είναι η διάταξη που προβλέπει ότι μεταξύ των κριτηρίων που θα λαμβάνονται υπόψη κατά την επιθεώρηση είναι και η αναίρεση ή εξαφάνιση αποφάσεων κατά παραδοχή ενδίκου μέσου.

Δηλαδή ο δικαστής θα κρίνεται μεταξύ άλλων και από τον αριθμό των αποφάσεων του αναιρέθηκαν ή εξαφανίστηκαν από ανώτατα δικαστήρια , για νομικούς λόγους. Η διάταξη (άρθρα 100 παρ. 8 και 102 παρ. 4 στοιχ. ζ΄ ΣχΝ) αναφέρει:

“Οι γραμματείες των ανώτατων δικαστηρίων, των εφετείων και των διοικητικών εφετείων μεριμνούν για τη γνωστοποίηση, που μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά, αντιγράφων των αποφάσεων που αναιρούν ή εξαφανίζουν άλλες αποφάσεις, κατά παραδοχή του αντίστοιχου ένδικου μέσου, στα μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση που αναιρέθηκε ή εξαφανίστηκε καθώς και στη γραμματεία του κάθε Γραφείου Γραμματείας Επιθεώρησης κατά τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 94 και στην παρ. 3 του άρθρου 98”.

Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Επίσης:

“Προς τον σκοπό της διενέργειας της επιθεώρησης όλων των δικαστικών λειτουργών της περ. δ’ της παρ. 1 του άρθρου 101 αξιολογούνται:

α) το ήθος και το σθένος,

β) η επιστημονική κατάρτιση,

γ) η προσαρμοστικότητα σε νέα καθήκοντα και αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογιών,

δ) η κρίση και η αντίληψη,

ε) η υπηρεσιακή απόδοση, δηλαδή:

εα) η ποιότητα του έργου τους (επεξεργασία του νομικού και πραγματικού μέρους κάθε υποθέσεως, συνεκτιμωμένης της τυχόν αναίρεσης ή εξαφάνισης αποφάσεων που συνέταξαν οι επιθεωρούμενοι κατά το επιθεωρούμενο χρονικό διάστημα),

εβ) η διατύπωση της αποφάσεως και προκειμένου για τους εισαγγελικούς λειτουργούς η απόδοση τόσο στην προδικασία όσο και στη διαδικασία του ακροατηρίου, καθώς και η ικανότητα στη διατύπωση των προτάσεων, των διατάξεων που εκδίδουν και στον χειρισμό του προφορικού λόγου και

εγ) η παραγωγικότητα και η ταχύτητα διεκπεραίωσης των υποθέσεων σε σχέση με τη σοβαρότητα και τη δυσχέρειά τους κατά τα οριζόμενα στην περ. β΄ της παρ. 5 του άρθρου

στ) η ικανότητα στη διεύθυνση της διαδικασίας,

ζ) η ικανότητα συνεργασίας,

η) η συμπεριφορά του δικαστικού λειτουργού γενικά και ιδιαίτερα στο ακροατήριο, καθώς και η κοινωνική του παράσταση,

θ) η επιβάρυνση από τυχόν πρόσθετα καθήκοντα και η ανταπόκριση σε αυτά και

ι) η συμμόρφωσή του με παρατηρήσεις προηγουμένων εκθέσεων επιθεώρησης”.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Βολές

Στο υπόμνημα που κατατέθηκε στην Επιτροπή αναφέρεται ειδικά για το στοιχείο σχετικά με την αναίορεση δικαστικών αποφάσεων πως “πρέπει να απαλειφθεί κατά το μέρος της που αναφέρει «συνεκτιμωμένης της τυχόν αναίρεσης ή εξαφάνισης αποφάσεων που συνέταξαν οι επιθεωρούμενοι κατά το επιθεωρούμενο χρονικό διάστημα», διότι λαμβανομένου υπόψη του μέσου χρόνου

προσδιορισμού των δικογράφων και του μέσου χρόνου δημοσίευσης μίας απόφασης ουδεμία απόφαση που συνέταξαν οι επιθεωρούμενοι κατά το επιθεωρούμενο χρονικό διάστημα θα έχει εξαφανισθεί ή αναιρεθεί.

Στην εξαιρετική δε περίπτωση που απόφαση που συνετάγη κατά το επιθεωρούμενο χρονικό διάστημα εξαφανισθεί ή αναιρεθεί το εν λόγω κριτήριο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό διότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα νομικά ζητήματα ερίζουν και διαμορφώνονται διαφορετικές απόψεις έως ότου αποφανθεί το ακυρωτικό δικαστήριο.

Εξάλλου, είναι σύνηθες μία απόφαση πλήρως αιτιολογημένη και επιστημονικά θεμελιωμένη στον επόμενο βαθμό να εξαφανισθεί, διότι επιλέγεται μία άλλη ερμηνευτική εκδοχή. Πολλώ δε μάλλον όταν αξιολογούνται τα ίδια πραγματικά περιστατικά από διαφορετική οπτική ματιά”.

Και συνεχίζουν:

Ο θεσμός της επιθεωρήσεως σκοπό έχει την αξιολόγηση της προσφοράς των δικαστικών λειτουργών στη δικαιοδοτική λειτουργία, ωστόσο πρέπει μέσω αυτής να διαφυλάσσεται και η προσωπική και λειτουργική τους ανεξαρτησία. Με τις νέες ρυθμίσεις η επιθεώρηση απομακρύνεται από τον έλεγχο του δικαστικού έργου και αποκτά τεχνοκρατικό χαρακτήρα”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ