Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Νομοθετική ρύθμιση Τσιάρα για το «αγωγόσημο»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νομοθετική ρύθμιση Τσιάρα για το «αγωγόσημο»

Σε νομοθετική πρωτοβουλία καταλήγει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για το περίφημο αγωγόσημο, δηλαδή την υποχρέωση των πολιτών να καταβάλλουν ως δικαστικό ένσημο το 1% του αιτούμενου ποσού σε αναγνωριστικές αγωγές με αντικείμενο πάνω από 250.000 ευρώ.

Το θέμα έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και μάλιστα το ΚΙΝΑΛ με χθεσινή τροπολογία του ζήτησε την κατάργησή του. O υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας , μιλώντας στη Βουλή προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα προβλέπεται η απαλλαγή της καταβολής δικαστικού ενσήμου για αγωγές που αφορούν διεκδικήσεις μαρτυρικών χωριών, τα οποία έχουν υποστεί θηριωδίες από τα κατοχικά στρατεύματα.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσιάρας απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελίας Λιακούλη, που έκανε λόγο για ιστορικό χρέος της πολιτείας να αναγνωρίσει τους αγώνες και την αυτοθυσία των μαρτυρικών χωριών. «Η εξαίρεση του δικαστικού ενσήμου για τα μαρτυρικά χωριά έχει ιστορικό, ηθικό και κοινωνικό πρόσημο», τόνισε η κ. Λιακούλη.

«Οι διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων από τα θύματα της θηριωδίας των κατοχικών στρατευμάτων είναι έγκυρες και ενεργές και αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον αγώνα με κάθε πρόσφορο μέσο μέχρι τη δικαίωσή τους. Η εκδίκαση των αγωγών για τις πολεμικές αποζημιώσεις έχει ηθική διάσταση και η πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα με ιστορική ευθύνη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας και συμπλήρωσε: «Το αίτημα για απαλλαγή των μαρτυρικών χωριών από το δικαστικό ένσημο στις αγωγές τους είναι δίκαιο. Είναι ένα ιστορικό χρέος της πολιτείας και είναι η ελάχιστη αναγνώριση απέναντι στα θύματα της θηριωδίας των κατοχικών στρατευμάτων. Εξετάζουμε τη δυνατότητα αυτή και σύντομα θα αναλάβουμε νομοθετική πρωτοβουλία».

Γενικά;

Το θέμα πάντως έχει ευρύτερες διαστάσεις δεδομένου ότι είχε δημιουργηθεί δικαστικό μέτωπο κατά της επαναφοράς του δικαστικού ενσήμου, δηλαδή του αποκαλούμενου αγωγόσημου, αφού μετά τη σφοδρή αντίδραση των δικηγόρων, που πραγματοποίησαν αποχή από τα καθήκοντα τους και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, και οι εισαγγελείς συντάχθηκαν με την άποψη ότι το μέτρο «μόνον τους οικονομικά αδυνάτους αποτρέπει από την άσκηση της αγωγής ενώ οι οικονομικά ισχυροί αναλαμβάνουν ευκολότερα τον κίνδυνο απόρριψης». Επισημαίνουν μάλιστα πως «δεν εξυπηρετεί παρά μόνο το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου, το οποίο όμως δεν μπορεί να προτάσσεται των ανθρωπίνων και συνταγματικών δικαιωμάτων».

Μάλιστα το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας πολυμελούς πρωτοδικείου, «που η κυβέρνηση θέσπισε αιφνίδια και χωρίς μελέτη. Η αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων του ελληνικού δικαστικού σώματος δεν μπορεί να γίνεται με αποσπασματικά μέτρα -φοροεισπρακτικού χαρακτήρα. Το κόστος της προσφυγής στα δικαστήρια, ειδικά στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, οφείλει να αποτελέσει αντικείμενο ολοκληρωμένης μελέτης και όχι πεδίο «φωτογραφικών» ρυθμίσεων. Η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη είναι αδιαπραγμάτευτη», αναφέρει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ