Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Οδηγός… «επιβίωσης» στις δυσλειτουργίες της πλατφόρμας από το dikastiko.gr: Όπου υπερχρεωμένος και η.. μοίρα του

Την ώρα που η χώρα είναι σε lockdown,  πρέπει να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τα οποία ζητούνται , ενώ μέχρι τώρα δεν καταγράφεται εξ αυτού του λόγου πρόθεση παράτασης των προθεσμιών, παρά το γεγονός ότι το ζητούν και δικηγόροι και δικαστές.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οδηγός… «επιβίωσης» στις δυσλειτουργίες της πλατφόρμας από το dikastiko.gr: Όπου υπερχρεωμένος και η.. μοίρα του

Ένα βουνό δυσλειτουργών έχουν να ανέβουν χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά που οφείλουν εντός συγκεκριμένων προθεσμιών οι οποίες τρέχουν από την 1η Δεκεμβρίου να υποβάλλουν αίτηση επαναπροσδιορισμού της δίκης τους στην ειδική πλατφόρμα.

Μάλιστα την ώρα που η χώρα είναι σε lockdown  επ΄απειλή αποκλεισμού και ακυρότητας της δίκης τους, πρέπει να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τα οποία ζητούνται , ενώ μέχρι τώρα δεν καταγράφεται εξ αυτού του λόγου πρόθεση παράτασης των προθεσμιών, παρά το γεγονός ότι το ζητούν και δικηγόροι και δικαστές.

Δυσλειτουργίες

Όπως καταγράφει το dikastiko.gr η πλατφόρμα χθες διένυε την 16η μέρα λειτουργίας της και – σύμφωνα με τους δικηγόρους- ακόμη δεν είναι απολύτως λειτουργική. Μάλιστα από Παρασκευή 11/12 έως και το βράδυ της Δευτέρας 14/12 ήταν πρακτικά εκτός λειτουργίας, με τους αρμοδίους να μιλούν για εργασίες παραμετροποίησης της.

Την Πέμπτη 10/12 διενεργήθηκε διαδικτυακό σεμινάριο με τη συμμετοχή χιλίων δικηγόρων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων ΕΓΔΙΧ , Υπ. Δικαιοσύνης κλπ., όπου, σύμφωνα με συμμετέχοντες, και οι ίδιοι παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που καθιστούν προβληματική την έγκαιρη και σύννομη υποβολή των αιτήσεων επαναπροσδιορισμού.

Χαρακτηριστικά προβλήματα

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Δημήτρη Λυρίτση  τα προβλήματα εστιάζονται στα εξής:

1. Ζητείται υποχρεωτικά ΓΑΚ(Γενικός Αριθμός Κατάθεσης) και ΕΑΚ( Ειδικός Αριθμός Κατάθεσης) των κύριων αιτήσεων. Οι περισσότερες αιτήσεις δεν φέρουν ΓΑΚ παρά μόνο ΕΑΚ. Στην πλατφόρμα αν δεν συμπληρωθεί αριθμός ΓΑΚ δεν προχωρά η αίτηση.

2. Ζητείται υποχρεωτικά το ΑΦΜ όλων των διαδίκων. Σε πολλές περιπτώσεις ούτε είναι γνωστό αλλά και ούτε μπορεί να ευρεθεί το ΑΦΜ κάποιων διαδίκων, πχ εγγυητής που είναι αγνώστου διαμονής ή εγγυητής που πλέον δεν υπάρχει επαφή. Εάν δεν δηλωθεί το ΑΦΜ η αίτηση δεν προχωρά.

3. Θεσμικοί (αφορά τους συνήθεις πιστωτές, τράπεζες και φορείς δημοσίου) πιστωτές, καίτοι είναι υποχρεωτική εκ του νόμου ηλεκτρονική δήλωση τους με τα στοιχεία τους και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να γίνουν ηλεκτρονικά οι προβλεπόμενες από το νόμο κοινοποιήσεις, δεν έχουν δηλώσει τα ανωτέρω στοιχεία έως σήμερα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κλητευθούν σύννομα.

4. Μέγα ζήτημα έχει προκύψει με την άρση του απορρήτου των συζύγων και των τέκνων των αιτούντων αφού ο νόμος ορίζει ότι με την υποβολή της αιτήσεως επαναπροσδιορισμού αίρεται το απόρρητο και αυτών των προσώπων χωρίς όμως να προβλέπεται κάποια διαδικασία χορηγήσεως άδειας ή σύμφωνης γνώμης για άρση του απορρήτου από αυτά τα πρόσωπα.

5. Ακίνητη περιουσία αιτούντων. Η πλατφόρμα δεν δίνει το περιθώριο επιλογής κύριας κατοικίας για καθέναν από τους αιτούντες όταν πρόκειται για υποβολή κοινής αιτήσεως από περισσότερα πρόσωπα (συνήθως κοινή αίτηση από συζύγους που έχουν ιδανικό μερίδιο κυριότητας επί της κύριας κατοικίας).

Ασφυκτιούν

Με βάση αυτά τα προβλήματα κι ενώ η βασική προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 15/01 και πλέον ορατός ο κίνδυνος απώλειας δικαιωμάτων από τους πολίτες, αφού η μη υποβολή της αιτήσεως επαναπροσδιορισμού καθιστά την αίτηση του νόμου Κατσέλη ως μη γενόμενη.

Επισημαίνεται δε πως για να συμπληρωθεί πλήρως η αίτηση επαναπροσδιορισμού απαιτούνται στοιχεία και πληροφορίες που συνήθως δεν διαθέτει ο αιτών και απαιτείται η λήψη τους από εφορίες, τράπεζες ή και υποθηκοφυλακεία, η δε πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες λόγω των μέτρων προστασίας από τον COVID-19 είναι ιδιαιτέρως δυσχερής.

Παράταση

Υπό αυτά τα δεδομένα δικηγόροι και δικαστές ζητούν παράταση των καταληκτικών προθεσμιών μέχρι την άρση των δυσλειτουργιών της πλατφόρμας και την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν , αφού σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται η έκδοση νέας ΚΥΑ ή και τροποποίησης του νόμου.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως το αίτημα υποβάλλει και η πλειοψηφία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που στο πρόσφατο ΔΣ, αποφάσισε να υιοθετήσει τις προτάσεις της Επιτροπής Ειρηνοδικών για:

1) Αίτημα παράτασης των καταληκτικών προθεσμιών των αιτήσεων επαναπροσδιορισμού των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

2) επαναπροσδιορισμό των αιτήσεων μεταρρύθμισης απόφασης του παραπάνω νόμου και αιτήσεων απαλλαγής του άρθρου 11 ν. 3869/10 που εκκρεμούν μετά τις 15-6-2021,

3) ορισμό Εισηγητών Πτωχεύσεων από Ειρηνοδίκες που υπηρετούν στα κεντρικά Ειρηνοδικεία των Νομών,

4) εισήγηση προς τα Ειρηνοδικεία της Χώρας για προσαρμογή των Κανονισμών λειτουργίας τους σε έγγραφη διεξαγωγή υποθέσεων του ν. 3869/2010 που εκκρεμούν μετά την 15-6-2021, με την υιοθέτηση ανώτατου αριθμού υποθέσεων, και

5) να παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία της 31-12-2020 για τις ένορκες βεβαιώσεις που επιτρέπεται να συντάσσονται ενώπιον δικηγόρων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ