Οι δίκες του 2020 και οι δικαστικές έρευνες που κορυφώνονται μέσα στη νέα χρονιά
Μάνδρα, Μάτι, Novartis,Χρυσή Αυγή. Αυτές είναι, μεταξύ άλλων, οι μεγάλες υποθέσεις που «άφησε» πίσω του το 2019 και αναμένεται να κυριαρχήσουν στο χώρο της δικαιοσύνης το 2020, είτε με την ολοκλήρωση της δικαστικής διερεύνησης για τις τρεις πρώτες, είτε με την απόφαση μέχρι το καλοκαίρι του 2020, όπως εκτιμάται, για την τελευταία.
Ειδικότερα, στις 24 Ιανουαρίου έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει στο Β΄τριμελές πλημμελειοδικείο της Αθήνας, η δίκη των υπευθύνων για την πλημμύρα στην Μάνδρα Αττικής πριν από περίπου δύο χρόνια, η οποία κόστισε τη ζωή σε 24 συνάνθρωπους μας. Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση φέρονται δια των παραλήψεων τους να συνδέονται τόσο με την απώλεια των ανθρώπινων ζωών όσο και με τις ανυπολόγιστες καταστροφές σε περιουσίες.
Τα πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα που αποδίδονται σε 9 συνολικά άτομα αφορούν: Πλημμύρα από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως. Στο εδώλιο θα καθίσουν η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου, οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγάρων, οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων, καθώς και δύο υπάλληλοι των δύο δασαρχείων.
Από τα στοιχεία που προέκυψαν κατά την δικαστική έρευνα οι εμπλεκόμενοι είναι υπόλογοι για: έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας, πολεοδομικές παραβάσεις, έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων, έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων.
Πυρκαγιά στο Μάτι
Εντός του Ιανουαρίου εξελίξεις αναμένονται και στην δικαστική έρευνα για την άλλη μεγάλη καταστροφή που συγκλόνισε τη χώρα μέσα στην τελευταία διετία.
Ο 6ος τακτικός ανακριτής, ο οποίος χειρίζεται την ογκοδέστατη δικογραφία για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 102 νεκρούς, θα καλέσει σε απολογία 20 συνολικά πρόσωπα που κατηγορούνται κατα περίπτωση για:
Εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως και σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως, από υπόχρεους και μη.
Μεταξύ αυτών που θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή είναι και για αυτή την υπόθεση η τέως περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο πρώην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Ιω. Καπάκης, οι δήμαρχοι Μαραθώνα και Ραφήνας, Ηλίας Ψινάκης και Ευάγγελος Μπουρνούς, ο κάτοικος Νταού Πεντέλης από τον οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά, καθώς και ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής.
Υπόθεση Novartis
Μέσα στο 2020 πρόοδος εκτιμάται ότι θα υπάρξει και στην πολύκροτη υπόθεση της Novartis. Ενώπιον των ανακριτών κατά της διαφθοράς θα κληθούν σε απολογία, όπως όλα δείχνουν, τα πρόσωπα που διώκονται μέχρι στιγμής για το σκάνδαλο με «πρωταγωνιστή» την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία.
Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Υγείας και νυν βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο, στον οποίο αποδίδεται το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση, δίωξη που του ασκήθηκε μετά την άρση της ασυλίας του, την οποία είχε ζητήσει από το βήμα της Βουλής και ο ίδιος, κάνοντας λόγο για σκευωρία.
Για την υπόθεση διώκεται για παθητική δωροδοκία και ο καθηγητής της σχολής Δημόσιας Διοίκησης Νίκος Μανιαδάκης, που αρχικά υπήρξε ένας εκ των προστατευομένων μαρτύρων της υπόθεσης. Πριν από ένα χρόνο παραμονές Χριστουγέννων το Νίκο Μανιαδάκη σταμάτησαν οι αστυνομικοί στο Ελευθέριος βενιζέλος την ώρα που πήγαινε να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό τη Μαδρίτη μαζί με την οικογένεια του. Στη συνέχεια κρατήθηκε, ενώ στο μεταξύ από τις δικαστικές αρχές κινήθηκε η διαδικασία απαγόρευσης της εξόδου του από τη χώρα. Η δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του αφορά σε μία περίπτωση υπερτιμολόγησης φαρμάκου το 2008, η οποία φέρεται να ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο.
Σε απολογία θα κληθεί επίσης ένα μέλος της Διεύθυνσης τιμών φαρμάκων που διώκεται για ψευδή βεβαίωση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου καθώς και τα δυο στελέχη της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής και Ιωάννα Ρούμπου, στους οποίους αποδίδεται το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας από κοινού στην παραπάνω πράξη.
Παράλληλα εντός του νέου έτους αναμένεται να κλείσουν και τα ανοιχτά «μέτωπα» που αφορούν: α)στην έρευνα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου Ε. Ζαχαρή και Λ. Σοφουλάκη για τις καταγγελόμενες παρεμβάσεις στην δικαστική διερεύνηση της Novartis και β) τις δικογραφίες που εκκρεμούν στην Εισαγγελία κατά της διαφθοράς για 2 από τα αρχικώς 10 πολιτικά πρόσωπα που το όνομά τους ενεπλάκη στην Novartis: τον Αδωνη Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Δίκη Χρυσής Αυγής
Πέντε χρόνια « ζωής» κλείνει το 2020 η δίκη της Χρυσής Αυγής που συνεχίζεται στις 8 Ιανουαρίου με τις αγορεύσεις των δικηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.
Η ακροαματική διαδικασία έκλεισε το 2019 με την αγόρευση της εισαγγελέως του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία πρότεινε την ενοχή μόνο του Γιώργου Ρουπακιά για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και την απαλλαγή όλης της πρώην κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Χρυσής Αυγής από το αδίκημα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Βάση εκτιμήσεων παραγόντων της δίκης, η απόφαση για τους 60 και πλέον κατηγορούμενους δεν αναμένεται νωρίτερα από το καλοκαίρι του 2020.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr