Οι διοικητικοί δικαστές προειδοποιούν για προσφυγή στα ευρωπαϊκά όργανά τους για τα πειθαρχικά σε βάρος δικαστικών λειτουργών

Αντιδράσεις και από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης για τις παρεμβάσεις στην υπόθεση Λύτρα.

NEWSROOM
Οι διοικητικοί δικαστές προειδοποιούν για προσφυγή στα ευρωπαϊκά όργανά τους για τα πειθαρχικά σε βάρος δικαστικών λειτουργών

Τσουνάμι αντιδράσεων από δικαστικούς λειτουργούς φέρνουν τόσο η παρέμβαση του Αρείου Πάγου για άσκηση πειθαρχικού ελέγχου στην υπόθεση Λύτρα, όσο και τα μέτρα που προσφάτως εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την ενδοοικογενειακή βία.

Η πλέον πρόσφατη αντίδραση ήρθε από την Ένωση Διοικητικών Δικαστών η οποία στην ανακοίνωσή της ασκεί σφοδρή κριτική για τον πειθαρχικό έλεγχο δικαστών από τον Άρειο Πάγο.

Για το ίδιο θέμα, με αφορμή και τις εξαγγελίες Φλωρίδη για τα 13 μέτρα στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας εξέδωσε ανακοίνωση και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης

Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Διοικητικών Δικαστών «η προάσπιση του Κράτους Δικαίου δεν είναι μόνο εθνικό ζήτημα αλλά, αφορά πρωτίστως και την Ευρωπαϊκή έννομη τάξη» και για το λόγο αυτό θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά όργανα.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «το Δ.Σ. της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον πειθαρχικό έλεγχο Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών, για απόφασή τους σχετικά με την προδικασία υπόθεσης ποινικού δικαίου. Η έκφραση γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση κατά τον χειρισμό υποθέσεων σε οποιοδήποτε στάδιο αποτελεί αυτονόητη συνέπεια της Δικαστικής Ανεξαρτησίας, η οποία, ως συνταγματική αρχή, ισχύει έναντι πάντων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών

«Το Δ.Σ. της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον πειθαρχικό έλεγχο Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών, για απόφασή τους σχετικά με την προδικασία υπόθεσης ποινικού δικαίου. Η έκφραση γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση κατά τον χειρισμό υποθέσεων σε οποιοδήποτε στάδιο αποτελεί αυτονόητη συνέπεια της Δικαστικής Ανεξαρτησίας, η οποία, ως συνταγματική αρχή, ισχύει έναντι πάντων. Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υπόθεση αυτή και επιφυλάσσεται, ανάλογα με την εξέλιξή της, να ενημερώσει σχετικώς την Ένωση Ευρωπαίων Διοικητικών Δικαστών, εφόσον, η προάσπιση του Κράτους Δικαίου δεν είναι μόνο εθνικό ζήτημα, αλλά, αφορά πρωτίστως και την Ευρωπαϊκή έννομη τάξη».

Οι δικαστικοί λειτουργοί της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης

Μία νέα αντίδραση ήρθε να προστεθεί από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης. «Η εκφορά δικαιοδοτικής κρίσης εκ μέρους των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών στηρίζεται αποκλειστικά στο Νόμο και στη συνείδηση αυτών, ο δε έλεγχος της ουσιαστικής ορθότητας της κρίσης τους λαμβάνει χώρα αποκλειστικά στο πλαίσιο των προβλεπόμενων στον Νόμο ενδίκων μέσων, οιονεί ενδίκων μέσων και ενδίκων βοηθημάτων, ενώ ο πειθαρχικός έλεγχος δεν μπορεί να αποτελεί μομφή για την επί της ουσίας δικανική κρίση» αναφέρει η Ένωση των Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης.

Και όπως σημειώνει οι παραδοχές αυτές «αποτελούν πτυχές των θεμελιωδών αρχών της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών και υπενθυμίζουν με τον πλέον θεσμικά εκκωφαντικό τρόπο, την ανάγκη έμπρακτης τήρησης και σεβασμού αυτών από όλες τις κρατικές λειτουργίες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης

Με αφορμή πρόσφατο συμβάν ενδοοικογενειακής βίας και του πειθαρχικού ελέγχου που ακολούθησε σε βάρος της αρμόδιας Ανακρίτριας και του γνωμοδοτήσαντος Εισαγγελέα, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης αισθάνεται την ανάγκη να υπενθυμίσει ότι η εκφορά δικαιοδοτικής κρίσης εκ μέρους των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών στηρίζεται αποκλειστικά στο Νόμο και στη συνείδηση αυτών, ο δε έλεγχος της ουσιαστικής ορθότητας της κρίσης τους λαμβάνει χώρα αποκλειστικά στο πλαίσιο των προβλεπόμενων στον Νόμο ενδίκων μέσων, οιονεί ενδίκων μέσων και ενδίκων βοηθημάτων, ενώ ο πειθαρχικός έλεγχος δεν μπορεί να αποτελεί μομφή για την επί της ουσίας δικανική κρίση. Οι εν λόγω παραδοχές απορρέουν ευθέως από την διάταξη του άρθρου 87 του Συντάγματος, καθώς και από διεθνή κείμενα, αποτελούν πτυχές των θεμελιωδών αρχών της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών και υπενθυμίζουν με τον πλέον θεσμικά εκκωφαντικό τρόπο, την ανάγκη έμπρακτης τήρησης και σεβασμού αυτών από όλες τις κρατικές λειτουργίες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr