Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Π. Πικραμμένος: Οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη κατά 1%

Ο τομέας αυτός πρέπει να σταματήσει να αποτελεί επενδυτικό ρίσκο και να γίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, είπε κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Π. Πικραμμένος: Οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη κατά 1% EUROKINISSI

Προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας έθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, την επίτευξη του στόχου επιτάχυνσης στην απονομή της Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας πως «η κατάσταση της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα να σταματήσει να αποτελεί επενδυτικό ρίσκο και να γίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας».

Επεσήμανε πως ο τομέας αυτός αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες, όχι μόνον για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και για την καλλιέργεια κλίματος θεσμικής σταθερότητας, επενδυτικής εμπιστοσύνης και οικονομικής ανάπτυξης.

«Υπάρχουν αναλύσεις που αποδεικνύουν ότι ένα έτος καθυστέρησης στην εκδίκαση των υποθέσεων ενώπιον των Δικαστηρίων μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη έως και κατά 1%» σημείωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Aπονομή Δικαιοσύνης

«Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι η απονομή της δικαιοσύνης επιδρά αποφασιστικά στην οικονομία. Πολλές μελέτες της οικονομικής θεωρίας μαρτυρούν ότι ακόμη και το καλύτερα σχεδιασμένο κανονιστικό περιβάλλον μπορεί να μην είναι αποδοτικό αν δεν συνδυαστεί με ένα αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα» επεσήμανε, αναφέροντας πως ένα δικαστικό σύστημα είναι αποτελεσματικό μόνον όταν παρακολουθεί τη σύγχρονη πραγματικότητα και επικαιροποιείται ανάλογα, όταν δηλαδή μεταρρυθμίζεται και προσαρμόζεται στις εξελίξεις.

Μεταρρυθμίσεις με συναίνεση

Έμφαση έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην ανάγκη οι όποιες μεταρρυθμίσεις να εντάσσονται σε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο, ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο.

«Σε κάθε περίπτωση, έχει μεγάλη σημασία η προηγούμενη συνεννόηση και η ευρεία συναίνεση. Συναίνεση τόσο εντός του πολιτικού κόσμου, όσο και από τους ίδιους τους φορείς απονομής της Δικαιοσύνης. Εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι αποδεχθούν τέτοιες θεσμικές αλλαγές ως απολύτως αναγκαίες και τις υποστηρίξουν ανεπιφύλακτα, ως ένα αδιαπραγμάτευτο αίτημα της σύγχρονης κοινωνίας και της οικονομίας, τότε μόνον θα μπορούμε να μιλήσουμε για πραγματική μεταρρύθμιση στην Δικαιοσύνη» υποστήριξε.

«Διαφορετικά, πολλές αλλαγές θα κινδυνεύσουν να αποτύχουν, όπως τόσες φορές συνέβη στο παρελθόν» ανέφερε, παραθέτοντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να συμβάλλουν ουσιαστικά στην μείωση του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση των αποφάσεων. Aπονομή Δικαιοσύνης

Μεταξύ αυτών επικαλέστηκε:

–      την συνεχή επέκταση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος στα δικαστήρια

–      την δυνατότητα τηλεσυνεδρίασης (στα ΔΔ) και διενέργεια διάσκεψης εξ αποστάσεως

–      την ίδρυση Γραφείου Συλλογής και Επεξεργασίας Δικαστικών Στατιστικών Στοιχείων (JustStat)

–      την υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση όλων των δικογράφων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια

–      την ίδρυση ειδικών τμημάτων για υποθέσεις με εξειδικευμένο αντικείμενο

Χαρακτήρισε, επίσης, θεμελιώδη την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, η οποία μάλιστα υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία, για την συνολική μεταρρύθμιση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, ως μία αναγκαία και ουσιαστική «επένδυση» στις νέες γενεές δικαστών.

Στο νομοθέτημα αυτό περιλαμβάνονται ρυθμίσεις όπως:

–      η καθιέρωση πιο ουσιαστικών και αξιοκρατικών κριτηρίων επιλογής

–      η εκπαίδευση και επιμόρφωση σε νέα αντικείμενα, όπως η οικονομική θεωρία και ανάλυση, νέες τεχνολογίες κ.λπ.

–      η υποχρεωτική επιμόρφωση με σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους.

Απονομή Δικαιοσύνης: Η αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών

Κομβικής σημασίας για την απονομή ταχείας και αποτελεσματικής δικαιοσύνης είναι επίσης, για την Κυβέρνηση αλλά και για την επίτευξη των στόχων του Ταμείου Ανάκαμψης, χαρακτήρισε ο κ. Πικραμμένος τον τρόπο αξιολόγησης των δικαστικών λειτουργών καθώς και την διαδικασία με την οποία αυτοί προάγονται.

«Όμως, οι όποιες αλλαγές γίνουν σε αυτόν τον τομέα, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά σχεδιασμένες, έτσι ώστε σε καμία περίπτωση να μην μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω η δικαστική ανεξαρτησία» τόνισε, υποστηρίζοντας πως με τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις «σκοπεύουμε να συμβάλλουμε στην δημιουργία μίας νέα γενεάς δικαστικών λειτουργών, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες της λειτουργίας του Κράτους, της κοινωνίας και της οικονομίας».

Απονομή Δικαιοσύνης: Ο «δικαστικός χάρτης»

Επανέφερε μάλιστα το θέμα του νέου «δικαστικού χάρτη», ο οποίος όπως είπε θα είναι καταλυτικός για την ταχεία και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης, αλλά και την επίτευξη των στόχων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ένα θέμα που έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από το χώρο των δικαστικών λειτουργών όπως καταγράφηκε και από τον πρόεδρο της ΕνΔΕ, Χριστόφορο Σεβαστίδη κατά την Γενική Συνέλευση της Ένωσης.

Όπως, πάντως, τόνισε ο κ. Πικραμμένος: «Πρόκειται για την ορθολογική οργάνωση των δικαστικών περιφερειών της χώρας και την συνακόλουθη ίδρυση, κατάργηση ή ανακατανομή στις περιφέρειες αυτές των διαφόρων δικαστικών δομών, βάσει αξιόπιστων στοιχείων και στατιστικών δεδομένων τα οποία αναμένουμε να συλλέξουμε».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ