Πλάτη» στη συνεπιμέλεια παιδιών βάζουν όλο και περισσότεροι επιστημονικοί σύλλογοι- Τι αναφέρουν οι «Ενεργοί μπαμπάδες»
Πληθαίνουν οι επιστημονικοί σύλλογοι που τάσσονται υπέρ της θεσμοθέτησης της συνεπιμέλειας των παιδιών και του ίσου χρόνου επικοινωνίας. Η ΜΚΟ «Ενεργοί Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του Παιδιού- ΑΜΚΕ» έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να πετύχει ενόψει της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για το οικογενειακό δίκαιο το δικαίωμα της συνεπιμέλειας.
Μετά τις γνωμοδοτήσεις της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, ήρθε και η σχετική θέση του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων. Αυτό αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ενεργοί Μπαμπάδες και παραπέμπουν στα συμπεράσματα του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) όπου κρίνει πως σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει κοινή επιμέλεια και προκύπτουν διαμάχες, το αποτέλεσμα είναι εκτός από τα μέλη της οικογένειας, να επιβαρυνθούν ψυχοσυναισθηματικά τα παιδιά.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων-ΣΕΨ, με αφορμή σημαντικό αριθμό καταγγελιών που λαμβάνουμε από συζύγους, οι οποίοι είτε είναι σε διαδικασία δικαστικών διενέξεων για έκδοση διαζυγίου, είτε είναι ήδη διαζευγμένοι, έχει διαπιστώσει εδώ και αρκετά χρόνια, ότι στις περιπτώσεις όπου δεν ασκείται η επιμέλεια και από τους δύο γονείς, συνήθως προκύπτει έντονη διαμάχη μεταξύ τους, η οποία είναι επιβλαβής για όλα τα μέλη της οικογένειας και ιδιαίτερα επιβαρύνει ψυχοσυναισθηματικά τα παιδιά» αναφέρεται.
«Ο ΣΕΨ, ήδη από το 2014, έχει ενημερώσει γραπτώς τους ψυχολόγους σχετικά με το ζήτημα αυτό, με την προτροπή να τηρούν αυστηρά την δεοντολογία καθώς επίσης και τους θεμελιώδεις κανόνες και αρχές της «Καλής Πρακτικής» με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον και την ασφάλεια των παιδιών, ούτως ώστε το συγκρουσιακό πλαίσιο της συζυγικής σχέσης, το οποίο δυστυχώς συχνά επενδύεται για λόγους σκοπιμότητας με χαλκευμένες κατηγορίες, να µην στιγματίζει την ζωή και το μέλλον των παιδιών» προσθέτει.
Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων: Επιστημονικά αποδεδειγμένα τα θετικά αποτελέσματα της συνεπιμέλειας
Είχε προηγηθεί προ ημερών η ανάλογη γνωμοδότηση του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, που στην αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου επεσήμαινε:
«Πρόσφατη μελέτη ελληνικού πανεπιστημίου έδειξε ότι οι κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα είναι ώριμες για θέσπιση της συνεπιμέλειας. Συγκεκριμένα, σε δείγμα 1349 ατόμων το 84,8% συμφωνεί με τη θέσπιση νόμων για τη συνεπιμέλεια, το 73,6% θεωρεί τον πατέρα εξίσου ικανό να αναλάβει την ανατροφή των παιδιών και το 87,2% διαφωνεί με τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος.
Με την πρακτική της συνεπιμέλειας προβλέπεται ότι το δικαστήριο, επί απουσίας άλλης συμφωνίας μεταξύ των γονέων, θα αποφασίζει υποχρεωτικά:
* τη διατήρηση ίσων γονικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων αναφορικά με τα παιδιά (κοινή και αδιάσπαστη γονική μέριμνα/επιμέλεια)
* ότι ο τόπος κατοικίας του παιδιού είναι αυτός της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων του, που θα μπορεί να αλλάξει μόνο με δικαστική απόφαση ή με συμφωνία
* ίσο χρόνο για κάθε παιδί με τον κάθε γονέα σε καθημερινότητα και διακοπές
* με τον τρόπο αυτό προάγεται η συνεργασία και συμφωνία των γονέων, ως ίσων, αποθαρρύνεται η αντιδικία στην οποία κυριαρχεί το «όλα ή τίποτε» και περιορίζονται οι δικαστικές διαμάχες.
Το σημαντικότερο είναι όμως ότι εξασφαλίζεται η συνεχιζόμενη ανατροφή των παιδιών και από τους δύο γονείς η οποία είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα, συγκεκριμένα (α) χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους (β) χαμηλότερη επιθετικότητα και κατάχρηση τοξικών ουσιών (γ) καλύτερη απόδοση στο σχολείο, (δ) καλύτερη σωματική υγεία, (ε) χαμηλότερα ποσοστά καπνίσματος και (στ) καλύτερες σχέσεις με γονείς και ανιόντες.
Η ΜΚΟ «Ενεργοί Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του Παιδιού- ΑΜΚΕ» καταλήγει πως «καθίσταται σαφέστατη η υποστήριξη σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας των Ανθρωπιστικών Επιστημών της χώρας προς την ανάγκη θεσμοθέτησης κανόνων Δικαίου υπέρ της κοινής επιμέλειας των παιδιών χωρισμένων οικογενειών και την διασφάλιση του δικαιώματός τους σε ισότιμη και ισόποση επικοινωνία και με τους δύο γονείς τους».
Πηγή: www.energoimpampades.gr/seps
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr