Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Πολυχρόνης Τσιρίδης: «Οι κίνδυνοι ποινικής εμπλοκής του δικηγόρου κατά την άσκηση της δικηγορίας».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πολυχρόνης Τσιρίδης: «Οι κίνδυνοι ποινικής εμπλοκής του δικηγόρου κατά την άσκηση της δικηγορίας».

Σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη το νέο βιβλίο του γνωστού ποινικολόγου Πολυχρόνη Τσιρίδη με τίτλο «Οι κίνδυνοι ποινικής εμπλοκής του δικηγόρου κατά την άσκηση της δικηγορίας». Ένα θέμα, που όπως είπε ο καθηγητής και πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Νέου Ποινικού Κώδικα Χριστόφορος Ππαπαργυρόπουλος κατά την παρουσίαση, έχει να κάνει με την «σκοτεινή πλευρά» της άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος. Για ένα σημαντικό βιβλίο-«εργαλείο» για τους δικηγόρους έκαναν λόγο και οι άλλοι δύο ομιλητές , ο καθηγητής στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων Ηλίας Αναγνωστόπουλος καθώς και ο Ομότιμος καθηγητής στο ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου Ιωάννης Γιαννίδης.

Με τα λόγια του συγγραφέα

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο ίδιος ο συγγραφέας στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου σχετικά με το θέμα που πραγματεύεται σε αυτό: «Ζώντας πλέον στην κοινωνία της διακινδυνεύσης, δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι πτυχές της καθημερινότητας του δικηγόρου έχουν καταστεί κινδυνώδεις. Πράγματι, οι συνθήκες υπό τις οποίες πολλές φορές ασκεί τα καθήκοντά του ο δικηγόρος είναι ιδιαίτερα δυσχερείς, γεγονός που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, από μέρους του, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο, να μην εκτραπεί, και να διασφαλίσει, εκτός από τον εντολέα του, και τον εαυτό του από δυνητικούς κίνδυνους προσωπικής του εμπλοκής που ελλοχεύουν, όλο και συχνότερα. Ένα σοβαρό τμήμα της έκθεσης του δικηγόρου σε προσωπική ποινική ευθύνη απαιτεί την πρόνοια λήψης ορισμένων μέτρων που θα ελαχιστοποιούν ενδεχόμενους κινδύνους που απειλούν τον ίδιο.»

Ο συγγραφέας επισημαίνει ωστόσο ότι «Η ανάδειξη των ενδημούντων κινδύνων κατά την άσκηση της δικηγορίας, δεν θα επιθυμούσα να προκαλέσει φόβο και ανησυχία, πρωτίστως στους νέους συναδέλφους, αλλά να συμβάλει κατ’ ελάχιστον στην συνειδητοποιήσει αυτόν και στην προσπάθεια αποφυγής μιας εμπλοκής, στο μετρό του εφικτού. Άλλωστε, στη σύγχρονη πραγματικότητα, δεν υπάρχει επαγγελματική τάξη που δεν αντιμετωπίζει σχετικούς κινδύνους και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Ποινική Δικαιοσύνη, ανεξάρτητα από την κατάληξη της εμπλοκής του. Το παρόν πόνημα στοχεύει στην ανάδειξη των δυνητικών κινδύνων να εμπλακεί ο δικηγόρος σε ποινικές διαδικασίες, κατά την άσκηση της δικηγορίας και σε όλο το φάσμα της(συμβουλευτική, δικαστηριακή, εξώδικη εκπροσώπηση). Φιλοδοξεί δε να επισημάνει ορισμένα σημεία, ιδίως χάριν των νεώτερων συναδέλφων, που οφείλει ο δικηγόρος να προσέξει ώστε να αυτοπροστατευθεί αλλά και να διαφυλαχθεί από κακόβουλες ενέργειες τρίτων (περιλαμβανομένου και του εντολέα του), που στρέφονται εναντίον του, προκειμένου να τον κάμψουν, να τον πιέσουν ή και εμπλέξουν προσωπικά χάριν ποικίλων σκοπιμοτήτων. Όπως είναι αυτονόητο αυτές οι επισημάνσεις δεν αφορούν τους δικηγόρους εκείνους που εκδηλώνουν δόλιες παραβατικές συμπεριφορές συνειδητά, προς οποιαδήποτε κατευθύνση, και προσβάλλουν το κύρος και τις παραδόσεις του δικηγορικού σώματος. Το παρόν απευθύνεται ιδίως σε συναδέλφους δικηγόρους, νεότερους και λιγότερο έμπειρους, οι οποίοι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στους επαγγελματικούς ποινικούς κινδύνους που αναλύονται. Εάν οι γραμμές που ακολουθούν αποτελέσουν την αφορμή για τις συν το ποίηση αυτών των κινδύνων και συμβάλλουν στην επαγρύπνηση για την λήψη μέτρων για την ελαχιστοποίηση τους, τότε το βιβλίο θα έχει επιτύχει το στόχο του…»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ