Πως ο καθηγητής Τσιόρδας ανοίγει το «παράθυρο» αποσυμφόρησης φυλακών
Παράθυρο για τη αποσυμφόρηση των φυλακών, μέσα από μια νομοθετική παρέμβαση άνοιξε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόρδας , ο οποίος περιέγραψε διαβούλευση με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, για μέτρα μη συγχρωτισμού στα σωφρονιστικά καταστήματα. Ο καθηγητής δέχτηκε σχετική επιστολή με σχετικό αίτημα, δεδομένου ότι ένα κρούσμα στις φυλακές να αποτελέσει ντόμινο διάδοσης σε […]
Παράθυρο για τη αποσυμφόρηση των φυλακών, μέσα από μια νομοθετική παρέμβαση άνοιξε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόρδας , ο οποίος περιέγραψε διαβούλευση με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, για μέτρα μη συγχρωτισμού στα σωφρονιστικά καταστήματα.
Ο καθηγητής δέχτηκε σχετική επιστολή με σχετικό αίτημα, δεδομένου ότι ένα κρούσμα στις φυλακές να αποτελέσει ντόμινο διάδοσης σε έναν μεγάλο αριθμό κρατουμένων που – εξαιτίας του υπερπληθυσμού των φυλακών- βρίσκονται συνωστισμένοι σε κελιά και κοινόχρηστους χώρους. Μια τέτοια επιστολή, του δασκάλου των φυλακών, με ανάλογο αίτημα προς τον καθηγητή, αποκάλυψε το dikastiko.gr.
Όσο κι αν η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής υπό την Σοφία Νικολάου έχει εγκαίρως πάρει τα μέτρα προστασίας, το γεγονός ότι υπάρχουν φυλακές που παρουσιάζουν πληρότητα πάνω από 120% (υπάρχουν 11.500 κρατούμενοι) .
H Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Ο καθηγητής Τσιόρδας μίλησε για ευπαθείς ομάδες αναφερόμενους στους κρατούμενους. Παράλληλα είναι γνωστό πως είναι έτοιμη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, η οποία όμως έχει παγώσει, όμως τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν εφόσον υποβληθεί τέτοιο αίτημα από την ομάδα των ειδικών. Ήδη τέτοιες διαδικασίες έχουν ακολουθήσει σωφρονιστικά συστήματα πιο τιμωρητικού χαρακτήρα όπως π.χ οι ΗΠΑ, καθώς και Ευρωπαικές χώρες. Ηδη η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, Ιταλία Γαλλία, προχώρησαν ή προχωρούν σε αποφυλακίσεις. Αξιοσημείωτο είναι και το παράδειγμα των χωρών όπως η Δανία, η Νορβηγία, και η Ιρλανδία, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν θέματα υπερπληθυσμού, ωστόσο, ενόψει των κινδύνων της σοβαρής απειλής του κορωνοϊού έχουν προβεί σε αποφυλακίσεις κρατουμένων, ως έκτακτο μέτρο πρόληψης κατά της απειλής του μεταδοτικού ιού.
Στην Ελλάδα
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΠΝΠ αν τελικά εγκριθεί, οδηγεί ένα ποσοστό περίπου 20% των 11.500 κρατουμένων των ελληνικών φυλακών , σε αποφυλάκιση (εξαιρούνται βαριά αδικήματα τα λεγόμενα ειδεχθή, όπως ναρκωτικά, ανθρωποκτονίες, τρομοκρατία, βιασμοί κλπ).
Συγκεκριμένα αναμένεται να αποφυλακιστούν:
-Όλοι οι κρατούμενοι που έχουν υπόλοιπο 12 μηνών (ανεξαρτήτως ύψους ποινής) στον πραγματικό χρόνο έκτισης της συνολικής ποινής τους,.
-Αποφυλακίζονται, επίσης, όσοι κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως 5 έτη και κάθειρξη 5 έτη (δηλαδή και για κακούργημα με αυτή την ποινή) εφόσον έχουν εκτίσει το 1/20 της ποινής για σχεδόν όλα τα αδικήματα: π.χ οικονομικά φορολογικά, κλοπές, ελαφρά ναρκωτικά κλπ.
-Πιθανότατα ειδικά για τα οικονομικά εγκλήματα θα ενταχθούν οι ποινές έως 8 έτη κάθειρξης.
-Επίσης, αποφυλακίζονται, όλοι οι κρατούμενοι άνω των 65 ετών για ανάλογα αδικήματα και ποινές, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/30 της ποινής τους.
Ανάλογα μέτρα εχει λάβει και η Κύπρος.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr