Συνήγορος του Πολίτη: “Κόκκινη κάρτα” για μη διαβίβαση υποθέσεων αυθαιρεσίας υπαλλήλων των καταστημάτων κράτησης
Τι αναφέρει η έκθεση του 2022 με την αρμοδιότητα της Αρχής ως Εθνικού Μηχανισμού Περιστατικών Αυθαιρεσίας.
Στη διαπίστωση πως οι αρχές απείχαν για ακόμη μία χρονιά από τη διαβίβαση υποθέσεων σχετικά με πράξεις ή παραλείψεις των υπαλλήλων των καταστημάτων κράτησης προχώρησε ο Συνήγορος του Πολίτη στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης 2022 με την αρμοδιότητα του ως Εθνικού Μηχανισμού Περιστατικών Αυθαιρεσίας.
Ειδικότερα, αναφέρεται πως κατά τη διάρκεια του 2022 υποβλήθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη 210 υποθέσεις που αφορούσαν στην ειδική αρμοδιότητα του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας (Ε.ΜΗ.ΔΙ.Π.Α.), σημειώνοντας μείωση κατά περίπου 30%, σε σύγκριση με το 2021 και επιστρέφοντας στα προ πανδημίας επίπεδα του έτους 2019 (208 υποθέσεις).
Τονίζεται δε πως «η παρατηρούμενη μείωση οφείλεται στην αποκλιμάκωση της πανδημίας του COVID – 19 και στη σταδιακή άρση των σχετικών περιοριστικών μέτρων, δεδομένου ότι η ανάθεση του ελέγχου τήρησής τους στα σώματα ασφαλείας, είχε ως αποτέλεσμα σωρεία καταγγελιών για άσκηση βίας και άλλα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας κατά τα δύο προηγούμενα έτη.
Σε κάθε περίπτωση, όμως σημειώνεται πως η στατιστική αποτίμηση αντανακλά, όπως κάθε χρόνο, ένα μέρος μόνο των περιστατικών αυθαιρεσίας, ενδεικτικό του «σκοτεινού αριθμού» υποθέσεων, για τις οποίες δεν υπήρξε άσκηση του δικαιώματος του αναφέρεσθαι από τα θιγόμενα πρόσωπα.
«Ο δισταγμός απέναντι στην εμπλοκή σε επίσημες και χρονοβόρες διαδικασίες, καθώς και ο φόβος περαιτέρω στοχοποίησής τους από τις αρχές λειτουργεί αποτρεπτικά για ορισμένα από τα θύματα, με αποτέλεσμα οι σχετικές υποθέσεις να μην οδηγούνται ποτέ ενώπιον των αρμοδίων πειθαρχικών οργάνων» επισημαίνεται.
Συνήγορος του Πολίτη: Η κατανομή των υποθέσεων
Η συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων που περιήλθαν στον Εθνικό Μηχανισμό το έτος 2022, και πιο συγκεκριμένα οι εκατόν εξήντα (160) από αυτές, διαβιβάσθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ, η οποία, αν και εξακολουθεί να αποτελεί τον κύριο φορέα προέλευσης των υποθέσεων αρμοδιότητας του Εθνικού Μηχανισμού, το έτος 2022 διαβίβασε στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά 30% λιγότερες υποθέσεις, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
«Για την ελάττωση των εισερχόμενων υποθέσεων το έτος 2022, μένει να αποδειχθεί εάν η μειωμένη εισροή υποθέσεων από την ΕΛ.ΑΣ. σχετίζεται επιπλέον με μια διαφαινόμενη τάση παράκαμψης του Εθνικού Μηχανισμού στην πράξη, η οποία συχνά εκδηλώνεται με την καθυστερημένη, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διοικητικής έρευνας, προώθηση υποθέσεων στον Συνήγορο ή με την παράβαση της υποχρέωσης αναστολής λήψης απόφασης από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα έως την έκδοση του πορίσματος του Εθνικού Μηχανισμού» τονίζεται.
Σύμφωνα με την έκθεση «μόλις δύο (2) υποθέσεις προήλθαν από το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.) έναντι τεσσάρων (4) το 2021, ενώ, για ακόμη μία χρονιά, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής απείχε από τη διαβίβαση υποθέσεων σχετικά με πράξεις ή παραλείψεις των υπαλλήλων των Καταστημάτων Κράτησης, παρά τη ρητή επιταγή του νόμου για αμελλητί διαβίβαση των σχετικών διαταγών διενέργειας διοικητικών εξετάσεων στον Συνήγορο του Πολίτη».
Η στάση των πολιτών
Μείωση παρουσίασε και ο αριθμός των πολιτών που απευθύνθηκαν στην Ανεξάρτητη Αρχή, προκειμένου να καταγγείλουν αυθαίρετη συμπεριφορά των οργάνων των σωμάτων ασφαλείας, με τις σχετικές αναφορές να ανέρχονται σε σαράντα τέσσερις (44), καταγράφοντας πτώση της τάξης του 40%, σε σχέση με το περασμένο έτος. Η μείωση των καταγγελιών αποδίδεται και εδώ στην άρση των μέτρων κατά της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού και στη συνακόλουθη κατάργηση των ειδικών αρμοδιοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. για τον έλεγχο της τήρησής τους, αρμοδιότητες που λειτούργησαν σε μεγάλο βαθμό ως όχημα για την εντατικοποίηση της αστυνομικής καταστολής. Αξιοσημείωτο είναι ότι, σε σχέση με τα προ πανδημίας δεδομένα, οι αναφορές πολιτών στον Ε.ΜΗ.ΔΙ.Π.Α. παρουσίασαν αύξηση κατά 47% (30 υποθέσεις το έτος 2019), αποδεικνύοντας έμπρακτα την εδραίωση της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στον Εθνικό Μηχανισμό και στην εγγυητική λειτουργία του, καθώς και τη διαρκώς αυξανόμενη αναγνωρισιμότητά του από το ευρύ κοινό.
Τέλος, τρεις (3) αναφορές προωθήθηκαν από τον Μηχανισμό Αναφορών FRONTEX, ενώ από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωστοποιήθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη η έκδοση μίας (1) καταδικαστικής απόφασης του Ε.Δ.Δ.Α. σε βάρος της Ελλάδας
Αναλυτικά η ετήσια έκθεση 2022
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr