Βοηθοί δικαστών: Η (αρνητική) γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, οι ανακοινώσεις των δικαστών «που προκαλούν σύγχυση»

Ο νέος κώδικας είναι αποτέλεσμα έργου Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων, ο οποίος είχε διαφορετική άποψη και μειοψήφησε στην σχετική ψηφοφορία.

NEWSROOM
Βοηθοί δικαστών: Η (αρνητική) γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, οι ανακοινώσεις των δικαστών «που προκαλούν σύγχυση»

Κλίμα άρνησης εντός των δικαστικών βαθμίδων της χώρας και των δικαστικών υπαλλήλων, καταγράφει η διατύπωση πρόβλεψης στον νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων για την πρόσληψη «βοηθών δικαστών», δηλαδή δυο κατηγοριών δικαστικών υπαλλήλων με αυξημένα προσόντα.

Σύμφωνα με το νέο Κώδικα θα προσληφθούν δυο νέες κατηγορίες :

– Δικαστικοί υπάλληλοι που θα κάνουν τη συγκέντρωση νομολογίας και νομοθεσίας και

-υπάλληλοι που θα κάνουν επαφές με άλλα Δικαστήρια και θα ασκούν καθήκοντα επικοινωνίας με τον Τύπο

Ο νέος κώδικας είναι αποτέλεσμα έργου Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων, ο οποίος είχε διαφορετική άποψη και μειοψήφησε στην σχετική ψηφοφορία.

Γνωμοδότηση

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως από πηγές δικαστικών υπαλλήλων που επιβεβαιώνονται από δικαστικές πηγές , από τον Φεβρουάριο του 2019, η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, επι προεδρίας Βασ. Πέππα, είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά (όταν ασχολήθηκε με τον νέο Κώδικα) επι της πρότασης για τη δημιουργία «βοηθών δικαστών». Συγκεκριμένα , ανέφερε κατά τις ίδιες πληροφορίες πως ομόφωνα αποφάνθηκε «για την κατάργηση των προβλεπομένων στο Κεφάλαιο Γ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΛΑΔΩΝ: Α. ΠΕ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ Β. ΠΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ (ΑΡΘΡΑ 23 έως και 82)».

Η θέση της Ολομέλειας βέβαια δεν είναι δεσμευτική , αλλά καθαρά γνωμοδοτική. Καταγράφει όμως περαν των νομικών θεμάτων και την βούληση των Αρεοπαγιτών που η αλήθεια είναι δεν βλέπουν με καλό μάτι την δημιουργία αυτού του θεσμού.

Οι ανακοινώσεις

Την ίδια στιγμή κάθετα αρνητική εμφανίστηκε και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων που αντιτίθεται στη δημιουργία τέτοιων κατηγοριών υπαλλήλων , μιλώντας ουσιαστικά για «πληροφόρηση» από τον Τύπο για τη δημιουργία τους.

Ανέφεραν μάλιστα πως «…στην τελευταία συνάντηση του Προεδρείου της Ένωσης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η δημιουργία ειδικής κατηγορίας Δικαστικών Λειτουργών που θα συνεπικουρούν το έργο των ήδη υπηρετούντων….. τοποθετηθήκαμε θετικά στην προοπτική πρόσληψης μόνιμων δικαστικών υπαλλήλων που θα συνεπικουρούν δικαστές και εισαγγελείς κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών τους καθηκόντων (πχ εξειδικευμένων γραφολόγων, ψυχολόγων και άλλων επιστημονικών ειδικοτήτων).

Πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο ότι στο νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων υπάρχει πρόβλεψη για δύο αυτοτελείς κατηγορίες δικαστικών υπαλλήλων – βοηθών των Δικαστικών Λειτουργών με καθήκοντα που ουδεμία σχέση έχουν με τις πραγματικές ανάγκες της Δικαιοσύνης».

Άλλο πνεύμα

Η αποστροφή όμως προκάλεσε ενόχληση σε αρμόδιους φορείς που μιλούν για πρόκληση ενδεχόμενης σύγχυσης, δεδομένου ότι η Ένωση μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης στις 29 Οκτωβρίου ανέφερε πως «….πραγματοποιήθηκε προχθές μετά από αίτημά μας συνάντηση του Προεδρείου της Ένωσης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Αφορμή για τη συνάντηση αποτέλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης των δικαστικών λειτουργών και τη θεσμοθέτηση του βοηθού Δικαστή στον Άρειο Πάγο. Διατυπώσαμε την ανησυχία μας και την έντονη αντίθεσή μας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι σε κάθε περίπτωση οι βοηθοί Δικαστή δεν μπορεί παρά να είναι δικαστικοί υπάλληλοι που θα συνεπικουρούν τους Δικαστές όλων των βαθμίδων, εφόσον τα δικαστήρια το κρίνουν σκόπιμο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr