“Ξεκλειδώνουν” οι ιστοσελίδες του διαδικτύου με τους εκμεταλλευτές των αντιεμβολιαστών – Την Τρίτη τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών, σχηματίζονται δικογραφίες
Έπιασε δουλειά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά την εντολή από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο. Στις εισαγγελικές αρχές τα ευρήματα για την άσκηση διώξεων.
Το… πουλόβερ της βιομηχανίας οικονομικής εκμετάλλευσης των αντιεμβολιαστών και αρνητών του κορονοϊού ξηλώνει μέρα με την ημέρα η κυβέρνηση. Ήδη, έχουν γίνει οι πρώτοι εντοπισμοί κυκλωμάτων που δρουν μέσω διαδικτύου και υποδαυλίζουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα έναντι βέβαια οικονομικού οφέλους.
«Ακολουθώντας την εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, η υπηρεσία μας εργάζεται εντατικά για τη διερεύνηση περιπτώσεων στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες παραβιάζουν τη νομοθεσία σχετικά με τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Τα πορίσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Η παρέμβαση Θεοδωρικάκου ήρθε μετά και το ηχητικό ντοκουμέντο που αποκάλυψη η εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι» για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τα διάφορα κυκλώματα τους αντιεμβολιαστές. «Πρέπει να διερευνηθεί ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις ιστοσελίδες που αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και έδωσε εντολή στον διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να προχωρήσει άμεσα σε ελέγχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ έχουν ήδη εντοπιστεί 18 ιστοσελίδες που λειτουργούν κλειστές ομάδες ή από κάποια προφίλ και δεν αποκλείεται την Δευτέρα να διαβιβαστούν 7 υποθέσεις από αυτές στον αρμόδιο Εισαγγελία για την άσκηση ποινικών διώξεων.
Οι οδηγίες του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Σαφείς υπήρξαν προ ημερών οι οδηγίες του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα. «Επισημαίνομε δε ακόμη και την ανάγκη ελέγχου της δημιουργίας πυρήνων προπαγάνδας και δράσης από επιτήδειους υπαίτιους που με το περίβλημα αντιεμβολιαστικών θεωρήσεων και ιδεών, δρασκέλισαν ήδη το κατώφλι της νομιμότητας και εκδήλωσαν ή θα επιχειρήσουν να αναπτύξουν δραστηριότητες με συμπεριφορές απτόμενες των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα (πρβλ. άρθρα 169, 183, 186, 330, 386 κ.ά.), που μπορεί να κατευθύνονται, εκτός άλλων και στην οικονομική εκμετάλλευση ανυποψίαστων συνανθρώπων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά σε εγκύκλιό του.
Σε κάποιες από τις ιστοσελίδες προτρέπονται οι αντιεμβολιαστές σε ανυπακοή, ενώ σε άλλες προσφέρονται νομικές συμβουλές και υποδείγματα μηνύσεων έναντι αμοιβής. Οι επιτήδειοι που έχουν στήσει τη βιομηχανία απάτης έχουν εισβάλει σε διαδικτυακές ομάδες αρνητών και πουλούν δήθεν «νομικά όπλα» εναντίον του κράτους, υγειονομικών και δημοσίων υπαλλήλων. Σημειώνεται πως οι πράξεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.
Διεκδικούν αποζημιώσεις από δημόσιους λειτουργούς
Προτρέπουν, μάλιστα, τους αντιεμβολιαστές να προβούν σε μηνύσεις, διώξεις και να απαιτήσουν χρηματικές αποζημιώσεις και ποινές φυλάκισης. Οι αστυνομικοί αναζητούν ενοχοποιητικά στοιχεία για τους διαχειριστές αυτών των σελίδων, ενώ κάνουν λόγο για «τιμοκαταλόγους», που μπορεί να κυμαίνονται από 3.000-4.000 ευρώ για τις… εξυπηρετήσεις που παρέχουν.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός πολίτη, που δηλώνει μέλος των «Ελλήνων Αυτόχθονων Ιθαγενών» και κατήγγειλε αστυνομικό που του είχε επιβάλλει πρόστιμο για μη χρήση μάσκας και απείθεια, διεκδικώντας ποσό αποζημίωσης άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ!!
Β. Παπακώστας: Ποινικές διώξεις και φορολογικά πρόστιμα
Για τις έρευνες που πραγματοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανθρώπων που υποκινούν τους πολίτες σε μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα» ο διευθυντής της υπηρεσίας, Βασίλης Παπακώστας. Μάλιστα, σημείωσε ότι πέρα από το ποινικό κομμάτι, γίνεται και φορολογικός έλεγχος και μπορεί να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα.
«Από χθες με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου ξεκινήσαμε μια έρευνα να εντοπίσουμε κάποιους, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ιστολόγια και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβαίνουν σε αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετές ελληνικές, οι οποίες ερευνώνται.
Εξηγώντας τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά τον εντοπισμό των συγκεκριμένων λογαριασμών, ο κ. Παπακώστας ανέφερε ότι το «take down» (κατέβασμα) των ιστοσελίδων δεν μπορεί να γίνει από την ελληνική αστυνομία και γίνεται μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα. «Αυτό που γίνεται είναι ότι σχηματίζεται δικογραφία, ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές, αυτές με τη σειρά τους χαρακτηρίζουν τα αδικήματα και στη συνέχεια η δικογραφία υποβάλλεται προκειμένου να πάρει τη νόμιμη οδό της δικαιοσύνης.
Καταγγελίες από πολίτες
Είπε δε ότι στο μικροσκόπιο των αρχών μπορεί να βρεθούν τόσο προσωπικά προφίλ όσο και σελίδες υποκινητών, καθώς «δεν έχει σημασία αν το αδίκημα και η διέγερση γίνεται από ένα πρόσωπο ή είναι συλλογικό».
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν καταγγελίες και από πολίτες, οι οποίοι εντοπίζουν τέτοιες αναρτήσεις, τις προωθούν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μετά αποτελούν μέρος της έρευνας μας.
Ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλεται είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα σχηματίστηκαν δικογραφίες για τουλάχιστον 28 άτομα που ήταν αρνητές της μάσκας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κ. Τσιάρας: Όχι ειδική διάταξη για γυναικοκτονία – Υπάρχει η ανθρωποκτονία και τιμωρείται με ισόβια Χαλκίδα: Συνελήφθησαν οι εγκέφαλοι εγκληματικής οργάνωσης – Έκλεβαν… “εγκεφάλους” αυτοκινήτων To Dikastiko.gr και το TheGreekLawyer.gr παρουσιάζουν το Ημερολόγιο 2022 για το νέο δικαστικό έτοςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr