Υπόθεση Ματθαίου Μάντζιου: Στα όρια της παραγραφής η δίκη για τον θάνατο του ήρωα αρχιπυροσβέστη
Μετά από 7 χρόνια από το τραγικό περιστατικό στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο αναβιώνει σήμερα η υπόθεση θανάτου του αρχιπυροσβέστη. Στο εδώλιο επτά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ήταν 12 Σεπτεμβρίου του 2014. Όταν ο αρχιπυροσβέστης Ματθαίος Μάντζιος συμμετείχε σε επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στο Παλαιό Φάληρο. Ο 33χρονος τότε βρήκε τραγικό θάνατο στην προσπάθεια να σώσει από τον δεύτερο όροφο μία 44χρονη γυναίκα μητέρα δύο παιδιών – που τελικά έχασε και αυτή τη ζωή της – και σύζυγο του ιδιοκτήτη καταστήματος υδραυλικών και ειδών θέρμανσης από όπου ξεκίνησε η φωτιά.
Επτά χρόνια μετά εκδικάζεται σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (ΜΟΔ) Αθηνών για το αδίκημα της θανατηφόρου έκθεσης η γνωστή υπόθεση με θύμα τον Αρχιπυροσβέστη Ματθαίο Μάντζιο.
Κατηγορούμενοι είναι επτά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, μεταξύ των οποίων και στρατηγοί του Σώματος. Σημειώνεται ότι, όπως τονίζει ο δικηγόρος της οικογένειας Αντώνης Φούσας, το θύμα βραβεύτηκε μετά θάνατο από την Ακαδημία Αθηνών για την αυτοθυσία του. Ωστόσο, «η πολύκροτη δίκη αρχίζει να εκδικάζεται μετά από 7 ολόκληρα χρόνια και υπάρχει μέγας κίνδυνος παραγραφής» αναφέρει.
Το 2019 εκδόθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για την παραπομπή στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο των 7 αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι κατηγορήθηκαν πως τις κρίσιμες ώρες δεν έπραξαν τα προβλεπόμενα για τη διάσωση του αρχιπυροσβέστη και της 44χρονης άτυχης γυναίκας.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Λίγο μετά τις 9 το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου του 2014 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε πολυκατοικία του Παλαιού Φαλήρου, στην οποία μετέβησαν 43 πυροσβέστες με 16 οχήματα.
Η φωτιά ξεκίνησε από το ισόγειο κατάστημα υδραυλικών και ειδών θέρμανσης και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Σημειώνονταν διαρκώς εκρήξεις σε φιάλες ασετυλίνης με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στον δεύτερο όροφο η 44χρονη σύζυγος του ιδιοκτήτη του καταστήματος και μητέρα δύο παιδιών και στον πρώτο όροφο η ηλικιωμένη μητέρα του.
Ο ιδιοκτήτης ο οποίος έλειπε την ώρα της πυρκαγιάς έφτασε εκεί λίγο μετά τους πυροσβέστες και ο ίδιος τους ενημέρωσε ότι η σύζυγος και η μητέρα του είχαν εγκλωβιστεί στο κτίριο και τους έδωσε τα κλειδιά των διαμερισμάτων.
Ο Ματθαίος Μάτζιος με έναν ακόμη συνάδελφό του μπήκαν στο κτίριο απ΄όπου έβγαλαν αρχικά την ηλικιωμένη από τον πρώτο όροφο και στη συνέχεια ο 33χρονος αρχιπυροσβέστης ανέβηκε στον δεύτερο όροφο για να απεγκλωβίσει τη δεύτερη γυναίκα.
Λόγω των εκρήξεων και των εύφλεκτων υλικών αναπτύχθηκαν μεγάλα θερμικά φορτία στο κτίριο και έβγαινε πυκνός καπνός που εμπόδιζε την κάθοδο από το κλιμακοστάσιο αλλά και τους άλλους πυροσβέστες να πλησιάσουν με κλιμακοφόρο όχημα.
Περίπου δύο ώρες αργότερα που η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο ο άτυχος αρχιπυροσβέστης βρέθηκε στο μπαλκόνι του διαμερίσματος και πολύ κοντά του η 44χρονη γυναίκα, και οι δύο χωρίς αισθήσεις, πιθανόν από εισπνοή καπνού. Πιθανολογείται ότι τελείωσε το οξυγόνο του πυροσβέστη στην προσπάθεια του να τραβήξει τη γυναίκα έξω και έτσι λιποθύμησαν. ‘Οταν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός τους.
Τα ερωτηματικά για τις ελλείψεις και την αντίδραση του Π.Σ.
«Κέντρο πεθαίνω. Μένω από οξυγόνο. Βοήθεια. Ελάτε να με βοηθήσετε». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια που είπε στον ασύρματο ο Ματθαίος Μάντζιος, λίγο πριν βρει τραγικό θάνατο στην προσπάθειά του να σώσει την 44χρονη γυναίκα.
Το σήμα του διαβιβάστηκε στο κέντρο στις 21.40 από τον αναλογικό ασύρματό του, καθώς το ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας TETRA δεν λειτουργούσε, ύστερα από τη μη ανανέωση της σύμβασης με την εταιρεία εγκατάστασης. Αυτό υπήρξε ένα από τα βασικά μειονεκτήματα που βαρύνουν τη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος και των αρμοδίων.
Η φωνή του 33χρονου Ματθαίου Μάντζιου που καλούσε σε βοήθεια δεν ακουγόταν καθαρά και οι αξιωματικοί του κέντρου επιχειρήσεων έχασαν στις 21.40 κάθε επικοινωνία μαζί του. Το τελευταίο πράγμα που μπόρεσαν να καταλάβουν ήταν τον κωδικό «1-300» που διαβίβασε και ο οποίος σημαίνει ότι ο 33χρονος είχε εγκλωβιστεί και καλούσε κλιμακοφόρο για τη διάσωσή του. Το κλιμακοφόρο επιχείρησε διάσωση στις 23.00 όταν ο πυροσβέστης ήταν ήδη νεκρός.
Μία άλλη καταγγελία, που είχε δει το φως της δημοσιότητας την εποχή εκείνη, αφορούσε την απομάκρυνση αξιωματικού του ανακριτικού γραφείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ο οποίος ερευνούσε τα αίτια της πυρκαγιάς και του θανάτου του.
Εν μέσω της προανάκρισης έφτασε στην υπηρεσία του μέσω φαξ με διαταγή εσωτερικής μετακίνησής του από το Ανακριτικό Γραφείο στον Πυροσβεστικό Σταθμό Καλλιθέας.
Πληροφορίες ανέφεραν, όπως είχε δημοσιοποίησε τότε ο Ελεύθερος Τύπος, ότι ο μετακινηθείς ανακριτικός υπάλληλος ερευνούσε δύο εξαιρετικά σημαντικές πτυχές της υπόθεσης. Η πρώτη είχε να κάνει με αναφορές αξιωματικών που ασχολήθηκαν με τη μοιραία πυρκαγιά, σύμφωνα με τις οποίες έγινε αλλοίωση εγγράφων και συγκεκριμένα αλλαγή των ωρών που κινητοποιήθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Ειδικότερα, γινόταν λόγος για τρείς αναφορές από διαφορετικούς πυροσβέστες που κάνουν λόγο για τη συγκεκριμένη αλλοίωση.
Α. Φούσας: Παρακολουθούμε τις εξελίξεις από τη Δικαιοσύνη
«Μπορούσαν να τον σώσουν και δεν το έκαναν», υπήρξαν οι δηλώσεις της αδελφής του αδικοχαμένου πυροσβέστη, όταν το 2017 ασκήθηκαν οι πρώτες ποινικές διώξεις σε βάρος στελεχών της Πυροσβεστικής.
Συγκεκριμένα, διώξεις ασκήθηκαν σε βάρος περιφερειάρχη της Πυροσβεστικής, βασικού διοικητή στην περιοχή της Αττικής, διοικητών δύο πυροσβεστικών σταθμών, ενός αξιωματικού υπηρεσίας που σχετίζεται με το τραγικό συμβάν αλλά και ενός εκ των συντονιστών του Σώματος, εκείνο το μοιραίο βράδυ.
«Εικοσι οκτώ μήνες μετά, η Δικαιοσύνη έδωσε αρχή στη λύση του φαινομενικά γόρδιου δεσμού του θανάτου του αδερφού μου. Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν ευθύνες και στοιχεία ενοχής που κάποιοι θέλησαν να αλλοιώσουν και να αποκρύψουν. Αυτοί, λοιπόν, εδώ και μέρες έχουν όνομα, φορούν στολή και είναι υψηλόβαθμοι. Τόσο οι γονείς όσο και εγώ η ίδια παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης με αμέθυστο ενδιαφέρον και περιμένουμε τη πλήρη έκβασή της. Η ενοχοποίηση των αρμοδίων δεν αποτελεί ικανοποίηση αλλά εν μέρει ηθική αποκατάσταση της τάξης πραγμάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι 6 άτομα μπορούσαν και έπρεπε να τον είχαν σώσει. Μα δεν το έπραξαν και σύμφωνα με τα στοιχεία ούτε καν το προσπάθησαν. Ποτέ κανείς δεν μου είπε το ΓΙΑΤΙ, τώρα πια θα μάθει πρώτα η δικαιοσύνη και ύστερα εμείς» είχε δηλώσει στο protothema.gr η αδελφή του, Βασιλική Μάντζιου.
«Μετά τον τραγικό θάνατο του αρχιπυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου, κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες και κατά την εκτέλεση του καθήκοντός του, η οικογένεια του αγωνιά να μάθει ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι και να υποστούν τις συνέπειες. Η Δικαιοσύνη το θέμα το βλέπει με ιδιαίτερη ευαισθησία. Ασκήθηκαν σχετικές ποινικές διώξεις για το αδίκημα της έκθεσης (σε βαθμό κακουργήματος) και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, προσωποποιήθηκαν οι έξι κατηγορούμενοι και εκλήθησαν σε απολογία από την ανακρίτρια. Οι συγγενείς του Ματθαίου Μάντζιου παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις από τη Δικαιοσύνη», δήλωνε το 2017 στο protohema.gr, o δικηγόρος της οικογένειας του αρχιπυροσβέστη, Αντώνης Φούσας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποινή φυλάκισης 14 μηνών για τον “τσολιά” πατέρα αρνητή – ΒΙΝΤΕΟ Καταδικάστηκε σε 8 έτη φυλάκισης ο “ευγενικός ληστής” της Θεσσαλονίκης Ληστεία στη Μητροπόλεως: Για σωρεία κακουργηματικών πράξεων διώκεται ο φερόμενος δράστηςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr