34 καταστήματα κράτησης: «Φυλακές χωρίς φύλακες» με (π.χ) 1 φύλακα για πτέρυγα με 300-500 κρατούμενους  

Η φράση «φυλακές χωρίς φύλακες», προφανώς είναι υπερβολική , και ακούστηκε αρχικά υπερβολική ως απάντηση  στο τηλεφώνημα προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, Σπ.Καρακίτσο.  Δεν πρόλαβα να μιλήσω και με κατακεραύνωσε: «Θάλαμος με300- 500  κρατούμενους στον Κορυδαλλό  και 1 φύλακα στη βάρδια;».    «Έρχονται 1.012 μόνιμες προσλήψεις σε φυλακές της χώρας εκτός ΑΣΕΠ», ανέφερε […]

NEWSROOM

Η φράση «φυλακές χωρίς φύλακες», προφανώς είναι υπερβολική , και ακούστηκε αρχικά υπερβολική ως απάντηση  στο τηλεφώνημα προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, Σπ.Καρακίτσο.  Δεν πρόλαβα να μιλήσω και με κατακεραύνωσε: «Θάλαμος με300- 500  κρατούμενους στον Κορυδαλλό  και 1 φύλακα στη βάρδια;».  

 «Έρχονται 1.012 μόνιμες προσλήψεις σε φυλακές της χώρας εκτός ΑΣΕΠ», ανέφερε η είδηση που ανακοίνωσε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, η οποία έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και αναφέρεται δικώς σε αυτό.

Σοφία Νικολάου- Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής

Όπως είπε στόχος είναι ενίσχυση του προσωπικού των φυλακών, με το ίδιο πλαίσιο που έγιναν και οι προσλήψεις των 1.500 ειδικών φρουρών στην αστυνομία (δηλαδή εκτός ΑΣΕΠ), καθώς και οκτώ γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για τα Καταστήματα Κράτησης.

Να σημειωθεί ότι ήδη είναι γνωστές οι 258 προσλήψεις στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Δράμας, για τις οποίες υπήρχε συζήτηση αν θα γίνουν από το ΑΣΕΠ ή απλώς με την εποπτεία του, όπως και, τελικώς, αποφασίστηκε. Επιπλέον, η κ. Νικολάου ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη εγκριθεί 381 προσλήψεις στα υπόλοιπα Σωφρονιστικά Καταστήματα, ενώ θα εγκριθούν άμεσα και ακόμη 373 θέσεις.

Φτάνουν;

Η ερώτηση λοιπόν που γίνεται είναι αν φτάνουν. Και η απάντηση , τώρα πλέον, είναι προφανής:  Δεν φτάνουν γιατί τα πράγματα στη χώρα απλώς ουδέποτε οργανώθηκαν σε σωστή βάση και κυρίως γιατί τα μνημόνια σμπαράλιασαν τα πάντα. Ο κ.Καρακίτσος, ένας άνθρωπος ψύχραιμος και χωρίς συνδικαλιστικές ακρότητες, είναι κάθετος:  «….το 2014 μετακινήθηκαν υποχρεωτικά από τους Δήμους Δημοτικοί Αστυνομικοί, οι οποίοι λίγο πριν τις Εθνικές Εκλογές του 2019 επέστρεψαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία στους Δήμους και σε άλλες Υπηρεσίες του Δημοσίου, αφήνοντας τεράστια κενά στις Φυλακές, κυρίως στο μάχιμο φυλακτικό προσωπικό».

Η συνέχει όμως είναι ακόμα καλύτερη. Το 2018, επι ΣΥΡΙΖΑ, επιλέχτηκε να γίνει διαγωνισμός πρόσληψης φυλάκων, για να ενισχυθεί  υποστελεχωμένο φυλακτικό προσωπικό. Το αστείο είναι πως ακόμα ο διαγωνισμός δεν εχει ολοκληρωθεί: «Ωστόσο, το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ο διαγωνισμός παρωδία 6Κ/2018 του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 500 περίπου υπαλλήλων, εκ των οποίων περίπου 390 φύλακες. Δυστυχώς, 2 χρόνια μετά ο διαγωνισμός δεν έχει τελειώσει και έχουν προσληφθεί προσωρινά με 8/μηνη σύμβαση για δεύτερη φορά (200) περίπου από αυτούς, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος να μην τελειώσει ο διαγωνισμός εντός 8μηνου, οι υπάλληλοι να μείνουν χωρίς δουλειά και οι φυλακές χωρίς προσωπικό».

Έχουν κοπεί

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που δεν λέει ο κ.Καρακίτσος. Από τους συμβασιούχους – σύμφωνα με πληροφορείς- πολλοί έχουν ήδη κοπεί στον διαγωνισμό στα αγωνίσματα , με ότι αυτό σημαίνει για το ενδιαφέρον τους στη δουλειά ή για τις αντιστάσεις σε ένα διεφθαρμένο σύστημα. Πληροφορίες αναφέρουν δε πως ο σωφρονιστικός υπάλληλος στη Χαλκίδα που συνελήφθη και προφυλακίστηκε πρόσφατα είναι τέτοια περίπτωση.

 Ο υπάλληλος την ώρα που έμπαινε στη φυλακή για να αναλάβει υπηρεσία είχε στο σακίδιό του  203 ναρκωτικά χάπια ecstasys, 10 συσκευασίες πακέτου σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας, 10 κάρτες sim, πέντε κινητά τηλέφωνα και ισάριθμα ακουστικά!

Το Συμβούλιο της Ευρώπης 

Το πρόβλημα είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού με την  έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της αρμόδιας Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) να είναι απολύτως ενδεικτική: Στο πόρισμα για την έρευνα που έκαναν στις Ελληνικές Φυλακές το 2019 εκτός των άλλων ευρημάτων διαπιστώνουν την «χρόνια έλλειψη προσωπικού» και ότι οι «Ελληνικές αρχές δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν την ελάχιστη υποχρέωσή τους να παρέχουν ασφάλεια τόσο στους κρατούμενους όσο και στο προσωπικό».

Αναλογία σοκ και 80.000 χρωστούμενα ρεπό

Οι αριθμοί όμως που παραθέτει ο κ.Καρακίτσος είναι σοκαριστικοί:

-Στον Κορυδαλλό αντιστοιχεί  ένας φύλακας σε κάθε πτέρυγα, όπου σε κάθε πτέρυγα μπορεί να βρίσκονται από 300 έως 500 κρατούμενους.

-Οφείλονται 80.000 ρεπό στους υπαλλήλους!

Προσλήψεις υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας είναι σαφής πως οι προλήψεις πρέπει να γίνουν τώρα υπό την επίβλεψη και όχι μεσω ΑΣΕΠ:

«Το σωφρονιστικό προσωπικό είναι μία πολυκλαδική υπηρεσία αποτελούμενο από υπαλλήλους διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων: Διοικητικοί υπάλληλοι για τις Γραμματείες, τα Λογιστήρια και τις Διαχειρίσεις των Φυλακών, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι (ως ειδικό επιστημονικό προσωπικό), ελάχιστο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό για τα ιατρεία των φυλακών, και φυσικά ο κύριος πνεύμονας που είναι το φυλακτικό προσωπικό, οι φύλακες, οι οποίοι κατηγοριοπούνται σε φύλακες, υπαρχιφύλακες και αρχιφύλακες.

Η υποστελέχωση όλου του προσωπικού είναι ένα από τα σοβαρότερα και ουσιαστικότερα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος. Διαχρονικό πρόβλημα, που όμως τα τελευταία χρόνια έχει οξυνθεί εξαιρετικά και σε λίαν επικίνδυνο βαθμό. Διορισμοί σωφρονιστικών υπαλλήλων έχουν να γίνουν από το 2009!  Έκτοτε, υπήρξαν αθρόες συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων, κυρίως εν μέσω μνημονίων, ενώ νέες φυλακές και νέες πτέρυγες άνοιξαν και λειτούργησαν χωρίς να γίνουν προσλήψεις.

Όλα τα παραπάνω πρακτικά μεταφράζονται σε πλήρη υποστελέχωση έως διάλυση προσωπικού στις Φυλακές. Στην Φυλακή Κορυδαλλού, την μεγαλύτερη φυλακή της Χώρας συνήθως αντιστοιχεί ένας φύλακας σε κάθε πτέρυγα, όπου σε κάθε πτέρυγα μπορεί να βρίσκονται από 300 έως 500 κρατούμενους.

Στην Φυλακή της Λάρισας, την δεύτερη μεγαλύτερη φυλακή της Χώρας, για 710 κρατούμενους αντιστοιχούν 67 φύλακες μοιρασμένοι σε 4 βάρδιες και σε όλα τα πόστα ελέγχου της Φυλακής και στους οποίους οφείλονται περίπου 5.000 ημερήσιες αναπαύσεις (ρεπό).

Τα ίδια και χειρότερα στην Φυλακή της Νιγρίτας Σερρών όπου για 750 κρατούμενους, το μάχιμο φυλακτικό προσωπικό είναι περίπου 40 φύλακες, στην πλειοψηφία τους νέοι υπάλληλοι.

Αυτή η εικόνα παρατηρείται στην πλειοψηφία των Φυλακών, όπου συνολικά στους συναδέλφους μας οφείλονται πάνω από 80.000 ημερήσιές αναπαύσεις (στοιχεία ΟΣΥΕ). Αυτό σημαίνει υπερεργασία, πολλές φορές απλήρωτη, ενώ το γεγονός αυτής της υπερεργασίας, της υποστελέχωσης, μαζί με τις άθλιες συνθήκες εργασίας (βία, απειλές, ανθυγιεινό περιβάλλον κτλ.) έχουν οδηγήσει πολλούς συναδέλφους μας αντιμέτωπους με το φαινόμενο του burnout και της ψυχολογικής κατάρρευσης.

Προσφάτως, η αρμόδια Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής ανακοίνωσε την πρόθεση του Υπουργείου μας να παραληφθεί εντός του μηνός και να λειτουργήσει εντός του έτους η Φυλακή της Δράμας. Δεν αναφέρει όμως με τι προσωπικό.

Οι προσλήψεις στις Φυλακές είναι απαραίτητες και αναγκαίες. Υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και με κριτήρια όπως οι διαγωνισμοί του 2005, του 2007 και του 2009. Με απαραίτητη την μοριοδότηση της εντοπιότητας και διαδικασία διαφανή και γρήγορη».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr