Ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας στην Αττική- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε κάποιους εξωτερικούς χώρους
Ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και σε ανοικτούς χώρους αφήνουν οι επιστήμονες για τον έλεγχο του ιού στην Αττική, αν και μέχρι στιγμής θα υπάρξει σύσταση για τη χρήση της κυρίως σε σημεία όπου παρατηρείται συγχρωτισμός ατόμων.
Ειδικότερα, ισχύει η αναγκαιότητα χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους και επεκτείνεται σε χώρους συνωστισμού, σε στάσεις λεωφορείων και σε ουρές εμπορικών καταστημάτων. Παράλληλα, ιδιαίτερη σύσταση έγινε από τους αρμόδιους για τη γενική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους ειδικά για όσους είναι άνω των 65 ετών.
Στη λήψη των οριζόντιων μέτρων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του κορονοϊού στην Αττική κατέληξαν οι ειδικοί μετά την αύξηση κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο και κυρίως της ανάγκης νοσηλείας σε ΜΕΘ.
Όπως ανέφερε και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, έμφαση για τη λήψη μέτρων στο Λεκανοπέδιο δόθηκε και στον μεγάλο αριθμό επαφών που μπορεί να έχουν οι πολίτες. Πρόσθεσε δε ότι προτεραιότητα είναι η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Τα μέτρα συμφωνήθηκαν κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος έκανε το απόγευμα και τις σχετικές ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ οι τρεις δήμοι με τα περισσότερα κρούσματα είναι ο δήμος Αθηναίων, ο δήμος Κηφισιάς και ο δήμος Πειραιά.
Στα βασικά μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου είναι:
* Ο επαναπροσδιορισμός ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων, ώστε να μην συμπίπτει το άνοιγμα και το κλείσιμό τους
* Η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων με ζωντανή μουσική
* Σε υπαίθρια θεάματα, συναυλίες και παρεμφερείς πολιτιστικές- ψυχαγωγικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους ο αριθμός των θεατών περιορίζεται στο 50% από 75% και θα πρέπει να είναι καθήμενοι με μάσκες
* Στους κινηματογράφους ο αριθμός θεατών θα είναι 60% από 75% μέχρι τώρα
* Σε κοινωνικές εκδηλώσεις (για παράδειγμα γάμους, βαφτίσεις κ.ά.) παραμένει ο περιορισμός των 50 ατόμων
* Στην εστίαση το ανώτερο όριο ανά τραπέζι θα είναι 6 άτομα
* Η μείωση των παραγωγών στις λαϊκές αγορές, δηλαδή θα είναι οι μισοί βδομάδα-βδομάδα, για την αποφυγή συγχρωτισμού των καταναλωτών και όπου είναι δυνατόν θα γίνονται λαϊκές σε διαφορετικά σημεία
Τι λένε οι επιστήμονες
Για μέτρα προληπτικού χαρακτήρα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ανεξέλεγκτες εξελίξεις ως προς την εξάπλωση και τη διαχείριση του ιού, κάνουν λόγο οι ειδικοί επιστήμονες.
Τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή στην Πολιτεία δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων ή τον δείκτη Ro, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει κάτω από το 1, περίπου στο 0,89 σχολίασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού. Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία. Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockdown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική», επισήμανε συμπληρώνοντας ότι αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων.
Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί σύμφωνα με τον κ. Σύψα το γεγονός ότι έχει ήδη καλυφθεί το 60% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική, παρόλο που αυτές οι κλίνες θα αυξηθούν άμεσα, αλλά και το ότι τα κρούσματα αφορούν σε μεγαλύτερες ηλικίες. «Δεν αφορούν πλέον τα 20-30 έτη που ήταν το καλοκαίρι, αλλά ανεβαίνουν και πηγαίνουμε τώρα σε ηλικίες από 35 έως 55 ετών. Η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων μας ανησυχεί, γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος τόσο κινδυνεύει να είναι πιο σοβαρή η νόσος. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις. Εκτός από τις συρροές, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Θα κάνουμε το παν να προστατεύσουμε τα σχολεία, για να μην κλείσουν», υπογράμμισε.
«Το σημαντικό με τον κορωνοϊό είναι να προλαβαίνεις» είπε χαρακτηριστικά και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος στον ΘΕΜΑ 104,6, αναφερόμενος και αυτός στο θέμα των κλινών στις ΜΕΘ. «Η κάλυψη των κλινών στην Αττική σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι σαφώς μεγαλύτερη και είναι περίπου στο 60% σε σχέση με τα υπάρχοντα κρεβάτια ΜΕΘ» τόνισε.
«Θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ άσχημα η κατάσταση γι’ αυτό προτείνεται να αυστηροποιηθούν τα μέτρα καθώς έχουμε αύξηση στις διασωληνώσεις και έχουμε αρκετές συρροές» εξήγησε από την πλευρά του ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος στον σταθμό προσθέτοντας πως «αν έχετε παρατηρήσει και στη Σερβία και στο Ισραήλ έγινε ξαφνικά η αύξηση. Και αν αυτό συμβεί είναι δύσκολο η κατάσταση να ελεγχθεί».
«Πρέπει να βρεθούν έξυπνοι τρόποι για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να κρατούν τις αποστάσεις» είπε από την πλευρά της η Αθηνά Λινού. Κατά την ιδία, μάλιστα, ίσως αποδειχθεί αποτελεσματικό «αυτό που εφάρμοσαν στην Καλιφόρνια: να φτιάξει μια οικογένεια μια μικρή ομάδα ανθρώπων που θα συναναστρέφεται που μόνο αυτούς θα έρχονται σε επαφή συχνά. Με όλους τους άλλους ερχόμαστε σε επαφή με ηλεκτρονικό τρόπο. Επαφές σε πολύ στενούς κύκλους και όχι κύκλους των 25 παιδιών αυτό θα ήταν δώρο-άδωρο».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr