Δίκη Χρυσής Αυγής: Απόφαση επτά χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα και πεντέμισι από την έναρξη της δίκης
Ήταν ακριβώς πριν επτά χρόνια, όταν η δράση της Χρυσής Αυγής τέθηκε στο μικροσκόπιο των δικαστικών Αρχών μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, από τον τότε χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά. Οι έρευνες που ξεκίνησαν μετά το έγκλημα στο Κερατσίνι, άρχισαν να αποκαλύπτουν τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα σε μέλη της οργάνωσης το μοιραίο βράδυ, της δολοφονίας του μουσικού όταν ο Ρουπακιάς ειδοποιήθηκε να μεταβεί στο σημείο που βρισκόταν το θύμα με φίλους του.
Μετά από επιστολή του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η Εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση για σωρεία επιθέσεων που είχαν ρατσιστικό χαρακτήρα και λίμναζαν ως μεμονωμένες δικογραφίες σε όλη την Ελλάδα.
Το πέρας της έρευνας, που διενεργήθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη, άνοιξε ουσιαστικά τον φάκελο «Χρυσή Αυγή» και αποτέλεσε το έναυσμα των δικαστικών εξελίξεων που ακολούθησαν. Ο κ. Βουρλιώτης, στο πόρισμά του, χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «ενεργή ναζιστικού τύπου εγκληματική οργάνωση που δρα από το 1987 μέχρι σήμερα με στρατιωτική δομή, ιεραρχία και διακλαδώσεις σε όλη τη χώρα» και απέδωσε στον γραμματέα του κόμματος, Νίκο Μιχαλολιάκο, ρόλο αρχηγού στα πρότυπα του «Führerprinzip» και στον Χρήστο Παππά ρόλο υπαρχηγού. «Η βία για τη Χρυσή Αυγή είναι το μήνυμα και όχι το μέσον επίτευξης των επιδιώξεών τους» ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός.
Οι συλλήψεις
Η άσκηση ποινικής δίωξης για εγκληματική οργάνωση, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2013, οδήγησε στις συλλήψεις του Νίκου Μιχαλολιάκου και στελεχών του κόμματος και στις πρώτες προφυλακίσεις. Η πολύμηνη ανάκριση για την υπόθεση ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2014 και λίγους μήνες μετά έρχεται η πρόταση του εισαγγελέα Εφετών, Ισ. Ντογιάκου. Ο εισαγγελικός λειτουργός, που ήταν δίπλα στις ανακρίτριες, οι οποίες επί ένα χρόνο χειρίστηκαν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μέσα στις 700 σελίδες της πρότασής του, περιγράφει μία «εγκληματική οργάνωση», η οποία, υπό τον «μανδύα κόμματος», λειτουργεί ως μία καλά οργανωμένη στρατιωτική ομάδα για τη διάπραξη παράνομων ενεργειών.
Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής εισάγεται σε δίκη με ένα βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που περιέχει τη μειοψηφία του εισηγητή της υπόθεσης, εφέτη Νίκου Σαλάτα, ως προς το εάν στοιχειοθετείται ή όχι το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, μειοψηφία που προβλήθηκε στους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίοι από την αρχή αμφισβήτησαν την κατηγορία που αποδόθηκε στο κόμμα.
Στο παραπεμπτικό βούλευμα καταγράφεται η δράση της εγκληματικής οργάνωσης, με κορυφαία ενέργεια τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπως η δολοφονία του εργάτη από το Πακιστάν, Λουκμάν Σαχζάτ, για την οποία δύο κατηγορούμενοι έχουν, ήδη, καταδικαστεί για ανθρωποκτονία, η επίθεση σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, η επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, οι επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους σε Αντίπνοια και Συνεργείο στην Ηλιούπολη, οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη.
Η δίκη
Η έναρξη της δίκης γίνεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, τον Απρίλιο του 2015 στην δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού. Στο εδώλιο 68 κατηγορούμενοι ανάμεσα τους σύσσωμη η τότε κοινοβουλευτική ομάδα της χρυσής αυγής η οποία δεν παρουσιάσθηκε στο δικαστήριο παρά μόνο ο καθένας ξεχωριστά όταν κλήθηκαν να απολογηθούν. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης οι πρώην βουλετές εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους, ενώ λόγω λήξεως των 18μηνων της προσωρινής κράτησης ένας ένας οι κατηγορούμενοι άρχισαν να αποφυλακίζονται καθώς η δίκη είχε μάκρος χρόνου.
Πέρασαν περισσότερα από 5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, ώσπου τον περασμένο Δεκέμβριο πριν από 10 μήνες είχαμε την εισαγγελική αγόρευση της Αδαμαντίας Οικονόμου, και έναν μήνα αργότερα ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής και εν συνεχεία της υπεράσπισης με τελευταία την χθεσινή του δικηγόρου Τάκη Μιχαλόλια, ο οποίος υπερασπίζεται τον αδερφό τον γενικό γραμματέα της χρυσής αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο.
Οι αγορεύσεις ξεκίνησαν με τους συνηγόρους της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, οι οποίοι ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «ο Ρουπακιάς δεν λειτούργησε μόνος του, ούτε συνελήφθη μόνος του, ούτε περαστικός ήταν από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Ήταν μέλος του 5μελούς Συμβουλίου της Νίκαιας. Εκείνο το βράδυ έφθασε στο σημείο της δολοφονίας ακολουθώντας το κομβόι των χρυσαυγιτών”. Ακόμα η δικηγόροι της οικογένειας Φύσσα ανέφεραν ότι ο Πάυλος “ήταν στοχοποιημένος». Ακόμη, η πλευρά των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή είναι μία οργάνωση “με ποινικό μητρώο” λόγω σωρείας αποφάσεων για βίαιες επιθέσεις και προσέθεσε ότι στόχος της ήταν η επικράτηση “στον δρόμο”, η “κατάκτηση του ζωτικού χώρου” και στο πλαίσιο αυτό ήθελε τα θύματα της να γνωρίζουν “πως τους χτύπησε η Χρυσή Αυγή”.
Στον αντίποδα χθες βρέθηκε ο δικηγόρος υπεράσπισης του αρχηγού της ΧΑ, ο Τάκης Μιχαλόλιας ο οποίος αντέκρουσε τις κατηγορίες και αμφισβητώντας την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης ενώ αναφέρθηκε και στον υπουργό και βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη, υποστηρίζοντας ότι αν ερωτηθεί ο κ. Βορίδης για τη δίωξη της Χρυσής Αυγής μέσω του άρθρου 187 του ΠΚ, “θα δυσκολευτεί να σας απαντήσει”. Στο σημείο αυτό έκανε λόγο για προπατορικό αμάρτημα Βορίδη ο οποίος όπως είπε “ζωγράφιζε αγκυλωτούς σταυρούς στα τετράδιά του όταν ήταν συμμαθητής με τον Μιωνή στο αμερικανικό κολλέγιο” και τώρα προσπαθεί να “να αποδείξει ότι είναι εχθρός των πολεμίων των Εβραίων”.
“Ξεκίνησε από τον Λεπέν, έγινε πρόεδρος της ΕΠΕΝ μετά τον Μιχαλολιάκο, πήγε στο ΛΑΟΣ και κατέληξε στη ΝΔ, και από εκεί μπορεί να πάει κι αλλού”, είπε με δηκτικότητα για τον Μάκη Βορίδη, με τον οποίο όπως είπε, έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν”, είπε χαρακτηριστικά.
Εισαγγελική πρόταση
Είχε προηγηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο η εισαγγελική αγόρευση της Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία ήταν “κόντρα” στο παραπεμπτικό βούλευμα αφού εισηγήθηκε ενοχή για μόλις έξι κατηγορούμενους -από τους 68 συνολικά- εισηγούμενη απαλλαγή για την εγκληματική οργάνωση, όλων των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, 18 συνολικά, ανάμεσά τους και ο γενικός γραμματέας της Νίκος Μιχαλολιάκος, όπως και ακόμη 47 κατηγορουμένων που φέρονται ως μέλη της.
Κατά την εισαγγελέα, οι 65 παραπάνω κατηγορούμενοι θα πρέπει να απαλλαγούν από τα αδικήματα, κατά περίσταση, της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς «από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε κεντρικός σχεδιασμός ή γνώση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής», δηλαδή του Μιχαλολιάκου και των κατηγορούμενων πρώην βουλευτών της, «για τις εγκληματικές ενέργειες που καταλογίζονται στην Χρυσή Αυγή». Μάλιστα, οι ενέργειες αυτές, κατά την εισαγγελέα, αποτελούν «μεμονωμένα περιστατικά» για τα οποία δεν μπορεί να φέρει ευθύνη η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την αποδεικτική διαδικασία, τα στοιχεία της δικογραφίας και τις μαρτυρικές καταθέσεις.
Ειδικά δε ως προς τις μαρτυρικές καταθέσεις που δόθηκαν στο δικαστήριο, η κυρία Οικονόμου έκανε ιδιαίτερη μνεία σε αυτές των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης. Η εισαγγελέας αφού επισήμανε ότι οι συγκεκριμένες καταθέσεις, δεν εισέφεραν τίποτα νεότερο στο δικαστήριο, αμφισβήτησε και την αξιοπιστία τους σημειώνοντας πως γεννούν πολλά ερωτήματα.
Για ποιους πρότεινε ενοχή για κακούργημα
Αντίθετα, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση ένοχοι για κακουργηματική κατηγορία θα πρέπει να κηρυχτούν μόνο έξι με πρώτο τον Γιώργο Ρουπακιά που έχει ομολογήσει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (για τους υπόλοιπους 17 κατηγορούμενους της συγκεκριμένης υπόθεσης η εισαγγελέας ζήτησε απαλλαγή). Κατά την εισαγγελέα ο Γ. Ρουπακιάς, που τέλεσε χωρίς συνδρομή και άνωθεν εντολή το στυγερό έγκλημα, θα πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από δόλο.
Οι υπόλοιποι πέντε για τους οποίους ζητήθηκε από την εισαγγελέα καταδίκη για κακούργημα είναι οι κατηγορούμενοι για την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων το 2012. Για τους συγκεκριμένους μάλιστα κατηγορούμενους η εισαγγελέας ζήτησε να μετατραπεί η αρχική τους κατηγορία από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού (αδίκημα και πάλι σε βαθμό κακουργήματος). Να σημειωθεί ότι κατά την επίθεση είχε τραυματιστεί σοβαρά ένας από τους τέσσερις αλλοδαπούς αλιεργάτες. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ωστόσο, «αν οι δράστες είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό θα τον είχαν υλοποιήσει. Θα είχαν επιμείνει παρά τις εκκλήσεις του παθόντος και θα είχαν φροντίσει να σχεδιάσουν διαφορετικά το εγκληματικό αποτέλεσμα».
Η αντίδραση της μάνας
Η εισαγγελική πρόταση προκάλεσε την αντίδραση της μητέρας του Παύλου Φύσσα αλλά και φίλων του αδικοχαμένου μουσικού, οι οποίοι παρακολουθούσαν τη δίκη. Μάλιστα, σε ένα διάλειμμα της διαδικασίας, η μητέρα του αδικοχαμένου Παύλου που δεν έλειψε στιγμή όλα αυτά τα χρόνια από το δικαστήριο θέλησε να απευθυνθεί στην εισαγγελέα. «Να κάνω μια ερώτηση στην κυρία εισαγγελέα… Δεν αισθάνομαι καλά και πρέπει να φύγω. Σήμερα, ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Σήμερα τον μαχαιρώνετε ξανά; Αιμορραγεί ακόμη η πληγή του..», ήταν τα λόγια της Μάγδας Φύσσα προς την έδρα που εκείνη την ώρα αποσύρονταν από τη δικαστική αίθουσα.
Τέλος υπενθυμίζεται ότι η δίκη ξεκίνησε στις 20-4-2015 και το δικαστήριο πραγματοποίησε περισσότερες από 500 συνεδριάσεις, παρεβρέθηκαν στα δικηγορικά έδρανα πάνω από 150 δικηγόροι, εξετάστηκαν περί τους 150 μάρτυρες κατηγορίας, αναγνώσθηκαν χιλιάδες έγγραφα και από τους 230 μάρτυρες υπεράσπισης δεν εμφανίσθηκαν στο δικαστήριο ούτε οι μισοί να καταθέσουν.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr