Τετάρτη 06 Νοεμβρίου 2024

ΕΑΔΗΣΥ: Συνεισέφερε 19 εκ. ευρώ στα κρατικά ταμεία – Τα εγκαίνια της νέας έδρας

Η πρόεδρος της Αρχής, κα Θεοτοκάτου, επεσήμανε «συνολικά 13.000.000 ευρώ αποδόθηκαν λίαν προσφάτως στο Ελληνικό Δημόσιο και ήδη 6.000.000 ευρώ επιπλέον είναι έτοιμα προς απόδοση»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΕΑΔΗΣΥ: Συνεισέφερε 19 εκ. ευρώ στα κρατικά ταμεία – Τα εγκαίνια της νέας έδρας

Παναγιώτης Τσιμπούκης

Τα εγκαίνια της νέας έδρας της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Δώρου 7—9) πραγματοποιήθηκαν παρουσία του πρώην υπηρεσιακού Πρωθυπουργού και τέως αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη.

Η ΕΑΔΗΣΥ είναι αποτέλεσμα της ενοποίησης της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) με την Αρχή Εξέτασης Δικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), το βάρος της οποίας  είχε ο Παναγιώτης Πικραμμένος το διάστημα που διετέλεσε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Τον Σεπτέμβριο του 2022 τοποθετήθηκε πρόεδρός της, η πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη (Νίκη) Θεοτοκάτου.

Η κυρία Θεοτοκάτου κατά τον χαιρετισμό της ανέφερε ότι «οι αρμοδιότητες της νέας Αρχής καλύπτουν όλο το φάσμα του κύκλου ζωής της δημόσιας σύμβασης, από τον σχεδιασμό, την προετοιμασία, την ανάθεσή της, καθώς και την παρεχόμενη έννομη προστασία στο προδικαστικό στάδιο, που συναφώς επηρεάζεται από τις ορθές πρακτικές των προηγούμενων σταδίων. Είναι εμφανής η επιρροή της Ε.Ε., η οποία συστήνει η ενσωμάτωση ευαίσθητων τομέων του ενωσιακού δικαίου να ανατίθεται σε ανεξάρτητες αρχές και όχι στα παραδοσιακά διοικητικά σχήματα των κρατών μελών» και προσέθεσε: «Είναι καιρός και ήδη το δρομολογούμε, να εντάξουμε τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης στις λειτουργίες της Αρχής, όπως και να προωθήσουμε την υλοποίηση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, με τη βοήθεια βέβαια της κοινωνίας της πληροφορία και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

ΕΑΔΗΣΥ: Η συμβολή στα κρατικά ταμεία

Η πρόεδρος της Αρχής τόνισε ότι κατά το σύντομο διάστημα λειτουργίας της, η ΕΑΔΗΣΥ συνέβαλλε «τα μέγιστα και στα δημόσια οικονομικά με την αξιοσημείωτη αύξηση των κρατικών εσόδων», καθώς «συνολικά 13.000.000 ευρώ αποδόθηκαν λίαν προσφάτως στο Ελληνικό Δημόσιο και ήδη 6.000.000 ευρώ επιπλέον είναι έτοιμα προς απόδοση».

Η πρόεδρος στάθηκε και στην ελλιπή στελέχωση της Αρχής επισημαίνοντας  «Βασικό πρόβλημα που πλήττει τον θεσμό της ενιαίας πλέον Αρχής αποτελεί η μόνιμη ελλιπής στελέχωσή της» συμπληρώνοντας ότι «θα μπορούσα να πω ότι η Αρχή είναι ένας ήρωας χωρίς προβολή ή και με αρνητική προβολή».

Επιπρόσθετα, η κα Θεοτοκάτου ανέφερε ότι “στο πεδίο του διοικητικού προσωπικού, καθώς και του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ), η κατάσταση παραμένει θλιβερή. Ο αρχικός σχεδιασμός υπήρξε άστοχος και η περαιτέρω φυγή των υπαλλήλων σε άλλους φορείς, κυρίως κατά τη μακρά περίοδο διαβουλεύσεων για την ενοποίηση των δύο Αρχών έλαβε χαρακτήρα τσουνάμι. Ακόμη και τώρα, παρά την προσπάθεια να αποτραπεί η περαιτέρω διαρροή υπαλλήλων, με τον ν. 5043/2023, αρκετοί υπάλληλοι αναζητούν τρόπο διαφυγής για διάφορους λόγους, είτε προσωπικούς είτε οικογενειακούς”.

Π. Πικραμμένος: “Όλες οι ανεξάρτητες Αρχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποστελέχωσης”

Με τη σειρά του ο κ. Πικραμμένος υποστήριξε ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης ταλανίζει όχι μόνο την ΕΑΔΗΣΥ, αλλά όλες τις ανεξάρτητες Αρχές.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι είχε προτείνει να νομοθετηθεί διάταξη, με την οποία οι υπάλληλοι των Αρχών δεν θα μπορούν να αποσπώνται σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως είναι υπουργεία, κ.λπ., αν δεν παρέλθουν 7 με 8 χρόνια παραμονής στην ίδια Αρχή. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πικραμμένος, κάποιοι-ες εργαζόμενοι σε Αρχές έχουν «μέσω» και αποσπώνται σε υπουργικά γραφεία και υπουργεία.

Η αναφορά της κας Θεοτοκάτου στις διαγωνιστικές διαδικασίες

«Οι διαγωνιστικές διαδικασίες δε καθυστερούν λόγω της Αρχής» ανέφερε η κυρία Θεοτοκάτου και συνέχισε: «Είναι γεγονός ότι οι όποιες προγενέστερες αστοχίες ή και ολιγωρίες των αναθετουσών αρχών αποδίδονται στον φορέα που είναι επιφορτισμένος με την εξέτασή τους. Δεν φέρει ευθύνη η Αρχή για τις πλημμέλειες της διαδικασίας που πλήττονται από τους οικονομικούς φορείς, για την έλλειψη σχεδιασμού των αναγκών από τις αναθέτουσες αρχές, για τις προκηρύξεις της τελευταίας στιγμής. (Προκηρύξεις για τη σίτιση και τη μεταφορά μαθητών μετά την έναρξη του σχολικού έτους, για καθαριότητα 1 μήνα πριν τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης). Ο αριθμός των αποφάσεων που εκδίδονται στην αποκλειστική προθεσμία των 60 ημερών είναι απολύτως δυσανάλογος του ισχνού δυναμικού της. ΕΑΔΗΣΥ

Η έννομη προστασία στις προδικαστικές διαφορές είναι έγκαιρη και πλήρης, αφού διαλαμβάνει ολοκληρωμένο έλεγχο (νομικό και ουσιαστικό) της προσβαλλόμενης πράξης. Ο βαθμός αξιοπιστίας και επιτελικότητας του οργάνου και ο ρόλος του στη θωράκιση της ασφάλειας δικαίου, προκύπτει από το ποσοστό διεκπεραίωσης και εκκαθάρισης εντός αποκλειστικής προθεσμίας των υποθέσεων που εισήχθησαν, τη μείωση του χρόνου ανάθεσης της δημόσιας σύμβασης, τη διευκόλυνση του έργου των ακυρωτικών δικαστών ή και τον δραστικό περιορισμό του αριθμού των ακυρωτικών δικών που άγονται ενώπιον της διοικητικής δικαιοσύνης».

Τέλος, η κα Θεοτοκάτου, δήλωσε «Οι δράσεις της Αρχής έχουν αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα. Ας οπλιστούμε λοιπόν με μεταμορφωτική (αειμετάβλητη) διάθεση, εξωστρέφεια και διαλειτουργικότητα με το εγχώριο και διεθνές περιβάλλον και ας συνοραματιστούμε τις δράσεις για τη συνεχή βελτίωση της Αρχής. Μόνον έτσι θα δικαιώσουμε την ύπαρξή μας και τις προσδοκίες των εμπνευστών του θεσμού».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ