Ελεύθερα θα εργάζονται στην Ελλάδα κτηνίατροι από την ΕΕ
Αίρεται με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ο αποκλεισμός των Ευρωπαίων Κτηνιάτρων από την παροχή υπηρεσιών τους στην χώρα μας. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές ο αποκλεισμός των Ευρωπαίων κτηνιάτρων είναι παράνομος γιατί προκαλεί περιορισμό στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σκεπτικό αυτό διατυπώνει σε δύο αποφάσεις του (υπαριθμ 1717/20 και 1718/20) το Δ’ Τμήμα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου με τις οποίες έκανε δεκτές τις αιτήσεις ακύρωσης των ζωοφιλικών οργανώσεων και ακύρωσαν ως μη νόμιμες τις σχετικές προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις, ως προς το σκέλος εκείνο που απέκλειαν από την πιστοποίηση τους κτηνιάτρους υπηκόους των κρατών μελών της Ε.Ε. να παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις υπηρεσίες τους στην χώρα μας. Πάντως, στις αποφάσεις του ΣτΕ σημειώνεται ότι ο νόμος στο σημείο που αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι κτηνίατροι παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, δεν διευκρινίζει εάν οι παρεχόμενες αυτές υπηρεσίες θα είναι επ΄ αμοιβή ή εθελοντικά (χωρίς αμοιβή). Παράλληλα, οι αποφάσεις επισημαίνουν, ότι «η αναγνώριση αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων όχι μόνο δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα, αλλά αντίθετα αποβλέπει στην πιο αποτελεσματική προσφορά τους» και με το σκεπτικό αυτό απέρριψαν ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι «κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος τίθεται ρύθμιση που αναφέρει ότι «τα αδέσποτα ζώα μπορεί να κινούνται ελεγχόμενα στα διοικητικά όρια εντός ή του άλλου Δήμου».
Τι ζητούσαν οι φιλοζωικές
Για την ακρίβεια το ΣτΕ έκανε δεκτές τις αιτήσεις επτά φιλοζωικών Οργανώσεων και ακύρωσε εν μέρει δυο αποφάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης του έτους 2015 οι οποίες δεν επέτρεπαν στους Ευρωπαίους κτηνιάτρους να παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, μετά την ψήφιση του νόμου 4039/2012 για την δημιουργία διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, κλπ. Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 4039/2012 στη Διεύθυνση Πληροφορικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημιουργήθηκε Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους. Στην ηλεκτρονική αυτή βάση καταχωρούνται από τους κτηνιάτρους, που έχουν πιστοποιηθεί, τα στοιχεία που αφορούν στην αναγνώριση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (φύλο, χρώμα, ράτσα, απώλεια, παράδοση σε άλλον ιδιοκτήτη, θάνατος, κ.λπ.) και τα στοιχεία αναγνώρισης του ιδιοκτήτη τους (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και αριθμό ταυτότητας, κ.λπ.). Παράλληλα, προβλέπεται με τον εν λόγω νόμο, η πιστοποίηση των κτηνιάτρων και η χορήγηση κωδικού πρόσβασης στη ηλεκτρονική βάση.
Στην συνέχεια με βάση το νόμο 4039/2012 εκδόθηκαν τον Ιούλιο του 2015 δύο αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης για την διαδικασία πιστοποίησης των κτηνιάτρων που θα χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής ζώων και την στείρωση αδέσποτων ζώων, όπως και την παραχώρηση, από τους ΟΤΑ, χώρων στους εθελοντές κτηνιάτρους για την καταγραφή, στείρωση, κ.λπ. των αδέσποτων και μη ζώων.
Όμως, η Πανελλήνια φιλοζωική Ομοσπονδία και 6 ακόμη φιλοζωικές Οργανώσεις προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθούν οι δύο εν λόγω υπουργικές αποφάσεις, ως προς το σκέλος που έθεταν περιορισμούς την πιστοποίηση (δεν επέτρεπαν) στους κτηνιάτρους υπηκόους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν πιστοποίηση και να παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr