Η επόμενη μέρα των υποκλοπών: Η ογκωδέστατη δικογραφία και τα ευρήματα των εισαγγελικών Αρχών στην ΕΥΠ – Τι κατέθεσαν 4 βασικά πρόσωπα

«Δεν προκύπτουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις υποψίες ή τις καταγγελίες ότι η ΕΥΠ ή άλλη κρατική υπηρεσία είχαν χρησιμοποιήσει το παράνομο λογισμικό Predator» αναφέρεται.

NEWSROOM
Η επόμενη μέρα των υποκλοπών: Η ογκωδέστατη δικογραφία και τα ευρήματα των εισαγγελικών Αρχών στην ΕΥΠ – Τι κατέθεσαν 4 βασικά πρόσωπα

Σε νέα τροχιά μπαίνει η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, μετά τις έρευνες των εισαγγελικών Αρχών στην ΕΥΠ και τα υπομνήματα που συνέλεξαν από 4 πρόσωπα, τα οποία κλήθηκαν ως φερόμενοι ύποπτοι να δώσουν εξηγήσεις.

Πρόκειται για μία ογκωδέστατη δικογραφία, όπου όλα τα στοιχεία της μελετώνται από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση ο οποίος και αναμένεται με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους να προχωρήσει ενδεχομένως και σε άλλες ενέργειες ή να συντάξει πόρισμα το οποίο και θα παραδώσει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη που θα έχει και τον τελευταίο λόγο για τον χειρισμό του όλου θέματος.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής και της δημοσιογράφου Ιωάννας Μάνδρου, από τις δεκάδες καταθέσεις, περί τις 40 που υπάρχουν στη δικογραφία, ανάμεσα τους του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, της αρμόδιας εισαγγελέως για την ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου και του τότε Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη δεν προκύπτουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις υποψίες ή τις καταγγελίες ότι η ΕΥΠ ή άλλη κρατική υπηρεσία είχαν χρησιμοποιήσει το παράνομο λογισμικό Predator.

Από το σύνολο της δικογραφίας προκύπτει:

– ότι από την έρευνα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, που πραγματοποιήθηκε μαζί με δύο πραγματογνώμονες του Πρωτοδικείου Αθηνών στην ΕΥΠ, βρέθηκε ότι από τις 116 περιπτώσεις παράνομων παρακολουθήσεων, στις 28 από αυτές υπήρξαν κατά διαστήματα και νόμιμες επισυνδέσεις από την ΕΥΠ.

Το ποσοστό αυτό, κατά το πόρισμα των πραγματογνωμόνων, ανέρχεται σε 24%, το οποίο είναι σημαντικό. Ομως σε σχέση με τις 15.304 νόμιμες επισυνδέσεις που πραγματοποίησε η ΕΥΠ από το 2020 ως το 2023 το ποσοστό πέφτει στο 1%, κάτι που εκτιμάται από τους πραγματογνώμονες ως εξαιρετικά χαμηλό για να στηρίξει όσα έχουν καταγγελθεί για παράλληλες παρακολουθήσεις με predator και από την ΕΥΠ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει εξετάσει πάνω από 40 πρόσωπα προερχόμενα από το χώρο της ΕΥΠ και Ελληνικής Αστυνομίας τα οποία αρνούνται ότι υπήρχε προμήθεια του επίμαχου λογισμικού από την ΕΥΠ.

Επίσης ενώπιον του κ. Ζήση έχουν καταθέσει ως μάρτυρες και εκπρόσωποι εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, όπως επίσης και όλοι οι δημοσιογράφοι που κατά καιρούς με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο έχουν αναφερθεί στην υπόθεση αυτή με καταγγελίες η αποκαλύψεις.

Οι καταθέσεις μαρτύρων στις εισαγγελικές Αρχές

Από τις δεκάδες καταθέσεις, περί τις 40 που υπάρχουν στη δικογραφία, ανάμεσα τους του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, της αρμόδιας εισαγγελέως για την ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου και του τότε Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη δεν προκύπτουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις υποψίες ή τις καταγγελίες ότι η ΕΥΠ ή άλλη κρατική υπηρεσία είχαν χρησιμοποιήσει το παράνομο λογισμικό Predator.

Επίσης από τις καταθέσεις, κυρίως του Παναγιώτη Κοντολέοντος δεν προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός είχε οποιαδήποτε ενημέρωση για τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ, παρά μόνον για θέματα εθνικής ασφαλείας μείζονος σπουδαιότητας. Μόνον για αυτά είτε ζητούσε ο ίδιος ενημέρωση είτε την παρείχε ο τότε διοικητής της ΕΥΠ. Οσο για τον Γρηγόρη Δημητριάδη, από την κατάθεση Κοντολέοντος και άλλες στελεχών της ΕΥΠ δεν προκύπτει επίσης ότι είχε ενημέρωση για νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ, πρόσωπα, λόγους που επέβαλαν την παρακολούθηση κλπ.

Βάσει της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, μεταξύ των καταθέσεων που έχουν ληφθεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, περιλαμβάνονται και οι εξής:

ΚΑΤΑΘΕΣΗ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ

Κατά τη διάρκεια της εξέτασής του ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων αναφέρθηκε  σε όλα στα στάδια της ακολουθούμενης διαδικασίας που ακολουθείται στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών από την υποβολή ενός αιτήματος μέχρι την  έκδοση εισαγγελικής διάταξης για νόμιμη επισύνδεση . Στη συνέχεια της κατάθεσής ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ μεταξύ άλλων τονίζει ότι είναι κατηγορηματικός ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ούτε αγόρασε, ούτε ενοίκιασε, ούτε έκανε χρήση παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού predator.Σημειώνει δε ότι η διαδικασία της νόμιμης επισύνδεσης λαμβάνει αυστηρά χώρα μόνο εντός του ελλαδικού χώρου, ενώ η προέλευση μηνυμάτων με το παράνομο λογισμικό predator από ό,τι γνωρίζει και από τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες, μπορεί να έχει χώρα προέλευσης από Αμερική, Γαλλία κλπ και δη από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, δεδομένου ότι κινείται μέσω ίντερνετ.

Για την εταιρεία Krikel ο μάρτυρας επισημαίνει ότι είχε υπογράψει συμβάσεις με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και δη σε θέματα υποστήριξης τηλεπικοινωνιών, ενώ η ΕΥΠ επί θητείας του, δεν έχει συνάψει καμία σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Την εταιρεία Intellexa, αναφέρει ο κ. Κοντολέων, ότι την γνωρίζει γιατί συζητείται παγκοσμίως για τις δραστηριότητες της στον τομέα των παράνομων λογισμικών. Τους εκπροσώπους αυτών των εταιρειών ανέφερε ότι δεν τους γνωρίζει, ούτε τον Φέλιξ Μπίτζιο. Τον δε Γιάννη Λαβράνο τον  γνωρίζει, αναφέρει, κοινωνικά εδώ και δεκαπέντε έτη περίπου, επισημαίνει όμως ότι δεν γνωρίζει τι σχέση έχει, αν έχει, με τον Φέλιξ Μπίτζιο.

Τέλος, για τους πολιτικούς του προϊσταμένους -Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού και Πρωθυπουργός- σε θέματα επιχειρησιακά (συγκέντρωση πηλοφοριών, επιλογή στόχων, μεθόδων, έκδοση Εισαγγελικών Διατάξεων κλπ) ο μάρτυρας τονίζει πως δεν είχαν καμία ενημέρωση από τον ίδιο, ούτε κι οι ίδιοι το ζήτησαν ποτέ. Σε ότι αφορά τον τότε Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού, ο μάρτυρας αναφέρει ότι ενημερωνόταν μόνο για θέματα οργανωτικά και αυστηρά υπηρεσιακά της ΕΥΠ και τίποτα παραπάνω. Σε ό,τι αφορά τον ίδιο πρωθυπουργό, υπογραμμίζει , μόνο εάν αφορούσε Εθνικό θέμα υψίστης σημασίας, ενημερωνόταν είτε με πρωτοβουλία του τότε διοικητή της ΕΥΠ ( δηλαδή του ίδιου του Παναγιώτη Κοντολέοντος) είτε με δική του.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ – ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΛΑΧΟΥ

Στη δική της κατάθεση η πρώην εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου αναφέρθηκε με τη σειρά της στα βήματα που ακολουθούνται για την έκδοση εισαγγελικής διάταξης για νόμιμη επισύνδεση, τονίζοντας κατηγορηματικά, ότι δεν υπήρχε μηχανισμός παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού predator ή άλλου παράνομου λογισμικού στην ΕΥΠ.

Σχετικά με τις φερόμενες υποκλοπές αποκλείει κατηγορηματικά τη συμμετοχή κάποιου υπηρεσιακού παράγοντα από την ΕΥΠ, και τονίζει δεν υπέπεσε ποτέ ανάλογη πληροφορία στην αντίληψή της.

Σχετικά με τις εταιρείες που φέρονται ότι εμπλέκονται σε χρήση παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού (Intellexa, Krikel) όπως και φυσικά πρόσωπα Γιάννης Λαβράνος, Μπίτζιος κλπ, επισημαίνει, δεν τους έχει συναντήσει ποτέ.

Επίσης αναφέρει, ότι σε έλεγχο της αρμόδιας ελεγκτικής – εποπτικής αρχής της ΑΔΑΕ στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ, δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη μηχανισμού λειτουργίας κατασκοπευτικού λογισμικού, αλλά ούτε και η σύναψη οποιοσδήποτε συμβάσεως για προμήθεια ανάλογου λογισμού. Και τέλος, ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας τον Μάιο του 2022 ζήτησε από την ΕΥΠ εάν είχαν συναφθεί σχετικές συμβάσεις για παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό ή γενικότερες συμβάσεις με τις παραπάνω εταιρείες και η απάντηση ήταν αρνητική, ενώ καταθέτει και τη σχετική δική της έκθεση.Παράλληλα, προσθέτει, ότι η άσκηση των καθηκόντων της κατά την διάρκεια της θητείας της, έγινε στα πλαίσια της νομιμότητας με γνώμονα πάντοτε την τήρηση κατά γράμμα των νόμων που προέβλεπαν τα καθήκοντα της, αλλά βεβαίως και την προστασία της Εθνικής Ασφάλειας της πατρίδας.

Τέλος τονίζει ότι ουδεμία γνώση έχει ή εμπλοκή σε οτιδήποτε αφορά τη χρήση εντός του εδάφους της Ελληνικής Επικράτειας κατασκοπευτικών εν γένει κατασκοπευτικών προγραμμάτων, ούτε με τα πρόσωπα που πιθανόν να εμπλέκονται στη χρήση αυτών.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ – ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Στην κατάθεσή του ο τότε Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, αναφέρεται αναλυτικά στα καθήκοντά του και τονίζει ότι από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), καθημερινά αποστέλλονταν και παραλάμβανε αυθημερόν το σταθερό ενημερωτικό καθώς και ad hoc ενημερώσεις τα οποία στη συνέχεια παρέδιδε στον Πρωθυπουργό. Ουδέποτε όμως, επισημαίνει, ότι τον ενημέρωσε ο Διοικητής ή κάποιος άλλος για επισυνδέσεις κάποιου προσώπου. Ουδέποτε είχε, προσθέτει, ενημέρωση για την έκδοση εισαγγελικών διατάξεων νόμιμης επισύνδεσης, για ποια πρόσωπα αφορούσαν οι διατάξεις, χρονικά διαστήματα αυτών, τους λόγους έκδοσης αυτών και γενικότερα για όλη τη διαδικασία που προηγείται της έκδοσης εισαγγελικής διάταξης.

Σχετικά με τις μετατάξεις που έλαβαν χώρα μεταξύ 2021 – 2022, τονίζει ότι δεν έχει καμιά εμπλοκή και ότι όλες έγιναν με κριτήρια επιχειρησιακά και δη την ενίσχυση άλλων Σωμάτων της χώρας, όπως την Ελληνική Αστυνομία και τον στρατό και με πρωτοβουλία της Διοίκησης της ΕΥΠ τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και δεν γνωρίζει τι έγινε στη συνέχεια, καθώς παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2022.Σχετικά με τα πρόσωπα (Ιωάννης Λαβράνος, Φέλιξ Μπίτζιος, Tai Dilian και Shara – Alexandra Xamou) που φέρονται ότι εμπλέκονται στη χρήση παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, κατά τα δημοσιεύματα, δηλώνει ότι δεν έχει ουδεμία σχέση πλην του πρώτου με τον οποίο είναι κουμπάρος, ανάδοχος του δεύτερου παιδιού του.

Επί θητείας του, καταθέτει ότι η ΕΥΠ αλλά και οποιαδήποτε άλλη Υπηρεσία (ΔΑΕΒ-Αντιτρομοκρατική, ΔΙΔΑΠ κλπ) δεν προμηθεύτηκε οποιοδήποτε παράνομο λογισμικό τύπου Predator αλλά και ούτε έγινε χρήση του ως άνω λογισμικού και οποιουδήποτε άλλου από τις ως άνω Υπηρεσίες .

Σχετικά με τα επίμαχα μηνύματα – sms- που περιείχαν συνδέσμους που μόλυναν κινητό παραλήπτη με το λογισμικό Predator, και στάλθηκαν τις ημέρες της ονομαστικής εορτής του, τονίζει ότι αυτά είναι μηνύματα spout, δηλαδή φέρεται ότι είναι αυτός, ο αποστολέας, ενώ στην πραγματικότητα αποστολέας ήταν άλλο άγνωστο άτομο.

Θύμα spout δεν ήταν μόνον αυτός, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Γρηγόρης Δημητριάδης στην καταθέσή του, αλλά υπήρξαν και άλλα πρόσωπα (πολιτικά και μη). Όπως αναφέρει ειδικότερα, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σε σχετικό έγγραφο της στις 20-7-2023, αποκαλύπτει ότι τα μηνύματα αυτά έχουν αποσταλεί μέσω υπηρεσιών διαδικτύου, με χρήση παραπλανητικών καρτών.

Ειδικότερα, σε αυτά τα μηνύματα sms -όπως διαπιστώθηκε από την Αρχή- τα στοιχεία του αποστολέα υπήρξαν τροποποιημένα και δεν αντιστοιχούσαν στον πραγματικό αποστολέα. Η Αρχή επιβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο, όπως τονίζει ο μάρτυρας στην κατάθεση του, ότι δεν ήταν αυτός (ο Γρηγόρης Δημητριάδης) ο πραγματικός αποστολέας των ως άνω sms, αλλά και οποιουδήποτε άλλου παραπλανητικού μηνύματος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr