Ισχύει το προεδρικό διάταγμα για τους μουφτήδες
Παραμένουν ως έχουν οι αρμοδιότητες και οι δικαιοδοσίες που έχουν οι Μουφτήδες της Θράκης βάσει του Προεδρικού Διατάγματος του 2019 με το οποίο καθορίζονται οι δικονομικοί κανόνες επί των υποθέσεων δικαιοδοσίας τους.
Αυτό προκύπτει από την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς Έλληνα μουσουλμάνου κάτοικου της Ξάνθης που πρόβαλε στην προσφυγή του κατά σειράς διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 52/2019 (δικονομικοί κανόνες επί υποθέσεων δικαιοδοσίας Μουφτήδων Θράκης- Σύσταση, οργάνωση και λειτουργία διεύθυνσης υποθέσεων δικαιοδοσίας Μουφτή στις Μουφτείες της Θράκης).
Ειδικότερα, ο προσφεύγων μουσουλμάνος της Ξάνθης, στρεφόταν κατά του εν λόγω Π.Δ. και ως προς την παράλειψη πρόβλεψης της δυνατότητας άσκησης έφεσης κατά των αποφάσεων του Μουφτή, αλλά και για το θέμα των εκκρεμών υποθέσεων ενώπιον του, ισχυριζόμενος ότι θίγεται, ως προς τις οικογενειακές και κληρονομικές του σχέσεις, το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης στην οποία ο ίδιος ανήκει.
Δεν θίγεται ο θρησκευτικός θεσμός
Ακόμη, ο κάτοικος της Ξάνθης στρεφόταν κατά εν λόγω Π.Δ. και ως προς την παράλειψη πρόβλεψης αφενός της δυνατότητας άσκησης έφεσης κατά των αποφάσεων του Μουφτή, αφετέρου για το θέμα των εκκρεμών υποθέσεων ενώπιον του, με τον ισχυρισμό ότι θίγεται, ως προς τις οικογενειακές και κληρονομικές του σχέσεις, το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης στην οποία ο ίδιος ανήκει.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ, η Ολομέλειά του με την υπ΄ αριθμ. 1822/2020 απόφασή της (πρόεδρος ο Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Δημήτριος Μακρής) απέρριψε, ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του μουσουλμάνου ότι «η διάταξη του άρθρου 2 παρ. 1 του προσβαλλόμενου Π.Δ. κατά το σκέλος που προβλέπει ότι ο Μουφτής ασκεί δικαιοδοσία και επί ισλαμικών διαθηκών και επί της εξ αδιαθέτου διαδοχής, εφόσον οι σχέσεις αυτές διέπονται από τον Ιερό Μουσουλμανικό Νόμο, έχει εκδοθεί καθ’ υπέρβαση της εξουσιοδοτικής διάταξης του άρθρου 1 του ν. 4511/2018 και είναι ακυρωτέα λόγω κατάχρησης εξουσίας».
Παράλληλα, μεταξύ των άλλων, απορρίφθηκαν από Ολομέλεια του ΣτΕ, οι ισχυρισμοί του προσφεύγοντα ότι με το προσβαλλόμενο Π.Δ.:
– Θίγεται ο θρησκευτικός θεσμός της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και ότι παραβιάζεται το άρθρο 10 του Χάρτη Θεμελιωδών Ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
-Παραβιάζουν τα άρθρα 14 της Συνθήκης των Σεβρών και τα άρθρα 42, 43 και 45 της Συνθήκης της Λοζάνης, οι διατάξεις του Π.Δ., που αφορούν τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Διεύθυνσης Υποθέσεων Δικαιοδοσίας Μουφτή στις Μουφτείες της Θράκης,
-Παραβιάζονται οι διεθνείς συνθήκες με τις διατάξεις του Π.Δ. με τις οποίες οργανώνονται οι Μουφτείες ως αυτοτελείς αποκεντρωμένες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, με αποτέλεσμα, να ελέγχονται ευθέως από την εκτελεστική εξουσία και να καταργείται η αυτόνομη οργάνωση και λειτουργία του πολιτιστικού, εθιμικού και θρησκευτικού αυτού θεσμού,
– Παραβιάζονται τα άρθρα 8, 26 παρ. 3, 87 και 88 του Συντάγματος καθώς δεν εξασφαλίζεται με τις διατάξεις του προσβαλλόμενου Π.Δ., που θεωρεί τον Μουφτή ως δικαστή και τη Μουφτεία ως δικαστήριο, η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία του Μουφτή, ούτε οργανώνεται η Μουφτεία σύμφωνα με το πρότυπο του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών με την απευθείας υπαγωγή της στον Μουφτή,
-Κατά παράβαση του Συντάγματος και των σχετικών Συνθηκών αποκλείονται από τη δικαιοδοσία του Μουφτή τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, που δεν διαμένουν στη Θράκη (με μειοψηφία μίας ψήφου)
– Κατά παράβαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης επιβάλλεται από το προσβαλλόμενο Π.Δ. να εκδίδονται οι αποφάσεις του Μουφτή σε μη κατανοητή από αυτά γλώσσα, δηλαδή στα Ελληνικά και στα Τουρκικά.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr