Κομμένο το χαρτζιλίκι σε… 35χρονο από τους γονείς του αποφάσισε δικαστήριο
Το φαινόμενο των νέων ηλικίας έως 35 ετών που συνεχίζουν να μένουν στο πατρικό τους σπίτι παρουσιάζει έξαρση τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, ένας 35χρονος Ιταλός έφτασε το θέμα μέχρι τα δικαστήρια, διεκδικώντας πως εκτός από στέγη και διατροφή, οι γονείς έπρεπε να εξακολουθήσουν να του δίνουν και οικονομική υποστήριξη ή αλλιώς το… χαρτζιλίκι του. Ωστόσο, […]
Το φαινόμενο των νέων ηλικίας έως 35 ετών που συνεχίζουν να μένουν στο πατρικό τους σπίτι παρουσιάζει έξαρση τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, ένας 35χρονος Ιταλός έφτασε το θέμα μέχρι τα δικαστήρια, διεκδικώντας πως εκτός από στέγη και διατροφή, οι γονείς έπρεπε να εξακολουθήσουν να του δίνουν και οικονομική υποστήριξη ή αλλιώς το… χαρτζιλίκι του.
Ωστόσο, τα δικαστήρια της Ιταλίας φάνηκαν να έχουν διαφορετική άποψη. Σε απόφαση του Ιουλίου, που σύμφωνα με το eleftheria.gr της Λάρισας δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ένα δικαστήριο στη Ρώμη αποφάσισε κατά της έφεσης ενός 35χρονου δασκάλου μουσικής μερικής απασχόλησης που εξακολουθούσε να περιμένει την οικονομική υποστήριξη των γονιών του, ισχυριζόμενος πως το ετήσιο εισόδημά του, που ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, δεν ήταν επαρκές.
«Χαμηλώνοντας τις εφηβικές του φιλοδοξίες, το ‘’ενήλικο παιδί’’ είναι βέβαιο ότι θα βρει έναν τρόπο να αυτοϋποστηριχθεί», έγραψε στην απόφασή της η δικαστής Μαρία Κριστίνα Τζιανκόλα, η οποία ήταν πρόεδρος των μελών του δικαστηρίου.
Η ποινή αυτή βάζει τέλος σε μία 5ετή δικαστική μάχη και αποτελεί την πρώτη δικαστική απόφαση στην Τοσκάνη, η οποία απέρριψε το δικαίωμα του ενάγοντος να λάβει μηνιαίο επίδομα 300 ευρώ από τους γονείς του.
Κι ενώ ένα παιδί με σωματική ή ψυχική αναπηρία έχει ειδική προστασία από το ιταλικό νομικό σύστημα, έγραψε η Τζιανκόλα, η οικονομική υποστήριξη των γονέων «δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον», εάν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Η δικαστής σημείωσε επίσης πως οι δυσκολίες στην εύρεση εργασίας που ανταποκρίνονται στις επαγγελματικές του προσδοκίες δεν αποτελούν δικαιολογία. Όπως είπε: «Το ενήλικο παιδί πρέπει σε κάθε περίπτωση να αναζητήσει εργασία για να εξασφαλίσει μια ανεξάρτητη διαβίωση».
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 από το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Istat), περίπου το 64,3% των νεαρών ενηλίκων της Ιταλίας μεταξύ 18 και 34 ετών ζουν ακόμη στο σπίτι με τους γονείς τους. Από αυτούς τους νέους ενήλικες, μόνο το 36,5% είναι φοιτητές και το 38,2% απασχολούνται, ενώ το 23,7% βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας.
Οι νέοι να στηριχθούν στα πόδια τους λέει ο επικεφαλής της ιταλικής ένωσης δικηγόρων
Ο Τζιάν Ετόρε Γκασάνι, επικεφαλής της ιταλικής ένωσης δικηγόρων που ασχολούνται με γάμους, χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου. «Είναι μια πολιτιστική, παιδαγωγική πρόταση, είναι μια προειδοποίηση για όλους σε αυτή τη χώρα», δήλωσε στο CNN, προσθέτοντας πως θα ενθαρρύνει τους νέους να «στηριχθούν στα πόδια τους». Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες παρόμοιες περιπτώσεις, είπε ο δικηγόρος, προσθέτοντας πως ένας από τους τρεις ισχυρισμούς στις υποθέσεις διαζυγίων σχετίζεται με την οικονομική υποστήριξη των ενήλικων παιδιών του ζευγαριού. Το δικαστήριο, δήλωσε ο Γκασάνι, «έχει θέσει κάποια όρια για να αποτρέψει το ατελείωτο αίτημα για οικονομική στήριξη ακόμη και από παιδιά στην ηλικία των 40».
Το φαινόμενο αυτό είναι τόσο οικείο στην Ιταλία που ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι το ονόμασε «bamboccioni», που σημαίνει «μεγάλα μωρά», για να προσδιορίσει τη γενιά νεαρών Ιταλών που εξακολουθούν να ζουν στο πατρικό τους σπίτι ακόμη και σε ηλικία 30 ετών.
«Οι Ιταλοί πρέπει να είναι πιο θαρραλέοι, πρέπει να βρουν τη βούληση να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους», λέει ο Γκασάνι, προσθέτοντας: «Αλλά αυτό είναι δύσκολο εάν η μαμά σου συνεχίζει να σου φέρνει ένα φλιτζάνι καφέ στο κρεβάτι σου, κάθε πρωί».
Η πρόσφατη μελέτη της Eurostat
Το 30% των νέων ηλικίας 25 ως 34 ζούσαν σύμφωνα και με δημοσίευμα του dikastiko.gr με τους γονείς τους το 2019 στην ΕΕ σύμφωνα με την Eurostat, η οποία όπως αναφέρει η έξοδος από το γονικό νοικοκυριό επηρεάζεται συχνά από το αν οι νέοι βρίσκονται σε σχέση με σύντροφο ή σπουδάζουν ή όχι, από το επίπεδο οικονομικής τους εξάρτησης, από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, από την οικονομική προσιτότητα στέγασης αλλά και από πολιτιστικές ιδιαιτερότητες.
Το 2019, το μερίδιο των νέων ηλικίας 25 έως 34 ετών που ζούσαν με τους γονείς τους κυμαινόταν στα κράτη μέλη της Ε.Ε. στο χαμηλότερο ποσοστό 4% στη Δανία, 4,8% στη Φινλανδία και 5,7% στη Σουηδία, και σε υψηλότερο από το ήμισυ στη Σλοβακία (56,4% το 2018), την Ελλάδα (57,8%) και την Κροατία (62,0%), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.
Το 2019, οι νέοι έφυγαν από το σπίτι νωρίτερα στα τρία βόρεια κράτη μέλη – τη Σουηδία (17,8 ετών), τη Δανία (21,1 έτη) και τη Φινλανδία (21,8 έτη), καθώς και στο Λουξεμβούργο (20,1 έτη). Οι νέοι έφυγαν επίσης από το σπίτι πριν από την ηλικία των 25 ετών στην Εσθονία (22,2 ετών), τη Γαλλία (23,6 ετών), τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες (και οι δύο με 23,7 έτη).
Στην άλλη πλευρά της κλίμακας, οι νεαροί ενήλικες στην Κροατία και τη Σλοβακία παρέμειναν περισσότερο στο γονικό νοικοκυριό. Έφυγαν από το σπίτι κατά μέσο όρο σε ηλικία 31,8 και 30,9 ετών αντίστοιχα. Νέοι ενήλικες στην Ιταλία (30,1 ετών), τη Βουλγαρία (30,0 ετών), τη Μάλτα (29,9 ετών), την Ισπανία (29,5 έτη), την Πορτογαλία (29,0 ετών) και την Ελλάδα (28,9 έτη) παρέμειναν επίσης με τους γονείς τους για περισσότερο. Στην Κύπρο αυτή η ηλικία είναι περίπου τα 27 έτη.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr