Μέσω τηλεδιάσκεψης η έκδοση προσώπων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου – Η πρώτη δίκη ενός 36χρονου Βρετανού
Μια πρωτότυπη δίκη μέσω τηλεδιάσκεψης διεξήχθη στις 9 Ιουλίου του 2020, όπου συζητήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου του Λονδίνου, το αίτημα έκδοσης στην Ελλάδα, 36χρονου Βρετανού ο οποίος έχει καταδικαστεί στη χώρα μας ερήμην σε κάθειρξη 6 ετών και 8 μηνών, για αδικήματα που φέρεται να διέπραξε στην νιότη του και κατά τη διάρκεια των θερινών […]
Μια πρωτότυπη δίκη μέσω τηλεδιάσκεψης διεξήχθη στις 9 Ιουλίου του 2020, όπου συζητήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου του Λονδίνου, το αίτημα έκδοσης στην Ελλάδα, 36χρονου Βρετανού ο οποίος έχει καταδικαστεί στη χώρα μας ερήμην σε κάθειρξη 6 ετών και 8 μηνών, για αδικήματα που φέρεται να διέπραξε στην νιότη του και κατά τη διάρκεια των θερινών του διακοπών.
Η όλη διαδικασία διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης, μέσω προηγμένης Τεχνολογικής Πλατφόρμας, με μοναδικές παρουσίες στην Αίθουσα του Δικαστή και των Δικηγόρων των δύο πλευρών. Εκτός από τον τεχνολογικά προηγμένο τρόπο που συζητήθηκε η υπόθεση του Βρετανού εκζητούμενου, κρίνεται και ως πολύ σημαντική, καθώς θα διαμορφώσει το νέο πλαίσιο στις εκδόσεις προσώπων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, ιδίως με το επερχόμενο Brexit.
Η ακροαματική διαδικασία μέσω τηλεδιάσκεψης έγινε ενώπιον του δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου Westminter Magistrates’ Court, το οποίο μετά το πέρας της συζήτησης επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του.
Το αίτημα έκδοσης υπέβαλε στις δικαστικές αρχές της Βρετανίας, η Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης, η οποία έχει εκδόσει και το διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του 36χρονου Βρετανού. Την Ελληνική Εισαγγελία Εφετών ως Εκζητούσα Αρχή, εκπροσώπησε Βρετανίδα Δικηγόρος από την εκεί Εισαγγελία, (CPS- Crown Prosecution Service).
Πριν από 11 χρόνια
Η υπόθεση αφορούσε τις κατηγορίες, σε βάρος του Βρετανού, για πρόκληση βαρειάς σωματικής βλάβης σε συμπλοκή μεταξύ Βρετανών Τουριστών στα Μάλια Ηρακλείου Κρήτης στις 14 Ιουλίου του 2009 και όταν ο εκζητούμενος ήταν ένας 25χρονος τουρίστας στην Ελλάδα.
Ο Βρετανός πολίτης, δικάστηκε ερήμην, σε κάθειρξη 6 χρόνων και 8 μηνών από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ανατολικής Κρήτης, χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα.
Ως συνέπεια, ζητούνταν από την άνω Εισαγγελία Εφετών, η έκδοσή του, για τον εγκλεισμό του στις Ελληνικές Φυλακές, προς έκτιση της ποινής του.
Ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή στο περιστατικό, και υποστήριζε ακόμη πως το αίτημα για έκδοση προς έκτιση ποινής στις Ελληνικές φυλακές, δέκα (10) χρόνια μετά τον φερόμενο χρόνο τέλεσης του, του έχει καταστρέψει την ζωή.
Χωρίς δικαίωμα υπεράσπισης
Μεγάλο μέρος της διαδικασίας αναλώθηκε σε θέματα σχετικά με την νομιμότητα και βασιμότητα του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψη ενώ κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, κατέθεσαν ως μάρτυρες ειδικών γνώσεων κορυφαίοι Δικηγόροι και Πανεπιστημιακοί από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, μεταξύ των άλλων και ο Έλληνας ποινικολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης, από την πλευρά του Βρετανού κατηγορουμένου.
Κατά την κατάθεσή του στο Βρετανικό Δικαστήριο, ο Αλέξης Αναγνωστάκης τόνισε πως «ο Βρετανός πολίτης δικάστηκε ερήμην, χωρίς ουδέποτε να του επιδοθεί η κλήση ή το βούλευμα να παραστεί στο δικαστήριο, στην μόνιμη κατοικία του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η δε απόφαση κατέστη τώρα οριστική και αμετάκλητη, χωρίς τη δυνατότητα έφεσης. Υπόκειται δηλαδή σε πολυετή εγκλεισμό, 10 χρόνια μετά το φερόμενο περιστατικό, που αρνείται ότι συμμετείχε, χωρίς ποτέ να του έχει δοθεί η δυνατότητα να ακουστεί και να υπερασπίσει τον εαυτό του ενώπιον των Δικαστηρίων».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr