Νικ. Σαλάτας – Ευστ. Βεργώνης: Αποκλιμάκωση των μέτρων προστασίας στην Δικαιοσύνη και η ηθική της ευθύνης

Των δικαστικών λειτουργών Νικολάου Σαλάτα* και Ευσταθίου Βεργώνη ** Είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Δικαιοσύνη, στην επίλυση του οποίου καθοριστική και καίρια θα πρέπει να είναι η συμμετοχή της ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, είναι ο τρόπος και ο ρυθμός της αποκλιμάκωσης των μέτρων στα Δικαστήρια, καθώς και ο νέος τρόπος […]

NEWSROOM
Νικ. Σαλάτας – Ευστ. Βεργώνης: Αποκλιμάκωση των μέτρων προστασίας στην Δικαιοσύνη και η ηθική της ευθύνης

Των δικαστικών λειτουργών Νικολάου Σαλάτα* και Ευσταθίου Βεργώνη **

Είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Δικαιοσύνη, στην επίλυση του οποίου καθοριστική και καίρια θα πρέπει να είναι η συμμετοχή της ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, είναι ο τρόπος και ο ρυθμός της αποκλιμάκωσης των μέτρων στα Δικαστήρια, καθώς και ο νέος τρόπος λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Για τον σκοπό αυτό πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ομάδα εργασίας με την συμμετοχή δικαστικών λειτουργών, και εκπροσώπων όλων των συμμετεχόντων στην απονομή της Δικαιοσύνης αφ’ ενός, και ειδικών επιστημόνων αφ’ ετέρου, όπου οι πρώτοι θα παρουσιάσουν στους δεύτερους τις συνθήκες εφαρμογής των δικονομικών κανόνων, και οι δεύτεροι θα προτείνουν στους υπηρεσιακούς παράγοντες τον τρόπο σταδιακής επαναλειτουργίας των δικαστηρίων.

Πιστεύουμε περαιτέρω ότι θα πρέπει να εισαχθεί άμεσα η εικονοδιάσκεψη και η τηλεδιάσκεψη σε όσες περιπτώσεις είναι δικονομικά εφικτό, όπως π.χ. στην διαδικασία των Συμβουλίων, και των διασκέψεων, παράλληλα με τις πρώτες σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν άμεσα, με στόχο και τον δραστικό περιορισμό των μεταγωγών. Με τον τρόπο αυτό η μετάβαση στην κανονική και πλήρη λειτουργία των Δικαστηρίων θα γίνει πολύ πιο εύκολη και γρήγορη.

Δυστυχώς ο μέχρι τώρα τρόπος λειτουργίας των Δικαστηρίων δημιουργεί πολύ εύκολα κίνδυνο εστιών υπερμετάδοσης του ιού, λόγω συναθροίσεων μεγάλου αριθμού προσώπων επί αρκετές ώρες, και εν συνεχεία μετάβασης των προσώπων αυτών σε κοινωνικές μονάδες επαφής κάθε φύσεως (οικογένειες, φυλακές, κέντρα φιλοξενίας κλπ.), και αυτό δεν αντιμετωπίζεται καθ’ ολοκληρίαν, με μέτρα όπως διαχωριστικά κλπ. Είναι πολύ λυπηρό, που με ευθύνη του Προέδρου της Ένωσης, αυτή είναι απούσα από οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση σήμερα.

Σχετικά με το ζήτημα των δικαστικών διακοπών γίνεται δεκτό από όλους τους συναδέλφους ότι οι δικαστικές διακοπές, δεν υφίστανται για την παροχή χρόνου αναψυχής και ξεκούρασης των δικαστών, αλλά ως χρόνος εξισορρόπησης του χρόνου της δικαιοσύνης. Ειδικότερα η μη χρέωση των δικαστών και εισαγγελέων με νέες υποθέσεις για ένα χρονικό διάστημα, δίνει την δυνατότητα επεξεργασίας εκκρεμών δικογραφιών, και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς των εκδιδομένων αποφάσεων, που αυξάνονται την συγκεκριμένη περίοδο, κατά γενική ομολογία όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης. Το ίδιο ακριβώς όμως συνέβη και την περίοδο της αναστολής των εργασιών των Δικαστηρίων μέχρι σήμερα, με την αύξηση των εκδοθεισών αποφάσεων κατά 20%. Για το γεγονός αυτό οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

Με βάση όμως τις παραδοχές αυτές, ότι οι δικαστικές διακοπές δεν υφίστανται χάριν ανάπαυσης και αναψυχής, αλλά για την μη χρέωση, ώστε να υπάρξει χρόνος χάριν της εργασίας ώστε να διεκπεραιωθούν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, σε συνδυασμό με το ότι επί τρεις μήνες υπήρξε μόνον εξαιρετική χρέωση μικρού αριθμού, το αίτημα για καμία επέκταση του δικαστικού έτους ισοδυναμεί με αίτημα για επέκταση της μη χρέωσης επί ιδιαίτερα μακρό χρονικό διάστημα. Και εδώ τίθεται το ζήτημα της ηθικής της ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, ηθική την οποία διαθέτουν όλοι οι συνάδελφοι ανεξαιρέτως.

Θα έπρεπε και πρέπει η ένωσή μας, αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα, που στηρίζεται στις παραδοχές όλων να διαπραγματευτεί για την μικρότερη δυνατή παράταση του επομένου δικαστικού έτους, μεταθέτοντας την έναρξή του στην 1.9., λαμβάνοντας ταυτοχρόνως την δέσμευση για την προσωρινότητα της ρύθμισης.

Αντ’ αυτού ο Πρόεδρος, μη ζητώντας την γνώμη του Διοικητικού συμβουλίου, ως όφειλε σε κάθε περίπτωση, αλλά έτι περαιτέρω τώρα που δεν εκφράζει την πλειοψηφία του ΔΣ, επέμενε στην μαξιμαλιστική θέση, καμία περικοπή διακοπών, ελπίζοντας να καταστήσει το θέμα των δικαστικών διακοπών, δίλημμα της προεκλογικής εκστρατείας, γνωρίζοντας το αβάσιμο της θέσης του αυτής, μη επιδιώκοντας μάλιστα επικοινωνία με τον αρμόδιο Υπουργό, για το θέμα αυτό, αλλά και για οποιοδήποτε άλλο θέμα που αφορά στην εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Αποτέλεσμα της τακτικής αυτής ήταν η συντριπτική ήττα της Ένωσής μας με την αχρείαστη και μη προσφέρουσα ουδέν, παράταση του φετινού δικαστικού έτους, μέχρι την 15.7.2020.

Ευχόμαστε δύναμη σε όλους τους συναδέλφους με αισιοδοξία ότι η επάνοδος στην κανονικότητα, με την συμβολή όλων μας, θα επιταχυνθεί.

*Εφέτης Αθηνών, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

** Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr