ΝΣΚ: Για ποιο αδίκημα, μετά από αμετάκλητη καταδίκη τίθεται εκτός υπηρεσίας υπάλληλος
Η νόθευση εγγράφου, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 186/2019 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είναι το αδίκημα που αυτοδίκαια θέτει εκτός υπηρεσίας έναν εκπαιδευτικό υπάλληλο. Αυτή ήταν η απάντηση του Συμβουλίου στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο υπέβαλλε ερωτήματα αναφορικά με την αυτοδίκαιη ή μη έκπτωση από την Υπηρεσία αμετακλήτως καταδικασθέντος εκπαιδευτικού για ένα από […]
Η νόθευση εγγράφου, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 186/2019 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είναι το αδίκημα που αυτοδίκαια θέτει εκτός υπηρεσίας έναν εκπαιδευτικό υπάλληλο.
Αυτή ήταν η απάντηση του Συμβουλίου στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο υπέβαλλε ερωτήματα αναφορικά με την αυτοδίκαιη ή μη έκπτωση από την Υπηρεσία αμετακλήτως καταδικασθέντος εκπαιδευτικού για ένα από τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου, της ηθικής αυτουργίας στη διάπραξη νόθευσης εγγράφου ή της χρήσης νοθευμένου εγγράφου.
Η απάντηση ωστόσο του ΝΣΚ εκτιμούν νομικοί ότι μπορεί να συμπεριλάβει κι άλλες κατηγορίες υπαλλήλων, πλην των εκπαιδευτικών.
Η απάντηση
Συγκεκριμένα, το ερώτημα του Υπουργείου Παιδείας αφορούσε στο εάν η αμετάκλητη καταδίκη δημοσίου υπαλλήλου (εκπαιδευτικού) για ένα από τα παραπάνω αδικήματα επισύρει την εφαρμογή του άρθρου 149 του ν. 3578/2007, συνεπάγεται δηλαδή την αυτοδίκαιη έκπτωσή του από την υπηρεσία.
Σύμφωνα με την ομόφωνη γνώμη του ΝΣΚ (Τμήμα Γ), η αμετάκλητη καταδίκη για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της ηθικής αυτουργίας στη διάπραξή της, συνεπάγονται αυτοδίκαιη έκπτωση του καταδικασθέντος από την Υπηρεσία.
Αντιθέτως, δεν συνεπάγεται το ανωτέρω αποτέλεσμα η καταδίκη για το αδίκημα της χρήσης νοθευμένου εγγράφου.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr