Ο ΔΣΠ για τις φοιτητικές καταλήψεις: “Δεν είναι επιτρεπτό, ούτε νομικά ούτε ηθικά, να ποινικοποιούνται συλλήβδην οι κινητοποιήσεις”

Τι αναφέρει ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου με αφορμή την πρόσφατη εισαγγελική παρέμβαση. “Τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων, η οποία προφανώς και δεν πρέπει να τυγχάνει ασυλίας, θα πρέπει να αξιολογείται κατά περίπτωση”.

NEWSROOM
Ο ΔΣΠ για τις φοιτητικές καταλήψεις: “Δεν είναι επιτρεπτό, ούτε νομικά ούτε ηθικά, να ποινικοποιούνται συλλήβδην οι κινητοποιήσεις”

Σε καταδίκη της ποινικοποίησης των φοιτητικών κινητοποιήσεων προχώρησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, αντιδρώντας στην πρόσφατη συνεδρίασή του στην εισαγγελική παρέμβαση για τα Πανεπιστήμια.

Στην ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου χαρακτηρίζει «αυτονόητο ότι αποτελεί αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη η διεκδίκηση των δικαιωμάτων του μέσα στο υφιστάμενο συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο».

Για το λόγο αυτό, στην απόφαση τονίζεται πως «δεν είναι επιτρεπτό, ούτε νομικά ούτε ηθικά, να ποινικοποιούνται συλλήβδην οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και να καταστέλλονται με χρήση βίας».

Και αναφερόμενος στην πρόσφατη εισαγγελική παρέμβαση, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά σημειώνει ότι «η Εισαγγελία, ως ανεξάρτητη αρχή, έχει σύμφωνα με το νόμο ως αποστολή την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία του πολίτη και τη διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης και των συνταγματικών δικαιωμάτων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι».

Διευκρινίζει υπό το πρίσμα αυτό πως «τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων, η οποία προφανώς και δεν πρέπει να τυγχάνει ασυλίας, θα πρέπει να αξιολογείται μόνο ως συμπεριφορά καταγγελλόμενη και ερευνώμενη κατά περίπτωση και όχι σαν μία γενικευμένη αμφισβήτηση της νομιμότητας των φοιτητικών κινητοποιήσεων».

Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά: Αναλυτικά η ομόφωνη απόφαση 

«Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κατά τη συνεδρίασή του της 01/02/2024, και με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια:

Θεωρεί αυτονόητο ότι αποτελεί αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη η διεκδίκηση των δικαιωμάτων του μέσα στο υφιστάμενο συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο. Είναι δε προφανές ότι στο ανωτέρω πλαίσιο εμπίπτει και το φοιτητικό κίνημα και οι διεκδικήσεις του. Και είναι γνωστοί στην πρόσφατη και απώτερη ιστορία της χώρας μας οι δυναμικοί αγώνες των φοιτητών για τα δικαιώματά τους, αλλά και ευρύτερα οι αγώνες τους για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.

Δηλώνει ότι δεν είναι επιτρεπτό, ούτε νομικά ούτε ηθικά, να ποινικοποιούνται συλλήβδην οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και να καταστέλλονται με χρήση βίας. Η Εισαγγελία, ως ανεξάρτητη αρχή, έχει σύμφωνα με το νόμο ως αποστολή την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία του πολίτη και τη διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης και των συνταγματικών δικαιωμάτων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι. Τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων, η οποία προφανώς και δεν πρέπει να τυγχάνει ασυλίας, θα πρέπει να αξιολογείται μόνο ως συμπεριφορά καταγγελλόμενη και ερευνώμενη κατά περίπτωση και όχι σαν μία γενικευμένη αμφισβήτηση της νομιμότητας των φοιτητικών κινητοποιήσεων».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ