Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι απολογίες που οδηγούν σε διερεύνηση κακουργήματος για Καραμανλή και Σπίρτζη – Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Βουλή

Τα κρίσιμα έγγραφα που προσκόμισαν στον ανακριτή ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών «δείχνουν» ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών - Τι προβλέπεται μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή

NEWSROOM
Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι απολογίες που οδηγούν σε διερεύνηση κακουργήματος για Καραμανλή και Σπίρτζη – Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Βουλή

Αύριο (30/4) αναμένεται να ανακοινωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πολυσέλιδη και ογκωδέστατη δικογραφία σχετικά με τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, τη χρονική περίοδο 2016 – 2023, οι οποίες συνδέονται με την εθνική τραγωδία στα Τέμπη.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε αμελλητί από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και αφορά τις διατάξεις του άρθρου 86 παρ.1, 2 του Συντάγματος και του Ν. 3126/2003 «περί ποινικής ευθύνης Υπουργών».

Οι απολογίες που «φωτογραφίζουν» κακούργημα

Αυτό συνάγεται από τις απολογίες των δύο κατηγορουμένων προϊσταμένων των γενικών διευθύνσεων του υπουργείου Μεταφορών, αλλά και τα έγγραφα που οι ίδιοι προσκόμισαν στον ανακριτή, σύμφωνα με τα οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου γνώριζε τα προβλήματα στο σιδηρόδρομο και τους κινδύνους που υπάρχουν για την ασφάλεια των επιβατών.

Πρόκειται για τις απολογίες που έδωσαν ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών, οι οποίοι απολογήθηκαν ενώπιον του ανακριτή για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών.

Και οι δύο, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξαν προς στην πλευρά των πολιτικών προϊσταμένων, δηλαδή των υπουργών, οι οποίοι είχαν γνώση της κακής κατάστασης στην οποία βρισκόταν το σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο είχε πολλά κενά και παθογένειες, όπως εξάλλου έχει καταγραφεί και στο πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων.

Τα κρίσιμα έγγραφα

To πρώτο έγγραφο που κατατέθηκε στο πλαίσιο των απολογιών των υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου εκδόθηκε στις 10/09/2021 από τον τότε γενικό διευθυντή Μεταφορών με θέμα «Ενημερωτικό Σημείωμα για χρηματοδότηση και λειτουργία Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής, σύμβαση ΟΣΕ – Δημοσίου, προειδοποιητική επιστολή C(2020)7847» με παραλήπτες τον υπουργό Υποδομών – Μεταφορών, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών και το Γραφείο του γενικού γραμματέα Μεταφορών.

Στο έγγραφο με αφορμή υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Ε.Ε. (προειδοποιητική επιστολή C(2020)7847 final 02.12.2020) ο διευθυντής Μεταφορών σημειώνει θέματα ελλείψεων προσωπικού («έχει μειωθεί δραματικά και δεν έχει ανανεωθεί») αλλά και υποχρηματοδότησης του ΟΣΕ για να τονιστεί πως «επίσης η ελλιπής συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου υποβαθμίζει την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών αυξάνοντας τις πιθανότητες ατυχημάτων και συμβάντων, οδηγεί σε επιβολή βραδυποριών που αυξάνουν ιδιαίτερα τους χρόνους εκτέλεσης των δρομολογίων, δημιουργεί έκτακτες καθυστερήσεις ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό και αυξάνει το τελικό κόστος συντήρησης»

Σε άλλο έγγραφο στις 21/09/2021 ο ίδιος γενικός διευθυντής Μεταφορών αποστέλλει ένα δεύτερο («ΕΠΕΙΓΟΝ») με θέμα «Ενημερωτικό για χρηματοδότηση και προσωπικό του ΟΣΕ» με τους ίδιους παραλήπτες, τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών και το Γραφείο του γενικού γραμματέα Μεταφορών.

Ο τότε Γενικός Διευθυντής Μεταφορών, κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την υποχρηματοδότηση του ΟΣΕ σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «τα δυο τελευταία χρόνια, 2020 και 2021 η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά γιατί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ που είναι ο κύριος πελάτης του, δεν πληρώνει τέλη υποδομής, επειδή δεν συμφωνεί με την αύξηση των τελών που επέβαλλε ο ΟΣΕ από το 2020».

Σημειώνοντας ότι «η έλλειψη επαρκούς προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα την μη ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου με συνέπειες» μεταξύ των οποίων «τη μη δυνατότητα εκπλήρωσης όλων των καθηκόντων του φορέα ως διαχειριστή υποδομής (επιθεωρήσεις, συντήρηση) με σημαντικότερη την έλλειψη ασφάλειας της σιδηροδρομικής υποδομής ιδιαίτερα σε ένα δίκτυο που για τους λόγους που προαναφέρθηκαν είναι κακοσυντηρημένο» (σ.σ. βανδαλισμοί, δολιοφθορές κ.λπ.).

Δικογραφία για Καραμανλή – Σπίρτζη: Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Από τη στιγμή που η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή, θα ανακοινωθεί αύριο στην Ολομέλεια.

Από εκείνη την ημέρα, οι βουλευτές θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν γνώση του περιεχομένου της, όπως και όλων των εγγράφων, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ισόγειο του Μεγάρου του Κοινοβουλίου, στην ειδική γραμματεία του προέδρου της Βουλής, δίχως να μπορούν όμως να λάβουν αντίγραφα.

Ακολούθως, δύναται να υποβληθεί αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής, με την κατάθεση 30 υπογραφών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το μόνο κόμμα που διαθέτει τις απαιτούμενες από το Σύνταγμα υπογραφές για να προτείνει την συγκρότηση Προανακριτικής. Ωστόσο, αυτό μπορεί να κατατεθεί μετά από «σύμπραξη» κομμάτων, που δεν διαθέτουν αυτόνομα τις απαιτούμενες υπογραφές, ή η πρόταση ενός κόμματος να τύχει της συμφωνίας και άλλων και έτσι να κατατεθεί με περισσότερες από τις αναγκαίες εκ του Συντάγματος υπογραφές.

Βάση για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής αποτελεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, που αφορά στην τέλεση πλημμελημάτων ή κακουργημάτων που διαπράττονται από μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του, όπως ορίζεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 154 του Κανονισμού της Βουλής, «η πρόταση για την άσκηση δίωξης κατά των πρoσώπων της παρ. 1 του άρθρου 153 υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται τουλάχιστον από τριάντα (30) Βουλευτές, διαφορετικά, είναι απαράδεκτη». Η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις, που, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.

Η συζήτηση της πρότασης, πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών, ενώ μπορεί να ζητηθεί ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους.

Επόμενο βήμα αποτελεί η διεξαγωγή συνεδρίασης της Ολομέλειας να αποφασίσει για τη σύσταση ή όχι της Επιτροπής.

Τι «δείχνει» η περίπτωση Τριαντόπουλου

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κυβερνητική πλευρά αναμένεται ότι θα ακολουθήσει και σε αυτή την περίπτωση τη διαδικασία της παραπομπής απευθείας στον φυσικό δικαστή, όπως έγινε και στην περίπτωση του Χρήστου Τριαντόπουλου.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι δικογραφία για τους δύο συγκεκριμένους πρώην υπουργούς είχε διαβιβαστεί ξανά στο παρελθόν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για το θέμα της διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων που αφορούν την υλοποίηση της σύμβασης 717 για τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Ωστόσο, τότε δεν συστάθηκε προανακριτική επιτροπή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ