Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Οι αριθμοί της δίκης της Χρυσής Αυγής: Οι καταδίκες, οι αθωώσεις, οι εξισώσεις μελών – βουλευτών και άλλα παράξενα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι αριθμοί της δίκης της Χρυσής Αυγής: Οι καταδίκες, οι αθωώσεις, οι εξισώσεις μελών – βουλευτών και άλλα παράξενα

Τα αριθμητικά δεδομένα συνήθως καταγράφουν μια πλευρά της πραγματικότητας καθώς οι αριθμοί δεν μπορούν να περιγράψουν συναισθήματα, συμπεριφορές ή άλλα δεδομένα.

Σε μια ποινική δίκη όμως τελικά οι αριθμοί καταγράφουν και συνοψίσουν τελικά σε επίπεδο ποινών το συμπέρασμα, το δια ταύτα μιας δίκης.

Με βάση αυτά τα δεδομένα λοιπόν :

-Σε δίκη παραπέμφθηκαν για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής 69 άτομα. Ένας από αυτούς απεβίωσε πριν καθίσει στο εδώλιο, συνεπώς στο δικάστηκαν 68

-Το δικαστήριο έκρινε ενόχους του 57 από τους συνολικά 68 κατηγορουμένους. 11 δηλαδή αθωώθηκαν εξ αρχής.

-Οι  11 που αθωώθηκαν είναι:

η πρώην αρραβωνιαστικιά του Ι. Λαγού,

3 από την επίθεση στο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη,

4 από τους 5 κατηγορούμενους για την επίθεση στην Ιεράπετρα,

1 από την υπόθεση Cointreau/Africa ,  η Θέμις Σκορδέλη που ηταν υποψήφια βουλευτης το 2012 και είχε παρουσία στα γεγονότα του Αγίου Παντελεήμονα, 1 μεμονωμένος που κατηγορούνταν για ένταξη.

Καταδίκες

Καταδικάστηκαν συνολικά 50 άτομα για κακούργημα και 7 για πλημμέλημα:

Από τους καταδικασθέντες ήταν :

-18 πρωην βουλευτές για διεύθυνση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

-32 «μέλη» για ένταξη και άλλες πράξεις. Μόνο για ένταξη καταδικάστηκαν 20 άτομα.

 

Οι 3 κατηγορίες των βουλευτών

Η δικαστική απόφαση χωρίζει τους εκλεγμένους βουλευτές του 2012 σε 3 κατηγορίες :

-Διευθυντές : Θεωρεί ως τέτοιους τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, την ηγετική ομάδα δηλαδή: Νικ. Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Χρ. Παπάς,  Γιώργος Γερμενής, Γιάννης Λαγός και Αρτέμης Ματθαιόπουλος)

-Απλοί βουλευτές: Σε αυτή την  κατηγορία εντάσσει 7 βουλευτές στους οποίους δεν αναγνωρίζει επίσης ελαφρυντικό: Δηλαδή τους Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Κων/νο Μπαρμπαρούση, Νίκ. Κούζηλο, Αντώνιο Γρέγο, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Δημ. Κουκούτση.

-Τους αποστασιοποιημένους που πηραν ελαφρυντικό: Τους Στάθη Μπούκουρα ,  Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου και Νίκο Μίχο. Οι δυο πρώτοι έφυγαν το 2014 ενώ ο Μίχος το 2017 αλλά στη δίκη θεωρήθηκε πως εισέφερε στοιχεία.

-Ξεχωριστή περίπτωση ο βουλευτής Αχαΐας Μιχαήλ Αρβανίτης, δικηγόρος στο επάγγελμα, ο οποίος δεν έδειξε καμία στάση διαφοροποίησης όμως δεν συνδεόταν και με τίποτα άλλο. Γιαυτό και του χορήγησαν το νέο ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Ελαφρυντικά σε 14

Βασικό στοιχείο για την χορήγηση ελαφρυντικών έπαιξε η «συνεργασία» με τις αρχές ή η στάση διαφοροποίησης μετά την πράξη. Με αυτό το σκεπτικό πήραν ελαφρυντικό οι 3 από τους 4 βουλευτές  Με αυτό πήραν και οι 2 κατηγορούμενοι (Δήμου, Σκάλκος) που συμμετείχαν στην δολοφονία Φύσσα. Αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την άδικη πράξη.

8 μετέφηβοι

Παράλληλα αναγνωρίστηκαν και ελαφρυντικά μετεφηβικής ηλικίας (τα οποία είναι αυταπόδεικτα ηλικιακά) σε 8 νεαρούς και συγκεκριμένα τους Αναδιώτη, Τσακανίκα, Αγριογιάννη, Ευγενικό, Χατζηδάκη, Θ. Μαρία, Χρυσαφίτη, Παπαδόπουλο

Η βαρύτερη καταδίκη

Η βαρύτερη καταδίκη θα είναι του Γιώργου Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι και η σύζυγός του για ένα απλό πλημμέλημα.

Το οξύμωρο όμως είναι πως με βάση την εισαγγελική πρόταση ουσιαστικά εξισώνονται οι βουλευτές (στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε) με απλά μέλη της Χρυσής Αυγής και μπορεί να εμφανιστεί το φαινόμενο ένα απλό μέλος (επειδή έχει και άλλη κατηγορία) να εισπράξει μεγαλύτερη ποινή από τους βουλευτές.

Παράλληλα μπορεί Π.χ οι δυο πυρηνάρχες Περάματος και Νίκας (Πανταζής και Πατελης) τελικά να καταδικαστούν σε βαρύτερες ποινές ακόμα και από το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής αν εισακουστεί η εισαγγελέας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ