Περιστατικό αστυνομικής βίας: Τον σταμάτησαν για έλεγχο και για να τον συλλάβουν του έσπασαν το λαιμό
Την ώρα που οι ΗΠΑ φλέγονται στην κυριολεξία από την οργή των Αμερικανών πολιτών για τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ από τον ένστολο Ντέρεκ Τσόβιν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε αποφαίνεται για την αστυνομική βία που δεν έχει καθώς φαίνεται σύνορα και χάρτες και οι ιστορίες τους αν και εξελίσσονται τόσο μακριά μοιάζουν να ‘ναι τόσο κοντά!
Ανεπαρκείς έρευνες για τον θάνατο νεαρού κατά την διάρκεια αστυνομικού ελέγχου ρουτίνας. Παραβίαση διαδικαστικού σκέλους του δικαιώματος στη ζωή, λέει το ΕΔΔΑ στην τελευταία απόφαση του Μαρτίου, για τη χρήση βίας από αστυνομικούς.
Στο Στρασβούργο προσέφυγε μια μητέρα από τη Βαρσοβία που ο γιος της έχοντας στην κατοχή του ναρκωτικές ουσίες υποβλήθηκε σε έλεγχο ρουτίνας από αστυνομικά όργανα. Προσπάθησε να διαφύγει της σύλληψης και η βία που του ασκήθηκε από οκτώ αστυνομικούς οι οποίοι τον χτύπησαν στο λαιμό ενδεχομένως να ήταν μοιραία. Αμέσως μετά τη σύλληψη του διαπιστώθηκε ότι ήταν νεκρός.
Ένοχα και τα χτυπήματα στο λαιμό
Η ποινική διαδικασία κινήθηκε την επόμενη μέρα και οι εισαγγελικές αρχές συνέλεξαν μαρτυρικές καταθέσεις και αποδεικτικά στοιχεία. Η αυτοψία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αιτία θανάτου ήταν οξεία καρδιακή αναπνευστική ανεπάρκεια που σχετίζεται με χρόνια κυκλοφορική ανεπάρκεια. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπήρχαν τραυματισμοί στο λαιμό του θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν το θάνατό του.
Τα όργανα της τάξης έμειναν ατιμώρητα στην Πολωνία για την αγριότητα που επέδειξαν στον παραβάτη νεαρό, γιατί η εισαγγελική έρευνα σταμάτησε αφού ο αρμόδιος Εισαγγελέας αποφάσισε ότι ο θάνατος του προήλθε από υποκείμενο νόσημα και όχι λόγω της βίας που υπέστη. Ωστόσο, η ιατροδικαστική έκθεση ανέφερε μεν την καρδιακή ανεπάρκεια αλλά οι τραυματισμοί που υπήρχαν στο λαιμό μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν το θάνατο του νεαρού.
Το Στρασβούργο επανέλαβε ότι το άρθρο 2 καλύπτει κάθε χρήση βίας και η ανεπάρκεια στην έρευνα για τον εντοπισμό των αιτιών θανάτου και του υπευθύνου παραβιάζει τη Σύμβαση.
Όσον αφορά το διαδικαστικό σκέλος στην παρούσα υπόθεση το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι η έρευνα δεν παρείχε σαφείς απαντήσεις σε ορισμένα σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την αναλογικότητα της βίας που ασκήθηκε και τα κτυπήματα που εμφάνισε το θύμα. Περαιτέρω δεν εξετάστηκαν οι μάρτυρες που πρότεινε η πολιτική αγωγή. Κατά συνέπεια το ΕΔΔΑ έκρινε ότι υπήρχε παραβίαση του διαδικαστικού σκέλους του δικαιώματος στη ζωή (άρθρο 2 της ΕΣΔΑ).
Ωστόσο, οι δικαστές δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν με βεβαιότητα αν υπήρχε αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της βίας που υπέστη ο θανών και του θανάτου του, που πιθανότητα προκλήθηκε από καρδιακή ανεπάρκεια. Επίσης διαπίστωσε ότι παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες χωρίς καθυστέρηση και έκρινε ότι δεν υπήρχε παραβίαση όσον αφορά το ουσιαστικό σκέλος του άρθρου 2 (δικαίωμα στη ζωή).
Το Στρασβούργο επιδίκασε 24,000 ευρώ στη μητέρα για ψυχική οδύνη.
(Πηγή: echrcaselaw.com)
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr