Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Στα κρατητήρια διεθνής δικαστής του ΟΗΕ: Παράνομη έρευνα από τις Αρχές και στο σπίτι του

“Η σύλληψή του, η προσωρινή κράτηση, η έρευνα της κατοικίας του και του προσώπου του ήταν παράνομες” έκρινε το ΕΔΔΑ, επιδικάζοντας αποζημίωση 28.000 ευρώ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στα κρατητήρια διεθνής δικαστής του ΟΗΕ: Παράνομη έρευνα από τις Αρχές και στο σπίτι του freepik

Στη σύλληψη και προσωρινή κράτηση διεθνή δικαστή του Μηχανισμού Ποινικών Δικαστηρίων του ΟΗΕ καθώς και έρευνα στην κατοικία του, μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016 προχώρησαν οι Αρχές.

Παρά τη διπλωματική ασυλία του και τα αιτήματά του για αποφυλάκιση και τερματισμό της ποινικής δίωξης εναντίον του, η προσωρινή του κράτηση παρατάθηκε και τελικά καταδικάστηκε αμετάκλητα για το αδίκημα της συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση.

Το ΕΔΔΑ δεν πείστηκε από την ερμηνεία του διεθνούς δικαίου από τα εθνικά δικαστήρια όταν αυτά απέρριψαν το αίτημά του για διπλωματική ασυλία. Διαπίστωσε επίσης ότι ο προσφεύγων φαινόταν να δικαιούται πλήρη διπλωματική ασυλία, συμπεριλαμβανομένου του απαραβίαστου του προσώπου του και της κατοικίας του και προστασία από κάθε μορφή σύλληψης ή κράτησης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σύλληψή του, η προσωρινή κράτηση, η έρευνα της κατοικίας του και του προσώπου του ήταν παράνομες.

Ο προσφεύγων ήταν Τούρκος υπήκοος που γεννήθηκε το 1950. Άρχισε να εργάζεται ως νοµικός σύµβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών το 1987 και έκτοτε έχει διατελέσει σε διάφορες θέσεις στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου και εκπροσώπησε την Τουρκία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Όμως, αυτή τη στιγμή κρατείται στο Ρίζε (Τουρκία) μετά από την καταδίκη του το 2021 για συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση. Λίγο μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκική Δημοκρατία της Τουρκίας το 2016, ξεκίνησε ποινική έρευνα εναντίον υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών που θεωρούνταν ύποπτοι για εμπλοκή «τρομοκρατική οργάνωση Φετουλαχίστας / παράλληλη κρατική δομή» (Fetullahçı Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanması – «FETÖ/PDY»).

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο ηγέτης της FETÖ/PDY, κατηγορήθηκε για το πραξικόπημα. Πολλοί άνθρωποι που ήταν ύποπτοι ότι συμμετείχαν στην οργάνωση της FETÖ/PDY σε διάφορους δημόσιους, υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς, εμπορικούς και δημοσιογραφικούς οργανισμούς συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση.

Στα κρατητήρια διεθνής δικαστής του ΟΗΕ: Οι καταγγελίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση

Σε αυτό το πλαίσιο, τον Σεπτέμβριο του 2016, ο προσφεύγων, τότε δικαστής του Μηχανισμού Ποινικών Δικαστηρίων του ΟΗΕ, που εργαζόταν εξ αποστάσεως από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη, συνελήφθη. Τέθηκε υπό κράτηση και στη συνέχεια του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση. Το κατηγορητήριο αναφερόταν στη χρήση του Bylock από τον προσφεύγοντα, ενός κρυπτογραφημένου συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων, εφαρμογή που φέρεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από μέλη της FETÖ/PDY, και δύο βιβλίων που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του από τον Φετουλάχ Γκιουλέν και ένα από τα ανώτερα στελέχη του.

Η προσωρινή κράτηση του προσφεύγοντος παρατάθηκε με την αιτιολογία, μεταξύ άλλων, ότι υπήρχαν απτές αποδείξεις που τον καθιστούσαν ύποπτο ότι ήταν μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης και ότι υπήρχε κίνδυνος να διαφύγει ή να παραποιήσει τα αποδεικτικά στοιχεία.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε ακροατήριο, με τον προσφεύγοντα να κηρύσσεται ένοχος σε πρώτο βαθμό τον Ιούνιο του 2017. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του για διπλωματική ασυλία. Διαπίστωσε ότι είχε ασυλία για πράξεις που σχετίζονται με τα καθήκοντά του ως δικαστής του ΟΗΕ, αλλά όχι στη δικαιοδοσία της Τουρκίας. Καταδικάστηκε σε επτά έτη και έξι μήνες κάθειρξη και αφέθηκε αμέσως ελεύθερος με εγγύηση και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Οι επακόλουθες προσφυγές του προσφεύγοντος στα δικαστήρια ήταν ανεπιτυχείς.

Ο συνήγορος του προσφεύγοντος έθεσε το ζήτημα της διπλωματικής ασυλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας σε πολλές αιτήσεις για την αποφυλάκισή του. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2016, υπέβαλε επιστολή του Προέδρου του Μηχανισμού των Ποινικών Δικαστηρίων του ΟΗΕ και ένα επίσημο προφορικό σημείωμα (note verbale) από το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων του ΟΗΕ προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στον ΟΗΕ, επιβεβαιώνοντας ότι ο προσφεύγων είχε δικαίωμα διπλωματικής ασυλίας. Η note verbale, καθώς και μια μεταγενέστερη εντολή του Προέδρου του Μηχανισμού Ποινικών Δικαστηρίων του ΟΗΕ, ζητούσαν επίσης την άμεση αποφυλάκιση του προσφεύγοντος και τον τερματισμό όλων των νομικών διαδικασιών εναντίον του.

Ωστόσο, η προσωρινή κράτηση του προσφεύγοντος παρατάθηκε με την αιτιολογία, μεταξύ άλλων, ότι υπήρχαν απτές αποδείξεις που τον καθιστούσαν ύποπτο ότι ήταν μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης και ότι υπήρχε κίνδυνος να διαφύγει ή να παραποιήσει τα αποδεικτικά στοιχεία.

Η απόφαση του ΕΔΔΑ

Το Δικαστήριο έκρινε ότι «δεν μπορούσε να ικανοποιήσει το αίτημα του προσφεύγοντος να διατάξει την άμεση αποφυλάκισή του βάσει της διάταξης αυτής. Οι διαπιστώσεις του για παραβίαση βάσει του άρθρου 5 αφορούσαν την προσωρινή του κράτηση, η οποία είχε λήξει με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου να τον αποφυλακίσει, και όχι την τρέχουσα στέρησή του, η οποία απορρέει από την εκτέλεση της ποινής που του επιβλήθηκε από το Κακουργιοδικείο. Παρά ταύτα, η ξεχωριστή παραβίαση του άρθρου 8 ήταν ένα άλλο θέμα που απαιτούσε από το εναγόμενο κράτος να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ενεργήσει σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του βάσει του άρθρου 46. Με τον τρόπο αυτό, το εναγόμενο κράτος παρέμεινε ελεύθερο να επιλέξει τα μέσα με τα οποία θα εκπλήρωνε τη νομική του υποχρέωση βάσει της εν λόγω διάταξης».

Πηγή: www.echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ