ΣτΕ: Πρώτη δικαστική απόφαση περί νομιμότητας – για λόγους δημοσίου συμφέροντος – της αναστολής καταγραφής αιτημάτων ασύλου
Την πρώτη δικαστική απόφαση, περί νομιμότητας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση διέκοψε για λόγους δημοσίου συμφέροντος τη διαδικασία καταγραφής και χορήγησης ασύλου, μετά την ασύμμετρη απειλή του Έβρου, εξέδωσε σήμερα το Συμβούλιο Επικρατείας. Ο πρόεδρος του ΣτΕ Αθ. Ράντος, απέρριψε τα αιτήματα αναστολής της ΠΝΠ με την οποία ανεστάλησαν για ένα μήνα (από 2 Μαρτίου 2020) την υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα. Τα άτομα αυτά, σύμφωνα με την ΠΝΠ, θα επιστραφούν, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής τους.
Για το δεύτερο σκέλος όμως, της επιστροφής αιτούντων άσυλο, που αποδεδειγμένα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, έκανε δεκτή την μη επιστροφή στην πατρίδα τους, των 2 εκ των 3 γυναικών από το Αφγανιστάν καθώς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Η προσφυγή
Πρόκειται για τρεις μητέρες με συνολικά 8 ανήλικα παιδιά, η ηλικία τους ξεκινά από βρέφη μέχρι 15 ετών, ενώ η μία είναι έγκυος και ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή, απόφαση αναστολής και κύρια απόφαση κατά της εν λόγω ΠΝΠ. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση έχει εισαχθεί στην μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ και θα συζητηθεί την 18η Σεπτεμβρίου 2020. Ο πρόεδρος του ΣτΕ εξέδωσε προσωρινή διαταγή για δύο από τις τρεις Αφγανές (μαζί με τα παιδιά τους), ενώ απέρριψε ως προς την Τρίτη. Το αίτημα για τις δυο έγινε δεκτό γιατί ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, η μία είναι έγκυος και η άλλη μόλις έχει γεννήσει (λεχώνα).
Τι υποστήριζαν
Οι τρείς Αφγανές υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου που επιβλήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, παραβιάζει τόσο τους διεθνείς και Ευρωπαϊκούς νομικούς κανόνες, όσο και το Σύνταγμα, που προστατεύουν τους πρόσφυγες και μετανάστες και ειδικότερα, όταν η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα υποδοχής των προσφύγων-μεταναστών.
Στο ΣτΕ προσέφυγε η νομική υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, η οποία εκπροσωπεί της Αφγανές γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά τους, υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη ΠΝΠ είναι αντίθετη στην Σύμβαση της Γενεύης, στο άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ελληνικό Σύνταγμα και στην αρχή της επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών.
Η προσωρινή διαταγή
Το κείμενο της προσωρινή διαταγής του κ. Ράντου έχει ως εξής:
«Δέχεται εν μέρει.
Απορρίπτει το αίτημα αναστολής εκτελέσεως της από 2-3-2020 πράξης νομοθετικού περιεχομένου, κατόπιν σταθμίσεως των επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος που υπαγόρευσαν την έκδοσή της, αλλά και διότι η πράξη αυτή, κυρωθείσα ήδη με τυπικό νόμο (ν. 4681/2020), δεν είναι πλέον, από τη φύση της, δεκτική αναστολής εκτελέσεως. Άλλωστε, οι προβαλλόμενοι λόγοι ακυρώσεως δεν παρίστανται, πάντως, ως προδήλως βάσιμοι.
Απορρίπτει το αίτημα να υποχρεωθεί η Διοίκηση να παραλάβει/καταγράψει τα αιτήματα ασύλου, διότι η σχετική βλάβη απορρέει ευθέως από το νόμο, αλλά και διότι η άρνηση παραλαβής, ως αρνητική πράξη, δεν είναι δεκτική αναστολής εκτελέσεως.
Διατάσσει, ως κατάλληλο προσωρινό μέτρο, να απόσχει η Διοίκηση από την εξαναγκασμένη επιστροφή των 2ης και 3ης εκ των αιτουσών που αποδεδειγμένα εμπίπτουν στην κατηγορία των κατά νόμο ευάλωτων προσώπων (εγκυμονούσα, τελούσα σε κατάσταση λοχείας).
Απορρίπτει την αίτηση κατά τα λοιπά.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr