Στο εδώλιο 34 άτομα για τα εικονικά σύμφωνα συμβίωσης
Συνολικά 34 άτομα θα καθίσουν στο εδώλιο για την παράνομη νομιμοποίηση αλλοδαπών γυναικών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και άλλων χωρών, οι οποίες δεσμεύονταν εικονικά με Έλληνες ανέργους, άστεγους ή τοξικομανείς, για να καταλήξουν στη συνέχεια να εργάζονται σε οίκους ανοχής της Αθήνας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Realnews, στο βούλευμα του Συμβουλίου […]
Συνολικά 34 άτομα θα καθίσουν στο εδώλιο για την παράνομη νομιμοποίηση αλλοδαπών γυναικών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και άλλων χωρών, οι οποίες δεσμεύονταν εικονικά με Έλληνες ανέργους, άστεγους ή τοξικομανείς, για να καταλήξουν στη συνέχεια να εργάζονται σε οίκους ανοχής της Αθήνας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Realnews, στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που παραπέμπει τους εμπλεκόμενους να δικαστούν, περιγράφεται η δράση των μελών της συμμορίας οι οποίοι κατηγορούνται για διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολίτη τρίτης χώρας στο ελληνικό έδαφος, ψεύδη βεβαίωση, δωροληψία, παράνομη οπλοκατοχή, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών, καθώς και διευκόλυνση αλλότριας ακολασίας.
Πώς δρούσε το κύκλωμα
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Ιούλιο του 2016, όταν μια γυναίκα κατήγγειλε στην αστυνομία πως ένας άγνωστος άνδρας και μια κοπέλα, που συστήθηκε με το όνομα «Μαρία», πρότειναν στο γιο της να συνάψει εικονικό σύμφωνο συμβίωσης με γυναίκα μολδαβικής καταγωγής – με την οποία δεν είχε καμία σχέση – με σκοπό την νόμιμη παραμονή της στην Ελλάδα αντί του ποσού των 80 ευρώ. Την υπόθεση θα διεκπεραίωνε συμβολαιογράφος της Αθήνας.
Σύντομα οι αρχές ανακάλυψαν ότι αυτή ήταν μόνο μία από τις πολλές περιπτώσεις εικονικών γάμων. Από το 2015 έως το 2017, τα μέλη της συμμορίας σύναψαν σύμφωνα συμβίωσης σε δεκάδες ζευγάρια, άγνωστα μεταξύ τους μέχρι τότε, με το κάθε σύμφωνο να κοστολογείται στα 7000 ευρώ.
Κομβικό ρόλο είχε ιδιοκτήτης ενός γραφείου ευρέσεως εργασίας στην Αθήνα, ο οποίος μαζί με την «Μαρία», αναζητούσε από τον ευρύτερο κοινωνικό τους περίγυρο άγαμους η’ διαζευγμένους Έλληνες, συνήθως ανέργους, άστεγους ή εξαρτημένους από ουσίες. Τους προσέγγιζαν και, εκμεταλλευόμενοι την δεινή τους οικονομική κατάσταση, τους έπειθαν έναντι ευτελούς ποσού, που δεν ξεπερνούσε τα 100 ευρώ,να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης με κοπέλες από την Αλβανία, την Μολδαβία, την Ουκρανία, την Γεωργία και από άλλες χώρες, προκειμένου οι τελευταίες να καταφέρουν να πάρουν άδεια παραμονής στη χώρα μας. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν αναπτύξει διασυνδέσεις με δικηγόρους, συμβολαιογράφους καθώς και με έναν αστυνομικό που Αστυνομικού Τμήματος Κυψέλης, οι οποίοι, εν γνώση τους, σύμφωνα με την δικογραφία, συντελούσαν στην ολοκλήρωση της «νομιμοποίησης». Ζητούσαν από τους Έλληνες «γαμπρούς» να εφοδιαστούν με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από ΚΕΠ της περιοχής τους, με το οποίο βεβαιωνόταν ότι ήταν άγαμοι. Στη συνέχεια, με το έγγραφο αυτό, το ΑΦΜ και την φωτοτυπία της ταυτότητας τους, συνέτασσαν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία δήλωναν ότι συμβιούν με αλλοδαπούς, υπηκόους τρίτων χωρών.
Ο ρόλος του αστυνομικού
Ο αστυνομικός του ΑΤ Κυψέλης ήταν το πρόσωπο – κλειδί στην εγκληματική ομάδα. Θεωρούσε ψευδώς το γνήσιο της υπογραφής, σε πολλές αιτήσεις δίχως μάλιστα την αυτοπρόσωπη παρουσία του εκάστοτε φερομένου ως υπεύθυνου δηλούντος, αντί του ποσού των 15 ευρώ για κάθε θεώρηση. Εν συνεχεία, συμβολαιογράφος της Αθήνας αναλάμβανε να συντάξει τα σύμφωνα συμβίωσης, αν και γνώριζε, σύμφωνα με το βούλευμα, ότι οι συμβαλλόμενοι ούτε γνωρίζονταν, ούτε συγκατοικούσαν, ούτε είχαν σκοπό να συμβιώσουν στο μέλλον.
Εξάλλου, τα μέλη της οργάνωσης διαβεβαίωναν τους Έλληνες «γαμπρούς» ότι το σύμφωνο συμβίωσης θα είναι πρόσκαιρο και μόλις οι αλλοδαπές «νύφες» έπαιρνα την άδεια παραμονής, αυτό θα λυνόταν. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κατάφερναν να εκδώσουν σε σύντομο χρόνο τις άδειες παραμονής χάρη σε τρεις υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νότιου Τομέα Πειραιώς και Νήσων, οι οποίοι αμείβονταν με 250 ευρώ ανά περίπτωση, όπως αναφέρεται στο βούλευμα. Αφού οι αλλοδαπές γυναίκες έπαιρναν στα χέρια τους την άδεια παραμονής, κατέληγαν σε κάποιον οίκο ανοχής της Αθήνας, ενώ λίγο καιρό μετά χώριζαν από τον «σύζυγό» τους.
Πηγή: Realnews
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr