Στο ίδιο έργο… θεατές οι πολίτες: Οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις δεν εκτελούνται ή καθυστερεί η εκτέλεση
Δεν τους δόθηκαν τα απαραίτητα δικαστικά μέσα για να κινήσουν τη διαδικασία εφαρμογής. Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Νέα καμπάνα ήρθε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), καθώς διαπίστωσε ότι οι δικαστικές αποφάσεις υπέρ των προσφευγόντων σε αυτό παρέμειναν ανεκτέλεστες επί σειρά ετών.
Στην επί σειρά ετών καθυστέρηση εκτέλεσης αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων αναφέρεται το Δικαστήριο, με τους προσφεύγοντες από την Ιταλία να παραπονούνται κυρίως για την μη εκτέλεση ή την καθυστερημένη εκτέλεση των εθνικών δικαστικών αποφάσεων που εκδόθηκαν υπέρ τους, καθώς και για την αδυναμία άσκησης προσφυγής για την εκτέλεση των αποφάσεων αυτών.
Κατά το ΕΔΔΑ η εκτέλεση της απόφασης οποιουδήποτε δικαστηρίου πρέπει να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της «διαδικασίας» της δίκαιης δίκης (άρθρο 6 παρ. 1), ενώ και στη συγκεκριμένη προσφυγή – όπως και σε ανάλογη της Ελλάδος – διαπίστωσε ότι οι δικαστικές αποφάσεις υπέρ των προσφευγόντων παρέμειναν ανεκτέλεστες επί σειρά ετών. Επιπλέον οι προσφεύγοντες δεν ήταν σε θέση να κινήσουν διαδικασία εκτέλεσης βάσει της εθνικής νομοθεσίας.
Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου «αφού εξέτασε όλο το υλικό που του υποβλήθηκε, δεν μπορεί να βρει κανένα γεγονός ή επιχείρημα ικανό να το πείσει να καταλήξει σε διαφορετικό συμπέρασμα ως προς το παραδεκτό και την ουσία των εν λόγω καταγγελιών. Λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική νομολογία του, εκτίμησε ότι στην επίδικη περίπτωση οι αρχές δεν κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν την πλήρη και έγκαιρη εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων υπέρ των προσφευγόντων και περιόρισαν δυσανάλογα το δικαίωμα πρόσβασης των προσφευγόντων σε δικαστήριο».
Το Δικαστήριο σημείωσε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχαν τα μέρη, οι εθνικές αποφάσεις υπέρ των προσφευγόντων παρέμειναν ανεκτέλεστες επί σειρά ετών. Επιπλέον, δυνάμει του ΝΔ με αριθ. 267/2000, οι προσφεύγοντες δεν ήταν σε θέση να κινήσουν διαδικασία εκτέλεσης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ιταλικές Αρχές βρίσκονται στο στόχαστρο του ΕΔΔΑ. «Στις κορυφαίες αποφάσεις De Luca κατά Ιταλίας της 24.09.2013, αριθ. 43870/04, Pennino κατά Ιταλίας της 24.09.2013, αριθ. 43892/04, Ventorino κατά Ιταλίας της 17.05.2011, αριθ. 357/07, De Trana κατά Ιταλίας της 16.10.20017, αριθ. 64215/01, Nicola Silvestri κατά Ιταλίας της 09.06.2009, αριθ. 16861/02 και Antonetto κατά Ιταλίας της 20.07.2000, αριθ. 15918/89, το Δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση σε σχέση με ζητήματα παρόμοια με τα επίμαχα της επίδικης υπόθεσης».
Πηγή: echrcaselaw.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ν. Αγγελάρας προς Δένδια: “Δεν σκοτώνουν τους ανθρώπους, όταν γεράσουν” – Ζητά να περιληφθούν στην περίθαλψη σε στρατιωτικά νοσοκομεία και οι συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί ε.τ. Λάρισα: Προσωρινά κρατούμενος ο καθηγητής που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος μαθήτριας Βόμβα στα γραφεία της Hellenic Train: “Ίσως ξυπνά κίνητρο για άλλο χτύπημα” Θρίλερ στο Μεταξουργείο – Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός με τραύμα από αιχμηρό αντικείμενοΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr