Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις- Σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ζητάει η Ελλάδα

Σε επιφυλακή βρίσκεται η χώρα με αφορμή τις τουρκικές κινήσεις, με κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν πως είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού. Η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να […]

NEWSROOM
Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις- Σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ζητάει η Ελλάδα

Σε επιφυλακή βρίσκεται η χώρα με αφορμή τις τουρκικές κινήσεις, με κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν πως είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού.

Η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να τεθεί στο τραπέζι η τουρκική προκλητικότητα και παραβίαση διεθνών κανόνων.

Μετά τη Navtex, που εξέδωσε η Τουρκία, το Oruc Reis ετοιμάζεται να πλεύσει σε ελληνικά χωρικά ύδατα –συγκεκριμένα στην υφαλοκρηπίδα που αποτελεί σημείο έριδος- συνοδεία και άλλων τουρκικών σκαφών, ενώ από την άλλη πλευρά βρίσκονται πολεμικά πλοία του ελληνικού ναυτικού.

Το Oruc Reis δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη έρευνες στην περιοχή, αλλά από την τουρκική πλευρά οι προκλήσεις εντείνονται. Νέες απειλές εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Έκανε μάλιστα λόγο για νέα Navtex για τα τέλη Αυγούστου δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι το ερευνητικό, σεισμογραφικό σκάφος Ορούτς Ρέις θα προχωρήσει δυτικότερα και θα πραγματοποιήσει έρευνες. «Έχουμε καθορίσει τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας, όπου στα τέλη Αυγούστου θα παραχωρήσουμε οικόπεδα και θα πραγματοποιήσει το Ορούς Ρέιτς έρευνα σε αυτή την περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία θα εκδώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου άδειες για σεισμογραφικές έρευνες και εξορύξεις σε νέες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της εκεί. Σύμφωνα με την Άγκυρα, η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτάνει στα όρια Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης και συγκεκριμένα στα 6 μίλια.

Επαφές πρωθυπουργού με αντιπολίτευση

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε ο πρωθυπουργός. Την ανάγκη να υπάρξει εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την απάντηση στην Τουρκική επιθετικότητα με στόχο την επιστροφή της Τουρκίας στο διάλογο, για την επίλυση της μίας και μόνης διαφοράς μας, για την υφαλοκρηπίδα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

«Την ώρα που η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες που αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζουν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διεξάγοντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, τόσο προς τη στρατιωτική ηγεσία όσο και προς τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινή γνώμη. Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του Τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων Τουρκικών πλοίων» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει» ανέφερε στην επικοινωνία της με τον πρωθυπουργό, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. «Όπως έχουμε τονίσει η ξεκάθαρη και σταθερή ελληνική στάση μπορεί να εξασφαλίσει τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ και να μην επιτρέψει τη συνέχιση της αδράνειας του ΝΑΤΟ. Οι κυρώσεις έπρεπε να έχουν ήδη αποφασιστεί. Το ΝΑΤΟ να μην παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, να σταματήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι ένα κράτος-μέλος υφίσταται προσβολή των κυριαρχικών του δικαιωμάτων από άλλο μέλος της συμμαχίας» σημείωσε.

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Εξαιρετικά ανησυχητική η κατάσταση- Στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο

Διάλογο και όχι ενέργειες που οδηγούν σε εντάσεις υπήρξε η σύσταση του εκπροσώπου της Κομισιόν, αρμόδιου για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πήτερ Στάνο. Ειδικότερα, εξέφρασε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων τη στήριξη της Ε.Ε. σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Η Ε.Ε. βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού» τόνισε ο Πήτερ Στάνο, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο «εξαιρετικά ανησυχητική». Πρόσθεσε δε πως «πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και όχι με σειρά βημάτων που αυξάνουν την κλιμάκωση και τις εντάσεις».

Ωστόσο, όπως σημείωσε, «οι εξελίξεις έδειξαν ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί η ένταση και να αντιστραφεί το πολύ αρνητικό και ατυχές κλίμα κλιμάκωσης». Παρέπεμψε μάλιστα στη δήλωσε που έκανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος την περασμένη Κυριακή για την περιοχή.

Υπογράμμισε –όπως είπε- ότι οι τελευταίες εξελίξεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και ότι οι αυξανόμενες εντάσεις δεν είναι απάντηση σε κανένα από αυτά τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή. «Θα οδηγήσουν μόνο σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία» είπε και προσέθεσε ότι «αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να υπάρξει δέσμευση ότι όλα αυτά τα ανοιχτά ζητήματα θα επιλυθούν στη γραμμή των σχέσεων καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο και θετική δέσμευση».

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Παρέμβαση έκανε o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας προκλητικές τις ενέργειες της Τουρκίας. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.  Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» σχολίασε.

Την ανησυχία του εξέφρασε το Βερολίνο δια του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ, επισημαίνοντας πως η Τουρκία στέλνει «λάθος μήνυμα» και καλώντας τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων.

«Λάβαμε γνώση με ανησυχία σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάας επανειλημμένως δήλωσε ότι πρέπει να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο και ότι χρειαζόμαστε επειγόντως βήματα αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Και υπό αυτή την έννοια, περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα. Μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση και η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την ΕΕ» σημείωσε.

Σε διάλογο και αποκλιμάκωση καλεί Ελλάδα και Τουρκία η βρετανική κυβέρνηση, αντιδρώντας στην ένταση των τελευταίων ημερών. Απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ, εκπρόσωπος του Foreign Office δήλωσε: «Προτρέπουμε όλους τους εταίρους μας στην Ανατολική Μεσόγειο να καταστήσουν προτεραιότητα ευκαιρίες για διάλογο και να επιδιώξουν αποκλιμάκωση».

Ο εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει «πρόσφατα» μεταφέρει αυτό το μήνυμα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη «και θα συνεχίσει να το κάνει». «Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο στη συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να επιτευχθεί σταθερότητα και ευημερία», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ