Συνεχίζονται τα κρούσματα εξαπάτησης για απόσπαση χρημάτων- Όλη η περιουσία ηλικιωμένης κρεμασμένη σε ένα… δέντρο
Επιτήδειοι άρχισαν το τελευταίο διάστημα προκειμένου να εξαπατήσουν κυρίως ηλικιωμένους να επαναφέρουν το κόλπο πως κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη και πρέπει να καταβάλλουν ένα χρηματικό ποσό για να τους βοηθήσουν. Με το κόλπο αυτό, μία 78χρονη από τη Ρόδο έδωσε περισσότερα από 15.000 ευρώ σε άγνωστο που επικοινώνησε μαζί της χρησιμοποιώντας […]
Επιτήδειοι άρχισαν το τελευταίο διάστημα προκειμένου να εξαπατήσουν κυρίως ηλικιωμένους να επαναφέρουν το κόλπο πως κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη και πρέπει να καταβάλλουν ένα χρηματικό ποσό για να τους βοηθήσουν.
Με το κόλπο αυτό, μία 78χρονη από τη Ρόδο έδωσε περισσότερα από 15.000 ευρώ σε άγνωστο που επικοινώνησε μαζί της χρησιμοποιώντας την ιδιότητα του αστυνομικού. Σύμφωνα με πληροφορίες από το rodiaki.gr, στις 12 Αυγούστου η ηλικιωμένη γυναίκα δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από άγνωστο άνδρα, ο οποίος της είπε ότι είναι αστυνομικός. Ο επιτήδειος την πληροφόρησε ότι ο γιος της είχε χτυπήσει με το αυτοκίνητο του ένα παιδί, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του ανηλίκου. Ο ίδιος πρόσθεσε στην 78χρονη πως εξαιτίας του ατυχήματος ο γιος της, η νύφη και το εγγόνι της έχουν συλληφθεί και κρατούνται.
Να αφήσει τα λεφτά σε δέντρο
Στη συνέχεια της ανέφερε πως προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι θα έπρεπε να βάλει το ποσό των 15.000 ευρώ σε μία σακούλα και να το αφήσει σε συγκεκριμένο δέντρο που της υπέδειξε ο «αστυνομικός» στην πόλη της Ρόδου. Η 78χρονη επιχείρησε να επικοινωνήσει με το γιο της και τα άλλα μέλη της οικογένειας χωρίς να καταστεί δυνατόν.
Έτσι, πείστηκε πως η κατάσταση ήταν όπως της είχε πει ο «αστυνομικός» και άφησε τα χρήματα στο σημείο που της είχε υποδείξει σε συγκεκριμένο δέντρο. Αργότερα, όταν τελικά μίλησε με το γιο της και εκείνος της είπε πως τίποτα από όλα αυτά δεν είχαν συμβεί, η 78χρονη αντιλήφθηκε ότι είχε εξαπατηθεί και στη συνέχεια κατήγγειλε το περιστατικό στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, η οποία διενεργεί τη σχετική προανάκριση.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες έχουν συγκεκριμένες μεθοδολογίες, οι οποίες βάσει και των περιστατικών που έχουν καταγγελθεί και έχουν διερευνηθεί και εξιχνιαστεί είναι οι εξής:
* Απάτη με το πρόσχημα της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος
* Απάτη με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου
* Απάτη με το πρόσχημα επιστροφής χρημάτων από Δημόσιες Υπηρεσίες.
Οι συμβουλές της ΕΛΑΣ
Οι αστυνομικές αρχές έχουν εκδώσει χρήσιμες συμβουλές προς τους και ιδίως τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην πείθονται εύκολα από άγνωστα άτομα που τους πλησιάζουν με σκοπό την εξαπάτησή τους. Ειδικότερα, αναφέρεται:
* Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
* Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
* Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
* Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
* Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
* Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών – προσφορά υπηρεσιών.
* Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
* Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
* Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr