Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Συνεπιμέλεια: Πιο υγιή παιδιά, καλύτεροι γονείς – Τι λένε οι ειδικοί και οι μελέτες – BINTEO

Τομή στο οικογενειακό δίκαιο φέρνει η συνεπιμέλεια που προωθεί με νομοσχέδιό του το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε αυτό κατατείνουν όλοι οι επιστημονικοί φορείς, αλλά και οι ίδιοι οι γονείς που βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα συνεύρεσης με τα παιδιά τους μετά από κάποιο διαζύγιο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συνεπιμέλεια: Πιο υγιή παιδιά, καλύτεροι γονείς – Τι λένε οι ειδικοί και οι μελέτες – BINTEO

«Η συνεπιμέλεια εκτός από το παιδί, βοηθά τους γονείς να γίνουν καλύτεροι» είναι η άποψη της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, όπως κατατέθηκε και σε σχετική εισήγησή της για το νομοσχέδιο και αποτυπώθηκε από την καθηγήτρια συμβουλευτικής ψυχολογίας και πρόεδρο του παιδαγωγικού τμήματος της ΑΣΠΑΙΤΕ, Κάλλια Κουνενού στο Mega Stories.

«Συγκρίνοντας τα παιδιά που ζουν σε χωρισμένες οικογένειες και που ένας μόνο γονέας έχει την επιμέλεια, με παιδιά χωρισμένων οικογενειών που και οι δύο γονείς έχουν την συνεπιμέλεια, είδαν ότι τα δεύτερα παιδιά έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, λιγότερο άγχος, λιγότερη κατάθλιψη, καλύτερες κοινωνικές σχέσεις, πολύ υψηλότερη αυτοεκτίμηση, και καλύτερες σχέσεις με την ευρύτερη οικογένεια», είπε η κυρία Κουνενού.

Σημαντικός παράγοντας κατά την καθηγήτρια είναι ωστόσο πως και «οι γονείς που συγκρούονται πολύ, όταν από κοινού ανέλαβαν την επιμέλεια του παιδιού, μπόρεσαν να διαχειριστούν καλύτερα τις μεταξύ τους συγκρούσεις. Γίνονται και καλύτεροι γονείς».

«Μετά το διαζύγιο, τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν να ζουν στο σπίτι που ζούσαν έως τότε. Ο άλλος γονέας πρέπει να βρει σπίτι κοντά στα παιδιά του. Τα παιδιά χρειάζονται να αισθανθούν ότι παρά το χωρισμό τους, οι γονείς παραμένουν γονείς και ότι ο καθένας από αυτούς παραμένει κοντά ψυχικά με το παιδί τους. Να έχουν την αίσθηση τα παιδιά ότι οι γονείς δεν τα εγκαταλείπουν» σημείωσε.

Από την πλευρά της, και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευροφυσιολογίας και Νευροβιολογίας, Κορνηλία Πουλοπούλου, τονίζει τη σημασία να κοινωνούν οι γονείς στο παιδί, ότι παρά το χωρισμό «η μητέρα και ο πατέρας του το αγαπάνε. Να διδάξουμε στο παιδί ότι στη ζωή υπάρχουν σταθερές σχέσεις».

Μάχη με το δευτερόλεπτο

Εχθρός είναι ο χρόνος, όπως περιγράφουν κυρίως οι μπαμπάδες οι οποίοι ως επί το πλείστον βρίσκονται να διεκδικούν το δικαίωμα στη συνεπιμέλεια των παιδιών και να έχουν κάποιο ποιοτικές στιγμές μαζί τους, καθώς μέχρι τώρα η επιμέλεια ανατίθεται στις μητέρες.

Ως «μάχη με το δευτερόλεπτο» χαρακτήρισε ο Κώστας Καρακώστας τον χρόνο που περνάει με τον γιό του. «Είναι μάχη με το δευτερόλεπτο, για να τον μάθω, να με μάθει, να αποκτήσουμε κοινές συνήθειες, να έχουμε αναμνήσεις. Χρειάζεται χρόνο. Οι γονείς που δεν έχουν την επιμέλεια έχουν τον χρόνο εχθρό» τόνισε.

«Δύσκολο να σε νιώθει μπαμπά της όταν έχετε 48 ώρες. Παίζουμε, τρώμε, πάμε σε παιδικές χαρές ή παιδότοπο. Προσπαθώ να της ευχαριστήσω και να κάνουμε ότι της αρέσουν» ανέφερε επίσης στο Mega ο Νίκος Κοντογιάννης, ένας από τους μπαμπάδες που επιχειρούν να κερδίσουν την συνεπιμέλεια.

«Προσπαθώ να κάνουμε όσα πιο πολλά γίνεται μέσα σε λίγες ώρες. Λείπω, δεν είμαι εκεί. Και αυτά που μπορεί να δώσει ένας μπαμπάς, πρέπει να τα δώσω εγώ σε λίγες ώρες. Και δεν φτάνει ο χρόνος» υπογράμμισε ο Δημήτρης Μπατσακούτσας.

Οι Ενεργοί Μπαμπάδες

Πρόκειται για ένα κοινωνικό κίνημα που ξεκίνησε πριν από 8 μήνες. «Έχουμε ένα σκοπό. Είναι το συμφέρον, το καλό και τα δικαιώματα του παιδιού» είπε ο Δημήτρης Μπατσακούτσας, μέλος Ενεργών Μπαμπάδων και πατέρας ενός 5χρονου παιδιού.

«Η είσοδός μου στους Ενεργούς Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού, είχε ως αποκλειστικό κριτήριο ότι περιέγραφαν το πρόβλημα με το σωστό τρόπο, με το παιδί στο επίκεντρο. Αυτή τη στιγμή είμαστε παραμονές της ψήφισης της μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου, περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η κατεύθυνση. Η πρώτη υπογραφή στο καταστατικό μας έχει μπει από γυναίκα, και μάλιστα γιαγιά», είπε σχετικά ο Κώστας Καρακώστας.

«Άρχισε να μιλάω μαζί τους, να γνωρίζομαι μαζί τους και να συνειδητοποιώ το μέγεθος της τραγωδίας που παίζεται στη χώρα μας. Έτσι φτιάξαμε τη συντονιστική, τον πυρήνα μας, αποφασισμένοι να διορθώσουμε αυτή την αδικία που γίνεται εδώ και 40 χρόνια. Το πρόβλημα είναι τεράστιο», ανέφερε η κ. Μαίρη Τόλια, γιαγιά ενός 7χρονου παιδιού.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα υπέρ της κατά νομικό τεκμήριο κοινής ανατροφής του παιδιού και από τους δύο γονείς

Ένα πολύ σπουδαίο γεγονός συνέβη στη Βοστώνη στα τέλη Μαΐου 2017(σσ 1).  Εμπειρογνώμονες και μελετητές της επιμέλειας των παιδιών και του οικογενειακού Δικαίου από όλο τον κόσμο, συμμετείχαν σε διήμερο συνέδριο σχετικό με τα οφέλη της κοινής επιμέλειας (συνεπιμέλειας) – ονομαζόμενης επίσης, κοινής φυσικής επιμέλειας, κοινής φροντίδας, κοινής μέριμνας κ.λπ. Οι ειδικοί ήταν διεθνώς αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες, εξειδικευμένοι στις νομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις των ρυθμίσεων επιμέλειας και των σχεδίων ανατροφής.

Οι διεθνώς αναγνωρισμένοι συμμετέχοντες κατέληξαν σε κοινά αποδεκτά συμπεράσματα παίρνοντας θέσεις σχετικά αντίθετες με την τρέχουσα πρακτική. Έτσι, συμφώνησαν ευρέως ότι:

α. η κοινή επιμέλεια θα πρέπει να αποτελεί νομικό τεκμήριο, β. κατ’ ελάχιστο 35% του χρόνου του παιδιού σε καθημερινότητα και διακοπές θα πρέπει να κατανέμεται σε κάθε γονέα (δηλ. τουλάχιστον 128 διανυκτερεύσεις ανά έτος), γ. η ύπαρξη σύγκρουσης μεταξύ γονέων ή εναντίωσης στην κοινή επιμέλεια από ένα γονέα δε θα πρέπει να αποτελεί λόγο για την αποτροπή ή αντίκρουσή της, δ. η επιστημονική βιβλιογραφία είναι υπέρ των διανυκτερεύσεων και με τους δύο γονείς για μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας έπειτα από το διαζύγιο.

Η κοινή επιμέλεια-ανατροφή ως τεκμήριο νόμου

Οι περισσότεροι ειδικοί υποστήριξαν ότι η κοινή επιμέλεια ωφελεί τα παιδιά σε μεγάλο βαθμό, επειδή το να έχουν δύο γονείς που σχετίζονται στην καθημερινή τους ζωή ήταν πιο ευεργετικό από το να έχουν μόνο έναν. Στη γλώσσα της θεωρίας της προσκόλλησης, τα παιδιά συνήθως είναι προσκολλημένα και με τους δυο τους γονείς. Τα ευρήματα περισσοτέρων από 50 μεμονωμένων μελετών δείχνουν ότι τα ίδια τα παιδιά προτιμούν τις ρυθμίσεις κοινής επιμέλειας, οι οποίες τα βοηθούν να τα καταφέρνουν καλύτερα στις προκλήσεις της ζωής σε σχέση με την αποκλειστική επιμέλεια. Υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι, κατά μέσο όρο, τα παιδιά προτιμούν να περνούν ίσο χρόνο και με τους δύο γονείς.

Οι διευθετήσεις συνεπιμέλειας έχουν και συμβολικό βάρος, επειδή επικοινωνείται το μήνυμα ότι και οι δύο γονείς έχουν σημασία και ότι τα δικαστήρια θα υπερασπίσουν την αξία και των δύο γονέων. Η νομική αρχή της από κοινού λήψης αποφάσεων για τη ζωή του παιδιού επικοινωνεί στο παιδί, στον άλλο γονέα, στο σχολείο και στις ιατρικές αρχές – στον κόσμο – ότι και οι δύο γονείς έχουν την ευθύνη για τη διαμόρφωση του παιδιού σε ένα λειτουργικό ενήλικα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι ειδικοί κατέληξαν στην θέση ότι η κοινή επιμέλεια θα πρέπει να αποτελεί τεκμήριο νόμου. Το τεκμήριο του νόμου είναι μια αξίωση που λαμβάνεται από ένα δικαστήριο ως η βάση πάνω στην οποία βγαίνουν οι αποφάσεις. Έτσι, η κοινή επιμέλεια ως τεκμήριο νόμου εφαρμόζεται ως προεπιλεγμένη ρύθμιση. Τούτο δεν σημαίνει πως θα παύσουν να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες που πρέπει να οδηγήσουν σε εξαιρέσεις, όπως είναι ο απτός κίνδυνος για κακοποίηση ή παραμέληση του παιδιού, η απειλή απαγωγής κ.ά. Είναι το υψηλό επίπεδο σύγκρουσης με αντιδικία μεταξύ των γονέων λόγος αποκλεισμού της κοινής επιμέλειας;

Σε πρόσφατη συγκριτική ανάλυση 60 διαφορετικών μελετών, από την ερευνήτρια Nielsen “2017 (σσ 2)” φάνηκε τα παιδιά να επωφελούνται σημαντικά από τη συνεπιμέλεια ακόμη και όταν οι γονείς είχαν υψηλά επίπεδα σύγκρουσης. Επιπλέον, διάφορες στρατηγικές (για παράδειγμα, συνοδεία των παιδιών στο σχολείο και παραλαβή τους από εκεί, αντί στα σπίτια των γονέων) μπορούν να περιορίσουν την έκθεση των παιδιών σε συγκρούσεις. Εξάλλου, από τα ευρήματα σε χώρες εφαρμογής όπως η Σουηδία, όπου η 50-50 κοινή επιμέλεια είναι πλέον ο κανόνας, συνεπάγεται ότι η κοινή επιμέλεια ωφελεί τα παιδιά ακόμη και όταν ένας από τους γονείς αρχικά αντιτίθεται στο σχέδιο. Η μονομερής άρνηση, ως στρατηγικό ζήτημα, δίνει παράλογα δύναμη αρνησικυρίας (βέτο) στον λιγότερο συνεργάσιμο γονέα. Αν και η σύγκρουση αντιμετωπίζεται συχνά απλοϊκά ως φταίξιμο και των δύο γονέων, πιο λεπτομερείς αναλύσεις δείχνουν ότι, στο ένα τρίτο των περιπτώσεων, μόνο ο ένας προκαλεί κυρίως την εχθρότητα, ενώ ο άλλος επιδιώκει σχετική αρμονία.

Οι επαγγελματίες μπορούν, επομένως, να καθορίσουν εάν η σύγκρουση υποκινείται μονομερώς. Τέλος, η στάση ότι η ύπαρξη υψηλών επιπέδων σύγκρουσης ενδέχεται να αποκλείσει την κοινή επιμέλεια παρέχει κίνητρο τόσο για υπερβολή όσο και για τον πολλαπλασιασμό των συγκρούσεων. Κατά συνέπεια, όταν οι γονείς εκπαιδεύονται από δικαστήρια, δικηγόρους και άλλους επαγγελματίες στο ότι η κοινή επιμέλεια είναι ωφέλιμη και εξισορροπητική, η αντίθεσή τους σε σχέση με τα παιδιά συχνά εξαφανίζεται.

Οι ειδικοί της επιτροπής, ιδιαίτερα εκείνοι που διενεργούν αξιολογήσεις επιμέλειας, σημείωσαν ότι κάποιοι γονείς ενδεχομένως να υποδαυλίζουν τη διαμάχη παιδιού-γονέα, διαταράσσοντας τις σχέσεις των παιδιών με ένα, κατά τ’ άλλα, άξιο και άμεμπτο γονέα. Η κοινή επιμέλεια τείνει να προλαμβάνει την αποξένωση, ενώ επίσης όταν υπάρχει, προσπάθειες ενοποίησης με τον απορριφθέντα γονέα είναι σημαντικές για την προώθηση της ευημερίας του παιδιού.

Το πεδίο της ανατροφής των παιδιών έπειτα από ένα διαζύγιο μεταβάλλεται γοργά. Οι πατέρες περιγράφονται πλέον σε πολλές πολιτισμικές απεικονίσεις τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας, ως στοργικοί και ωφέλιμοι στα παιδιά σε αντίθεση με τη προηγούμενη εικόνα τους ως αδέξιοι, ανίκανοι, αδιάφοροι και πιθανώς επικίνδυνοι. Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο ότι οι ΗΠΑ καθώς και οι Ευρωπαïκές και άλλες χώρες υιοθετούν ταχέως την κοινή επιμέλεια ως προεπιλεγμένη ρύθμιση μετά από ένα χωρισμό, ενώ καμία δεν κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Οι πολίτες παγκοσμίως αποδέχονται τις ρυθμίσεις κοινής επιμέλειας με συντριπτικές πλειοψηφίες και είναι επικριτικοί με τις τρέχουσες πολιτικές των δικαστηρίων προς το αντίθετο, όπως πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε και στην Ελλάδα (σσ 3). Η επιτροπή του συνεδρίου, συνεπώς, συνόψισε στο σήμερα αυτό που θα είναι η κανονιστική πρακτική του αύριο, προς το συμφέρον των αυριανών οικογενειών και παιδιών.

Οι ρυθμίσεις συνεπιμέλειας σηματοδοτούν ότι και οι δύο γονείς έχουν σημασία, και οι δύο διατηρούν τους γονικούς ρόλους και τις ευθύνες τους, ότι και οι δύο είναι απαραίτητοι για την ευημερία του παιδιού και ότι κανένας δεν πρέπει να απορριφθεί ή να μειωθεί σε δευτερεύοντα ή καθαρά οικονομικό ρόλο, και τούτο επιβάλλεται από το πραγματικό συμφέρον του παιδιού.

«Ενεργοί Μπαμπάδες για τα Δικαιώματα του Παιδιού ΑΜΚΕ»

1 https://www.energoimpampades.gr/apopseis-12-eidikon/

  1. https://www.energoimpampades.gr/diethni-meletes/

3 https://www.energoimpampades.gr/wp-content/uploads/2020/10/Results_Pie.pdf 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ