Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «απενοχοποιεί» το πειθαρχείο (απομόνωση) για τους κρατούμενους
Ο εγκλεισμός για μεγάλο χρονικό διάστημα κρατουμένου στην απομόνωση της φυλακής, λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων δεν αποτελεί απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση πολύ περισσότερο όταν παρακολουθείται η υγεία του. Αυτό αποφάσισε το ΕΔΔΑ «αθωώνοντας» την τιμωρία της απομόνωσης για περιπτώσεις όπως αυτές του Γάλλου προσφεύγοντα και κρατούμενου, υπότροπου ωστόσο στα πειθαρχικά παραπτώματα, που σε κάποια περίπτωση η […]
Ο εγκλεισμός για μεγάλο χρονικό διάστημα κρατουμένου στην απομόνωση της φυλακής, λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων δεν αποτελεί απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση πολύ περισσότερο όταν παρακολουθείται η υγεία του.
Αυτό αποφάσισε το ΕΔΔΑ «αθωώνοντας» την τιμωρία της απομόνωσης για περιπτώσεις όπως αυτές του Γάλλου προσφεύγοντα και κρατούμενου, υπότροπου ωστόσο στα πειθαρχικά παραπτώματα, που σε κάποια περίπτωση η διεύθυνση της φυλακής έφτασε στο σημείο να διατάξει την παραμονή του στην απομόνωση για 3 ολόκληρους μήνες.
Ο 47χρονος σήμερα Γάλλος προσφεύγων, οδηγήθηκε πριν από έξι χρόνια στη φυλακή Fresnes καθώς εκκρεμούσαν σε βάρος του πέντε ενταλμάτων σύλληψης στο πλαίσιο δικαστικών ερευνών εναντίον του, ορισμένα εκ των οποίων αφορούσαν φοροδιαφυγή από επιχείρηση πώλησης άνθρακα, η οποία είχε οδηγήσει σε υπεξαίρεση 146 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο ο εγκλεισμός του στη φυλακή, αποφασίσθηκε για μία από αυτές τις υποθέσεις.
Υπότροπος στα πειθαρχικά παραπτώματα
Κατά το διάστημα παραμονής του στην φυλακή, δεν υπήρξε υπάκουος κρατούμενος… Κι αυτό γιατί παραβίαζε κατ’ εξακολούθηση το κανονισμό της φυλακής, και παρόλο που του επέβαλαν πειθαρχική ποινή που οδηγούσε στον ειδικό χώρο κράτησης (απομόνωση) ο C.Α. υποτροπίαζε και πάλι. Οι σωφρονιστικοί κατόπιν ελέγχου στο κελί του, βρήκαν μη επιτρεπόμενα αντικείμενα, τα οποία προφανώς προμηθευόταν από άτομο εκτός φυλακής. Τέθηκε σε απομόνωση για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα εγχώρια Δικαστήρια απέρριψαν αμετάκλητα το αίτημα του για άρση της πειθαρχικής ποινής της κράτησης του σε ειδικό χώρο.
Το Στρασβούργο διαπίστωσε ότι ο προσφεύγων είχε παραβιάσει τον κανονισμό των φυλακών για αυτό το λόγο επιβλήθηκε σε αυτόν το μέτρο της απομόνωσης. Η κατάσταση της υγείας του εξετάζονταν τακτικά και δεν διέτρεχε κανένα κίνδυνο.
Ειδικότερα, οι δικαστές του ΕΔΔΑ επισήμαναν ότι, ενώ τα αντικείμενα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών στο κελί του δεν αντιπροσώπευαν ιδιαίτερο κίνδυνο, η διοίκηση της φυλακής είχε λάβει την απόφασή της να τον τοποθετήσει σε απομόνωση βάσει του ποινικού προφίλ του προσφεύγοντος και τις σημαντικές οικονομικές του διασυνδέσεις που του επέτρεπαν να λαμβάνει υπηρεσίες από εξωτερικές επαφές, παραβιάζοντας έτσι τον κανονισμό της φυλακής. Έτσι, το μέτρο είχε ως στόχο να διευκρινίσει πώς είχε αγοράσει μη επιτρεπόμενα αντικείμενα ενώ ήταν στη φυλακή και να αποτρέψει τη συνέχιση αυτής της προμήθειας.
Όσον αφορά τις διαδικαστικές εγγυήσεις, το ΕΔΔΑ καταλήγει ότι ο Γάλλος κρατούμενος συμμετείχε σε ακροαματική διαδικασία, παρουσία του δικηγόρου του πριν την έκδοση της απόφασης για την τοποθέτηση του στην απομόνωση, είχε υποβάλει έγγραφες αντιρρήσεις και είχε ζητήσει από το συμβούλιο την άρση του μέτρου. Κατά συνέπεια έκρινε ότι δεν υπέστη απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Δεν παραβιάσθηκε στο πρόσωπο του το άρθρο 3 της Σύμβασης.
Πηγή: echrcaselaw.com
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr