Υπουργείο Παιδείας: Δεκτή η γνωμοδότηση του ΝΣΚ σχετικά με το «πάγωμα» αλλαγής όρων αναγνώρισης τίτλων σπουδών της αλλοδαπής
Και με τη «βούλα» του υπουργείου Παιδείας παγώνει η απόφαση για αλλαγή όρων τίτλων σπουδών της αλλοδαπής, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Το θέμα είχε ανακύψει μετά από απόφαση του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) για την αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν εξ αποστάσεως.
Η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ τον περασμένο Ιούνιο πυροδότησε πληθώρα αντιδράσεων αλλά και ανησυχία από όσους κατείχαν ανάλογους τίτλους σπουδών. Σχετικό ερώτημα για τη νομιμότητα της απόφασης υπέβαλε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης, στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου του ΝΣΚ το οποίο είχε δύο σκέλη και συγκεκριμένα: α) αν υφίστατο αρμοδιότητα του ΔΟΑΤΑΠ να εκδώσει το ανωτέρω Πρακτικό με το περιεχόμενο αυτό, και, σε καταφατική περίπτωση, βάσεις ποιας εξουσιοδοτικής διάταξης νόμου εκδόθηκε αυτό; β) αν κριθεί ότι υφίστατο η αρμοδιότητα αυτή, το περιεχόμενο του Πρακτικού αυτού δύναται να καταλαμβάνει και τους Έλληνες πολίτες που ήδη φοιτούν σε προγράμματα σπουδών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, σύμφωνα με την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης προς τη Διοίκηση;
Όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας «στη γνωμοδότηση του ΝΣΚ επισημαίνεται ότι στη συγκεκριμένη απόφαση τίθενται ζητήματα νομιμότητας και ότι δεν μπορεί να παράξει έννομα αποτελέσματα για τον πρόσθετο λόγο ότι ο ΔΟΑΤΑΠ στερείται οποιασδήποτε κανονιστικής αρμοδιότητας. Σε συμμόρφωση με τη γνωμοδότηση ΝΣΚ, η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ θα πρέπει να ανακληθεί, και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων – σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΔΟΑΤΑΠ – θα προχωρήσει στην αναμόρφωση του πλαισίου αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων.
Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Σε συνεννόηση και συνεργασία με τη διοίκηση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., θα προχωρήσουμε σύντομα στην αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων στη χώρα μας, στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του, της προσαρμογής του στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και της ευθυγράμμισής του με το διεθνές ακαδημαϊκό γίγνεσθαι».
Στη γνωμοδότηση του εξάλλου το ΝΣΚ ήταν κατηγορηματικό για το πρακτικό απόφασης του ΔΟΑΤΑΠ. «Είναι διττώς παράνομο επειδή α) έχει εκδοθεί κατά παράβαση του άρθρου 43 παρ. 2 του Συντάγματος (χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση) και β) είναι αντίθετο κατά το περιεχόμενό του προς το άρθρο 16 παρ. 1 του Συντάγματος. Τα συμπεράσματα αυτά ενισχύονται και από την σταθερή νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά την οποία ο ΔΟΑΤΑΠ στερείται οιασδήποτε κανονιστικής αρμοδιότητας αφού από καμία διάταξη νόμου πηγάζει η εξουσία αυτή. Επομένως, το ως άνω πρακτικό του Δ.Σ. του ΔΟΑΤΑΠ δεν υφίσταται στον νομικό κόσμο, δεν παράγει ουδέν έννομο αποτέλεσμα και η διοίκηση του Οργανισμού οφείλει άμεσα να το ανακαλέσει, η ανάκληση δε αυτή πρέπει να ανατρέχει στο χρονικό σημείο της έκδοσής του» τόνιζε.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr