Δισεκατομμύρια ευρώ για δώρα και αναδρομικά στο «τραπέζι» του ΣτΕ

Η μάχη των «δισεκατομμυρίων» δίδεται σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, το οποίο καλείται να αποφασίσει  για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και τα αναδρομικά που συγκροτούν μια δημοσιονομική βόμβα για τον προϋπολογισμό. Συγκροτούν βέβαια και τις αξιώσεις μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού, που είδαν τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται στα χρόνια εφαρμογής των μνημονίων. […]

NEWSROOM
Δισεκατομμύρια ευρώ για δώρα και αναδρομικά στο «τραπέζι» του ΣτΕ

Η μάχη των «δισεκατομμυρίων» δίδεται σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, το οποίο καλείται να αποφασίσει  για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και τα αναδρομικά που συγκροτούν μια δημοσιονομική βόμβα για τον προϋπολογισμό.

Συγκροτούν βέβαια και τις αξιώσεις μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού, που είδαν τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται στα χρόνια εφαρμογής των μνημονίων.

Η μάχη, ουσιαστικά, δεν αφορά τόσο το θέμα της αντισυνταγματικότητας ή όχι της περικοπής δώρων και επιδομάτων μετά το 2012, αφού αυτό θεωρείται, λογικά, λυμένο. Κι αυτό γιατί το θέμα παραπέμφθηκε προ λίγου καιρού στην Ολομέλεια για αμετάκλητη κρίση, όμως, ήδη, με απόφασή του, το ΣΤ΄ Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου, στο οποίο έφθασε η πρώτη από τις εκατοντάδες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για τα κομμένα δώρα από τα διοικητικά δικαστήρια σε όλη την επικράτεια, έχει ξεκαθαρίσει πως οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές.

Η απόφαση είναι δύσκολο να ανατραπεί δεδομένου ότι πατά πάνω στην απόφαση της Ολομέλειας του 2015. Άρα, βασικό ζητούμενο είναι τι θα αποφανθεί η Ολομέλεια ως προς τον χρόνο διεκδίκησης των αναδρομικών. Όμως, εδώ και η απόφαση του 2015 δημιουργεί άλλα δεδομένα.

Όχι αναδρομικά

Η απόφαση του 2015, έκρινε, πως αναδρομικά μπορούν να διεκδικηθούν από τη δημοσίευσή της και μετά και όχι από το 2012, χρόνο που έκρινε ότι έγιναν οι αντισυνταγματικές περικοπές.

Υπάρχει όμως και άλλο ενδεχόμενο (με λιγότερες πιθανότητες), να συνταχθεί δηλαδή, το δικαστήριο με τις λίγες δικαστικές αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων που αναγνωρίζουν πενταετία στα αναδρομικά, δηλαδή τόσο διάστημα όσο αναγνωρίζεται για την παραγραφή των απαιτήσεων εις βάρος του Δημοσίου. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, τα χρήματα που θα κληθεί να καταβάλει το κράτος είναι πολλά. Όμως, στη δεύτερη περίπτωση είναι ακόμα περισσότερα.

Ειδικότερα:

Για τις συντάξεις, το κόστος ενδέχεται να εκτιναχθεί ακόμη και στα 24 δισ. ευρώ ενώ, σύμφωνα με πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, κυμαίνεται μεταξύ 9 και 12 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση, το κόστος εκτιμάται σε 4,5 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που κριθεί τελεσίδικα ότι θα πρέπει να επιστραφούν ποσά συντάξεων από το 2012 έως και το τέλος του 2018, το κόστος αγγίζει τα 24 δισ. ευρώ. Εάν κριθεί ότι οι επιστροφές αφορούν το διάστημα από την πρώτη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) έως και το τέλος του 2018, φθάνουν τα 9 με 12 δισ. ευρώ. Τέλος, εάν η περίοδος επιστροφών αφορά το διάστημα από την απόφαση του ΣτΕ έως και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, τότε το κόστος εκτιμάται κάτι λιγότερο από 4,5 δισ. ευρώ.

Για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων, υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστος είναι 640 – 800 εκατ. ευρώ. Έτσι, αν αναγνωριστούν αναδρομικά από το 2015, η δημοσιονομική επιβάρυνση φτάνει τα 1,9 – 2,4 δισ. ευρώ, ενώ αν αναγνωριστούν από το 2012 θα είναι 3,8 – 4,8 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr