Η συμφωνία των Πρεσπών δεν ελέγχεται δικαστικά καθώς άπτεται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας

Μόλις επτά μέρες μετά τη συζήτηση στο ακροατήριο η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε σήμερα τις  προσφυγές Συλλόγων, κ.λπ. κατά της συμφωνίας των Πρεσπών για τη «Βόρεια  Μακεδονία», επειδή δεν μπορούν να ελεγχθούν δικαστικά, καθώς άπτονται της εξωτερικής πολιτικής   της χώρας. Οι Σύλλογοι, κ.λπ. ζητούσαν να ακυρωθεί η τελική συμφωνία των Πρεσπών, όπως και […]

NEWSROOM
Η συμφωνία των Πρεσπών δεν ελέγχεται δικαστικά καθώς άπτεται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας

Μόλις επτά μέρες μετά τη συζήτηση στο ακροατήριο η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε σήμερα τις  προσφυγές Συλλόγων, κ.λπ. κατά της συμφωνίας των Πρεσπών για τη «Βόρεια  Μακεδονία», επειδή δεν μπορούν να ελεγχθούν δικαστικά, καθώς άπτονται της εξωτερικής πολιτικής   της χώρας.

Οι Σύλλογοι, κ.λπ. ζητούσαν να ακυρωθεί η τελική συμφωνία των Πρεσπών, όπως και οι  επιστολές με τις οποίες ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς συναίνεσε στην έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή  Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήτρια  η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Χριστοφορίδου) με δύο αποφάσεις της (2615-2616/2018) έκρινε ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις,   δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ΣτΕ.

Και δεν μπορούν να ελεγχθούν, καθώς «συνιστούν καθεαυτές πράξεις διαχειρίσεως της πολιτικής εξουσίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και συνδέονται ευθέως με τη διαχείριση των διεθνών σχέσεων της χώρας». Ως εκ τούτου, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «έχουν κυβερνητικό χαρακτήρα, μη υποκείμενες στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ».

Ακόμη, επισημαίνεται ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις μπορεί να έχουν επιπτώσεις  σε συνταγματικά προστατευόμενα ατομικά δικαιώματα ή σε πολιτικά δικαιώματα ή ακόμα να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις σε ιδιώτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν ατομικές νομικές ενέργειες (αγωγές, προσφυγές, κ.λπ.) στα δικαστήρια.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν παράλληλα, ως απαράδεκτους του υπόλοιπους ισχυρισμούς των προσφευγόντων.

Πάντως, ένα μέλος του δικαστηρίου, ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Ποταμιάς μειοψήφησε, υποστηρίζοντας ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις υπόκειται στον  έλεγχο του ΣτΕ.

Να σημειωθεί ότι  στην  Ολομέλεια  του ΣτΕ οι αιτήσεις ακύρωσης Σωματείων κ.λπ. συζητήθηκαν στις 6 Δεκεμβρίου 2018.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr