ΣτΕ: Η πρώτη δίκη για τις περικοπές δώρων εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων και τα αναδρομικά τους 

Η πρώτη δίκη, για τις διεκδικήσεις εν ενεργεία υπαλλήλων (και δη του υπουργείου Δικαιοσύνης), έγινε τον περασμένο Ιούνιο στο Στ’ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας και από την απόφαση του δικαστηρίου θα κριθεί εν πολλοίς το θέμα τόσων των αναδρομικών διεκδικήσεων, όσο βέβαια και οι περικοπές των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας. Πρόκειται ουσιαστικά για […]

NEWSROOM
ΣτΕ: Η πρώτη δίκη για τις περικοπές δώρων εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων και τα αναδρομικά τους 

Η πρώτη δίκη, για τις διεκδικήσεις εν ενεργεία υπαλλήλων (και δη του υπουργείου Δικαιοσύνης), έγινε τον περασμένο Ιούνιο στο Στ’ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας και από την απόφαση του δικαστηρίου θα κριθεί εν πολλοίς το θέμα τόσων των αναδρομικών διεκδικήσεων, όσο βέβαια και οι περικοπές των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.

Πρόκειται ουσιαστικά για την εξέλιξη της γνωστής απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου, εναντίον της οποίας προσέφυγε το Ελληνικό Δημόσιο φέρνοντας την υπόθεση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Τι είπε το Δικαστήριο, τι απάντησε το Δημόσιο

Ουσιαστικά το Πρωτοδικείο έκρινε πως η πλήρης κατάργηση των επιδομάτων και όχι η μείωσή τους, ουσιαστικά καθιστά κατάργηση της αρχής της ισότητας και της αναλογικότητας. Μάλιστα επικαλείται και τη σώρευση των μειώσεων γενικότερα που δημιουργούν ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον για τους υπαλλήλους.

Η απάντηση, εν προκειμένω του δημοσίου, ήταν πως αυτά τα μέτρα ελήφθησαν για λόγους δημοσίου συμφέροντος και αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής. Ανέφερε, επίσης, πως θύματα της ίδιας πολιτικής λιτότητας ήταν και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με την απελευθέρωση των απολύσεων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και βέβαια την επιβολή τέλους επιτηδεύματος κλπ.

Τα αναδρομικά

Νομικοί θεωρούν δεδομένο πως η υπόθεση θα αχθεί για οριστική κρίση, λόγω μείζονος σπουδαιότητας στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Το ερώτημα για την συνταγματικότητα των περικοπών, με βάση παλαιότερες αποφάσεις προφανώς είναι λυμένο, αλλά το ζήτημα είναι τι θα γίνει με τα αναδρομικά που διεκδικούν οι προσφεύγοντες. Νομικοί εκτιμούν, πως, π.χ. η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ  του 2015 που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων, αλλά έκοψε τον βήμα των αναδρομικών σε όσους δεν είχαν προσφύγει, πιθανόν θα αποτελέσει έναν νομικό «μπούσουλα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr