Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η Υπουργική απόφαση για το μισθολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας
Δημοσιεύθηκε η απόφαση 852/2019 της διευρυμένης – 7μελούς σύνθεσης του ΣΤ΄ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, με την οποία κρίνεται άκυρη, λόγω αντισυνταγματικότητας, η Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗ, που εφαρμόζει τις διατάξεις του ν. 4472/2017, για το μισθολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας από την 01-01-2017 μέχρι και σήμερα.
Με την απόφασή του, το Τμήμα του Δικαστηρίου παραπέμπει, λόγω μείζονος σπουδαιότητας των γενικότερης σημασίας ζητημάτων και της προβαλλόμενης αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του νόμου, στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για αμετάκλητη κρίση.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε ύστερα από προσφυγή στη Δικαιοσύνη της Π.Ο.ΑΣ.Υ. και της Π.Ο.ΑΞΙ.Α., κατά της προσπάθειας της προηγούμενης Κυβέρνησης να νομοθετήσει για το μισθολόγιο των ενστόλων, για 3η συνολικά φορά, μέσα στην «μνημονιακή περίοδο». Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο όμως αποφαίνεται: «Το μισθολόγιο ούτε τώρα είναι συνταγματικό»!
Με τη βοήθεια του Νομικού Συμβούλου της Ομοσπονδίας, «αποκρυπτογραφήθηκαν» τα σημαντικότερα σημεία της απόφασης και είναι τα εξής:
- -Η προσβαλλόμενη Υπουργική Απόφαση δεν απέκτησε νόμιμη υπόσταση, επειδή δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως! Το δικαστήριο όμως προχώρησε στην εξέτασή της, λόγω σπουδαιότητας των τιθέμενων ζητημάτων (σκ. 4).
- -Εξαιρετικά λεπτομερής και εύστοχη ιστορική αναδρομή, όχι μόνο των Υ.Α. και των νόμων που ρύθμιζαν τα προηγούμενα μισθολόγια και των αποφάσεων του ΣτΕ που τις ακύρωναν ως αντισυνταγματικές, αλλά και των Πρακτικών του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ.
- -Αναφορά στον περιορισμό των ειδικών μισθολογίων από 20 σε 7 και στην απόπειρα εξορθολογισμού τους, με συγχώνευση και κατάργηση επιδομάτων.
- -Ιδιαίτερη σκέψη και αποδοχή του λόγου ακύρωσης, που αφορά στην λεγόμενη «προσωπική διαφορά» του άρθρου 155 του νόμου.
- -Επιβολή αυξημένης υποχρέωσης τεκμηρίωσης της επιλογής του νομοθέτη να θεσπίζει νέο μισθολόγιο για τα Σώματα Ασφαλείας, ενόψει του γεγονότος ότι η όποια μείωση αντανακλά την λειτουργία ευαίσθητων τομέων της κρατικής δράσης και των κριτηρίων που θέτουν οι αποφάσεις του ΣτΕ.
- -Χαρακτηρισμός των καθηκόντων του συνόλου των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας ως «ιδιαίτερης επικινδυνότητας», η οποία συνεπάγεται κίνδυνο ζωής και σωματικής ακεραιότητας, διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή, περιορισμούς ατομικών δικαιωμάτων και αποκλειστική απασχόλησή τους. (σκ. 21).
- -Με τις διατάξεις του Νόμου, θίγεται το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης και ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των στελεχών των ΣΑ, που αντίκεινται στις αντίστοιχες συνταγματικές αρχές (σκ.21).
- -Η προσβαλλόμενη Υπουργική Απόφαση δεν διαλαμβάνει επαρκή τεκμηρίωση, ούτε εκτίμηση δημοσιονομικού οφέλους, ούτε ακόμα εάν το όποιο τέτοιο, μπορούσε να επιτευχθεί με άλλα ισοδύναμα με μικρότερο κόστος για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, μέτρα!
- -Τέλος, η αναδρομική κατίσχυση των διατάξεων του ν. 4472/2017, δηλαδή από 01-01-2017 έως και 19-05-2017 (ημερομηνία δημοσίευσής του) συνιστά παραβίαση της υποχρέωσης συμμόρφωσης προς τις προηγούμενες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και είναι και για το λόγο αυτό αντισυνταγματικές.
«Δεν είναι πλέον ζήτημα μερικών ευρώ παραπάνω ή παρακάτω, με την στενά οικονομική έννοια. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας και αναγνώρισης της προσφοράς και της ιδιαιτερότητας του λειτουργήματος του Έλληνα Αστυνομικού προς το κοινωνικό σύνολο και το οργανωμένο κράτος. Τη ζωή και τις θυσίες των συναδέλφων μας και τις ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες άσκησης του λειτουργήματός μας δεν θα τις χαρίσουμε σε καμία πολιτική ή άλλη σκοπιμότητα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. Γρηγόριος Γερακαράκος.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr