Γλιτώνει η κυβέρνηση ένα ενδεχόμενο δημοσιονομικό κόστος αλλά όχι τις νομοθετικές πρωτοβουλίες
Πλήρης αποδόμηση της φιλοσοφίας του, υπέστη από τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ο ασφαλιστικός νόμος γνωστός και ως νόμος Κατρούγκαλου. Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας, έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ (μικτά), διότι αντίκειται στις αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας. Ωστόσο, αν και οι δικαστές απέτρεψαν με […]
Πλήρης αποδόμηση της φιλοσοφίας του, υπέστη από τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ο ασφαλιστικός νόμος γνωστός και ως νόμος Κατρούγκαλου.
Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας, έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ (μικτά), διότι αντίκειται στις αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας. Ωστόσο, αν και οι δικαστές απέτρεψαν με τις χθεσινές αποφάσεις τους την απότομη εκτίναξη του δημοσιονομικού κόστους, σε τυχόν αναδρομική καταβολή για τις περικοπές των συντάξεων, νομικοί αφήνουν ένα παράθυρο …ανοιχτό για την διεκδίκηση αναδρομικών. Κι αυτό μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα (2015 μέχρι το 2016) κατά το οποίο τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου.
Τι μας λένε λοιπόν οι αποφάσεις; Αντισυνταγματικός τόσο ο υπολογισμός των επικουρικών συντάξεων, αφού «πριν από την ψήφιση του νόμου δεν εκπονήθηκε αναλογιστική μελέτη, που να τεκμηριώνει τη βιωσιμότητα του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΠ», όσο και ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων κατά τη δημοσίευση του νόμου συντάξεων, καθώς και την αύξηση των εισφορών κατά την εξαετία 2016-2022. συνταγματικός ο ΕΦΚΑ
Αυτός πάντως που βγήκε νικητής από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είναι ο ΕΦΚΑ αφού κατά πλειοψηφία το δικαστήριο έκρινε συνταγματικό τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα και την υπαγωγή σε αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων. Ειδικότερα έκρινε ότι είναι σύμφωνος με το σύνταγμα, την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας η δημιουργία ενός φορέα για όλους, με το σκεπτικό ότι αντιμετωπίζουν τους ίδιους ασφαλιστικούς κινδυνους (γήρας, ασθένειες, θάνατος). Το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν ζητήσει να μείνει εκτός ΕΦΚΑ λόγω της ειδικής σχέσης που έχουν με το κράτος. Στο θέμα αυτό υπήρξε και μειοψηφία σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους που υποστήριξε ότι πρέπει να έχουν χωριστό ασφαλιστικό φορέα.
Για τους αυτοαπασχολούμενους-ελεύθερους επαγγελματίες, μπλοκάκια κλπ
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε σύγκριση με τους μισθωτούς. Δηλαδή έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% διότι το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη. Πάντως το ποσοστό του 20% για τους αυτοαπασχολούμενους έχει ήδη μειωθεί με νεότερο νόμο. Σύμφωνα με την απόφαση η διάταξη αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική διότι προσβάλλει την αρχή της ισότητας.
Νίκη της γραβάτας
Η απόφαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες έφερε την πρώτη αντίδραση – και δη πανηγυρική – από την Ολομέλεια των δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που έκαναν λόγω για μεγάλη νίκη του δικηγορικού Σώματος και δικαίωση των ελεύθερων επαγγελματιών. “Πρόκειται για ιστορική δικαίωση του κινήματος των ελευθέρων επαγγελματιών (που λοιδορήθηκε ως κίνημα της γραβάτας), αλλά και ειδικότερα του δικηγορικού σώματος και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας” που μετά “από αδικαιολόγητα μακρά δικαστική διαδικασία, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας δέχθηκε τα επιχειρήματα που προέβαλαν οι δικηγορικοί σύλλογοι και διαπίστωσε την αντισυνταγματικότητα του τρόπου υπολογισμού των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών”.
Τυπικός ο λόγος η αναλογιστική μελέτη
Αντίθετα από την πλευρά της η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτζιόγλου, σε δημόσια τοποθέτηση της σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Ολομέλειας, είπε ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε την ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την ίδρυση του ΕΦΚΑ και την ύπαρξη ενός ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους ως σύμφωνη με τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας». Αναφερόμενη στην κρίση των δικαστών για το όριο των 1300 ευρώ κύριας και επικουρικής την χαρακτήρισε ως κρίση ταξικά μεροληπτική εις βάρος των αδυνάμων. Πάντως η πρώην υπουργός είδε ότι το ΣτΕ “περαιτέρω δικαίωσε θεμελιώδεις νομικές επιλογές του νόμου 4387/2016, όπως αυτή του επανυπολογισμού των συντάξεων και επιβεβαίωσε ότι η αναμόρφωση του συστήματος έγινε σύμφωνα με τις αρχές του Συντάγματος».
Κατά τ΄ άλλα, η πρώην υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι η απόφαση του ΣτΕ για την επικουρική ασφάλιση είναι «κατά τη γνώμη μας προβληματικό ότι για έναν τυπικό λόγο, που αφορά την απουσία του τύπου της αναλογιστικής μελέτης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, η πλειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, τη στιγμή μάλιστα που υπήρχαν οι αναλογιστικές προβολές που παρείχαν όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία και τεκμηριώσεις για τη συνολική οικονομική κατάσταση του φορέα και την εξέλιξή του όπως ορθά επισημαίνει η ισχυρότατη μειοψηφία του δικαστηρίου. Τούτη η κατά το δικαστήριο έλλειψη, βέβαια, μπορεί εύκολα να διορθωθεί με την προσκόμιση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης από την παρούσα κυβέρνηση».
Κατά την Έφη Αχτσιόγλου, “αυτό που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμβεί είναι με αφορμή τις επιμέρους κρίσεις η σημερινή κυβέρνηση να προσπαθήσει να δικαιολογήσει την εφαρμογή ενός συστήματος ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και περικοπών στις συντάξεις” κατέληξε η πρώην υπουργός. Πάντως, ένα είναι σίγουρο ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μετά τις χθεσινές αποφάσεις οφείλει να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες…
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr