Η κυβέρνηση καθυστερεί την πληρωμή αναδρομικών με «εφέσεις ντροπής»

Με «εφέσεις της ντροπής» επιχειρεί η κυβέρνηση να καθυστερήσει τη χορήγηση αναδρομικών αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ στους απομάχους της εργασίας. Την ίδια στιγμή, οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν αιτήσεις και προσφυγές για να διεκδικήσουν τα ποσά που παράνομα τους περικόπηκαν με βάση τους πρώτους μνημονιακούς νόμους. Όπως έγινε γνωστό από την Ένωση για την Υπεράσπιση […]

NEWSROOM
Η κυβέρνηση καθυστερεί την πληρωμή αναδρομικών με «εφέσεις ντροπής»

Με «εφέσεις της ντροπής» επιχειρεί η κυβέρνηση να καθυστερήσει τη χορήγηση αναδρομικών αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ στους απομάχους της εργασίας. Την ίδια στιγμή, οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν αιτήσεις και προσφυγές για να διεκδικήσουν τα ποσά που παράνομα τους περικόπηκαν με βάση τους πρώτους μνημονιακούς νόμους.

Όπως έγινε γνωστό από την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, της οποίας επικεφαλής είναι ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ ασκήθηκαν εφέσεις κατά της απόφασης (3037/2018) του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που έκρινε ότι στον συνταξιούχο Οδυσσέα Τσολογιάννη, από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και τις 23 Ιουλίου 2015, πρέπει να του καταβληθούν 5.139,3 ευρώ για τις περικοπές στη σύνταξη γήρατος, 1.500 ευρώ για τα επιδόματα δώρων και 4.445,27 ευρώ για τις μειώσεις στην επικουρική.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος χαρακτηρίζει τις εφέσεις οι οποίες ασκήθηκαν στις 17 και τις 29 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα, «εφέσεις της ντροπής». Αυτό επειδή η απόφαση του Πρωτοδικείου είναι σχεδόν αδύνατον να αλλάξει στο Εφετείο, αφού επικαλείται την κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Επί της ουσίας, οι εφέσεις αποσκοπούν στην καθυστέρηση απόδοσης λύσης σε ένα πρόβλημα που «ναρκοθετεί» όλο το σύστημα ασφάλισης.

Σημειώνεται ότι βάσει της απόφασης του ΣτΕ, η οποία ανακοινώθηκε στις 10 Ιουνίου 2015, είναι αντισυνταγματικές όλες οι περικοπές επί των συντάξεων του δεύτερου Μνημονίου (ν. 4046/2012) και των εφαρμοστικών νόμων (4051/12, 4093/12).

Επίσης, αντισυνταγματική κρίθηκε η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας από το πρώτο Μνημόνιο (ν. 3845/2010).

Πάντως σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία», τόσο από συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα όσο και από υπαλλήλους κατατίθενται καθημερινά αιτήσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και προσφυγές στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας τα ποσά τα οποία παράνομα, βάσει του ΣτΕ, τους έχουν «περικοπεί». Συνδικαλιστικοί φορείς, όπως η ΑΔΕΔΥ και η ΕΣΗΕΑ, ενημερώνουν τα μέλη τους για τις απαιτούμενες ενέργειες διασφάλισης των αξιώσεών τους από τις αντισυνταγματικές μειώσεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr