«Ναι» στην  ενιαία  στολή των Security, αλλά όχι «καρμπόν»   

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν ως αντισυνταγματική και παράνομη την υπουργική απόφαση του περασμένου έτους που καθόριζε ενιαία τύπο στις  στολές του προσωπικού των ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (Security). Στην στην υπ΄ αριθμ. 2248/2018 απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ αναφέρεται ότι  το Σύνταγμα παρέχει στην  Πολιτεία, , δια   των αρμοδίων υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας, […]

NEWSROOM
«Ναι» στην  ενιαία  στολή των Security, αλλά όχι «καρμπόν»   

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν ως αντισυνταγματική και παράνομη την υπουργική απόφαση του περασμένου έτους που καθόριζε ενιαία τύπο στις  στολές του προσωπικού των ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (Security).

Στην στην υπ΄ αριθμ. 2248/2018 απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ αναφέρεται ότι  το Σύνταγμα παρέχει στην  Πολιτεία, , δια   των αρμοδίων υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας, τη δυνατότητα να καθορίζει την ενιαίου τύπου στολή του προσωπικού των Security εταιρειών, αλλά όχι μέχρι σημείου να μην αφήνει στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας καμία δυνατότητα να διαμορφώνουν οι ίδιες τα ιδιαίτερα ενδυματολογικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής των στολών του προσωπικού τους με διακριτικά γνωρίσματα, όπως είναι σύμβολα, συνδυασμοί αποχρώσεων, σχεδιαστική μορφή ενδυμάτων, κ.λπ., μέσω των οποίων επιθυμούν να εξατομικεύσουν και να γίνουν γνωστές στην αγορά.

Θα παραβίαζε την αρχή της αναλογικότητας

Παράλληλα, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Χρήστος Ράμμος και εισηγητής ο πάρεδρος Νικόλαος Μαρκόπουλος) υπογραμμίζουν ότι η με άκρα λεπτομέρεια  τυποποίησης της ενιαίας μορφής των στολών για όλες τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας θα παραβίαζε την αρχή της αναλογικότητας, καθώς «θα περιόριζε υπέρμετρα την συνταγματικώς προστατευόμενη ελευθερία της επιχειρηματικής δράσης υπό όρους ελεύθερου ανταγωνισμού, ουσιώδες χαρακτηριστικό γνώρισμα της οποίας είναι η ελευθερία των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν διακριτικά γνωρίσματα, ως μέσο εξατομίκευσής τους στην οικία αγορά και προσδιορισμού της επιχειρηματικής προέλευσης των προϊόντων ή υπηρεσιών τους προκειμένου αυτά να διακρίνονται, στην αντίληψη του συναλλακτικού κοινού, από παρόμοια προϊόντα ή υπηρεσίες άλλων επιχειρήσεων».

Σε άλλο σημείο το ΣτΕ αναφέρει ότι «οι από το άρθρο 25 του Συντάγματος επιβαλλόμενοι από το νόμο περιορισμοί στην επαγγελματική ελευθερία πρέπει να είναι πρόσφοροι και αναγκαίοι για την επίτευξη του επιδιωκόμενου από το νομοθέτη σκοπού δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος και να μην είναι δυσανάλογοι σε σχέση προς αυτόν».

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ασφαλείας

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο  είχαν προσφύγει ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και η Ελληνική Ομοσπονδία Ασφαλείας και ζητούσαν να ακυρωθεί η από 18.9.2017 κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας για τον ενιαία τύπο στολής του προσωπικού ασφαλείας των ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.

Η φιλοσοφία των συναρμοδίων υπουργών είναι ότι οι στολές των Security επιχειρήσεων πρέπει να διαφέρουν χαρακτηριστικά από τις στολές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, να μην φέρουν εθνόσημο, σειρίδες, αστέρια, κουμπιά παρόμοια με αυτά των ενστόλων των Ε.Δ., κ.λπ.

Δηλαδή, επιδιώκεται με τον τρόπο αυτό ο υπάλληλος των Security να γίνεται εύκολα αντιληπτός από την στολή του και να μην παρανοείται από τους πολίτες ότι εκπροσωπούν κρατικές και ιδιαίτερα αστυνομικές αρχές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr